Σε ετοιμότητα οι Υπηρεσίες Υγείας της Κύπρου για τον κοροναϊό

(AP Photo/Aaron Favila)

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας βρίσκονται σε ετοιμότητα για να θέσουν σε εφαρμογή το πρωτόκολλο διαχείρισης περιστατικών κοροναϊού, εάν και εφόσον εμφανιστεί στην Κύπρο, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, σήμερα πραγματοποιείται σύσκεψη με την Hermes Airports ώστε να υπάρχει απόλυτη συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων.

Κληθείς μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου να αναφερθεί στις ενέργειες που έγιναν από πλευράς Υπουργείου Υγείας για τη διαχείριση κρούσματος κοροναϊού, εφόσον εμφανιστεί στην Κύπρο, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες ενεργοποιήθηκε η ομάδα δράσης της Μονάδα Επιτήρησης Λοιμωδών Νοσημάτων, η οποία παρακολουθεί την εξέλιξη του ιού.

«Ακολουθούμε τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας όπως εκδίδονται μέχρι στιγμής. Ακόμα και χθες είχαμε μια ενημέρωση. Ουσιαστικά έχουν μπει σε εφαρμογή τα πρωτόκολλα για τέτοιες περιπτώσεις, έχουν ενημερωθεί από χθες όλοι οι επαγγελματίες υγείας για το πώς θα ενεργήσουν είτε σε περίπτωση που υπάρξει υποψία περιστατικού είτε για επιβεβαιωμένο περιστατικό, πώς θα το χειριστούν το νοσοκομεία, η Υπηρεσία Ασθενοφόρων και όλοι οι άλλοι επαγγελματίες υγείας», ανέφερε ο κ. Ιωάννου.

Ο Υπουργός ανέφερε ακόμη ότι έχουν ενημερωθεί οι επαγγελματίες υγείας και στα σημεία εισόδου, στα λιμάνια και στα αεροδρόμια, η Υπηρεσία Μετανάστευσης και σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, όποιοι επιβάτες έρχονται από την Κίνα μέσω άλλων αεροδρομίων, υπάρχει συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο που ετοιμάστηκε. Στη βάσει αυτού, αν και εφόσον υπάρξει ύποπτο περιστατικό, τότε μπαίνουν σε εφαρμογή τα πρωτόκολλα, πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι βάσει της ενημέρωσης, υπάρχουν επιβάτες που φτάνουν, μέσω άλλων χωρών, από την Κίνα στην Κύπρο και θα υποβληθούν σε αυτή τη διαδικασία, ούτως ώστε να γίνεται έλεγχος και «αν υπάρχει υποψία για περιστατικό, τότε θα λαμβάνονται τα μέτρα που έχουμε αποφασίσει».

Σε ερώτηση εάν υπάρχει συγκεκριμένη ομάδα που θα διαχειριστεί τα περιστατικά στην περίπτωση που εισέλθουν στην Κύπρο, ο Υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι υπάρχει συγκεκριμένη ομάδα και πρωτόκολλο και εάν υπάρξει περιστατικό στην Κύπρο, τότε θα ενεργοποιηθεί το πρωτόκολλο.

Αυτό, συνέχισε, καθορίζει τον τρόπο που θα δράσουν οι επαγγελματίες υγείας, πού θα γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις για να επιβεβαιωθεί το ύποπτο κρούσμα και εάν επιβεβαιωθεί, ποιες περαιτέρω ενέργειες πρέπει να ληφθούν.

«Όλα αυτά έχουν αποφασιστεί. Θα γίνει σήμερα σύσκεψη με τους αρμόδιους της Hermes Airports για να τα επιβεβαιώσουν όλα αυτά και να υπάρχει απόλυτη συνεργασία. Το πρωί έγινε και ενδοϋπηρεσιακή συνάντηση των Ιατρικών Υπηρεσιών με τον ΟΚΥπΥ για καλύτερο συντονισμό, διότι εάν και εφόσον υπάρξει περιστατικό, θα τύχει χειρισμού από τα νοσοκομεία», είπε καταληκτικά ο κ. Υπουργός.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available