Σε ΗΠΑ-Καναδά-Μεξικό η διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου το 2026

O πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου των ΗΠΑ, Carlos Cordeiro (AP Photo/Pavel Golovkin).

Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Μεξικό, από κοινού θα φιλοξενήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το 2026.

Τα μέλη της FIFA επέλεξαν την κοινή υποψηφιότητα από την Βόρεια Αμερική έναντι της υποψηφιότητας του Μαρόκο.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 θα έχει 48 ομάδες, ενώ ο αριθμός των συνολικών αγώνων θα είναι 80. Οι 60 από αυτούς προγραμματίζεται να διεξαχθούν στις ΗΠΑ και από 10 σε Καναδά και Μεξικό.

Σημειώνεται δε πως οι ομάδες των ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικό, ως διοργανώτριες συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο και φιλοξενούν έναν αγώνα την ημέρα έναρξης.

Το Μαρόκο έχασε και πάλι την ευκαιρία μίας διοργάνωσης, για 5η φορά, τα τελευταία 30 χρόνια. Ηταν υποψήφιο και για το 1994 όταν το Παγκόσμιο Κύπελλο είχε γίνει στις ΗΠΑ.

Η διοργάνωση του 2026 επιστρέφει στην Βόρεια Αμερική 32 χρόνια μετά. Εκτός τις ΗΠΑ το 1994, το Μεξικό είχε φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1970 και το 1986.

Χαιρετίζουν οι ηγέτες των χωρών

Οι ηγέτες των ΗΠΑ, του Μεξικού και του Καναδά χαιρέτισαν και οι τρεις σήμερα την απόφαση της FIFA να τους αναθέσει τη διοργάνωση της τελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2026.

«Οι ΗΠΑ, μαζί με το Μεξικό και τον Καναδά, μόλις ανέλαβαν το Παγκόσμιο Κύπελλο. Συγχαρητήρια. Εργαστήκαμε πολύ για αυτό», έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τραμπ είχε ταχθεί υπέρ της ανάληψης της διοργάνωσης, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να απειλήσει τις χώρες που δεν θα στήριζαν την κοινή υποψηφιότητα των τριών χωρών της Βόρειας Αμερικής.

«Θα ήταν κρίμα οι χώρες που στηρίζουμε σε όλες τις περιπτώσεις να ταχθούν κατά της αμερικανικής υποψηφιότητας. Γιατί να στηρίζουμε αυτές τις χώρες όταν δεν μας στηρίζουν (ακόμη και στον ΟΗΕ)», ήταν το μήνυμα που είχε αναρτήσει στον λογαριασμό του τον Απρίλιο.

Παραδόξως, αυτή η «νίκη» των τριών χωρών σημειώνεται σε μια εποχή μεγάλων πολιτικών και οικονομικών εντάσεων μεταξύ τους. ΗΠΑ και Καναδάς βρίσκονται σε κρίση μετά τη σύνοδο κορυφής της G7 που φιλοξενήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Μαλμπέ του Κεμπέκ.

Ο Τραμπ επιτέθηκε λεκτικά στον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό, χαρακτηρίζοντάς τον «ανέντιμο και αδύναμο» λόγω των διαφωνιών τους σε θέματα διμερούς εμπορίου. Ο Αμερικανός πρόεδρος εξαπολύει επίσης συχνά τα πυρά του εναντίον του Μεξικού, επίσης για το εμπόριο αλλά κατά κύριο λόγο για το μεταναστευτικό.

Ο πρόεδρος του Μεξικού, Ενρίκε Πένια Νιέτο, έκρινε πάντως ότι παρά τις θυελλώδεις σχέσεις των τριών χωρών, η ανάθεση του Μουντιάλ συνιστά μια αναγνώριση της «βαθύτατης ενότητάς τους».

«Όχι μόνο οι λαοί και οι οικογένειές μας, όχι μόνο οι επιχειρήσεις και οι έμποροι, αλλά και το ποδόσφαιρο ξέρει ότι ο Καναδάς, οι ΗΠΑ και το Μεξικό είναι βαθύτατα ενωμένοι» χαιρέτισε ο Πένια Νιέτο σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο Τριντό από την πλευρά του διαβεβαίωσε ότι η διοργάνωση του 2026 θα είναι «φανταστική». Η απόφαση της FIFA συνιστά μια «καλή είδηση», ανέφερε, δίνοντας «συγχαρητήρια σε όλους εκείνους και εκείνες που εργάστηκαν ακατάπαυστα» για την επιτυχία της υποψηφιότητας των τριών χωρών.

Πηγή: AP, Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available