Ο Τραμπ χτυπά την Τουρκία με διπλασιασμό δασμών – Σε ιστορικά χαμηλά η τουρκική λίρα

(AP Photo/Lefteris Pitarakis, FILE)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ενα οικονομικό ωστικό κύμα έπληξε την Παρασκευή την Τουρκία καθώς μετά την πρωινή «βουτιά» του νομίσματός της, εν μέσω ανησυχιών για τις οικονομικές της πολιτικές και τη διαμάχη με τις ΗΠΑ, ακολούθησε η ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ πως πρόκειται να διπλασιάσει τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο στη σύμμαχο των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.

«Οι δασμοί με βάση το άρθρο 232 επιβάλλονται σε εισαγωγές από συγκεκριμένες χώρες, οι εξαγωγές των οποίων απειλούν να βλάψουν την εθνική ασφάλεια όπως καθορίζεται στο Άρθρο 232, ανεξάρτητα από διαπραγματεύσεις στο εμπόριο ή σε οποιοδήποτε άλλο θέμα», ανέφερε μια από τις εκπροσώπους της αμερικανικής προεδρίας, η Λίντσεϊ Ουόλτερς.

Η τουρκική λίρα υποχώρησε άνω του 10% μέσα σε μία μέρα, φτάνοντας την τιμή της στις 6,1 ανά δολάριο και ανάγκασε τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να στραφεί προς τον Θεό και τη Ρωσία, καθώς οι εξελίξεις αυτές αναμένεται να κάνουν τους Τούρκους φτωχότερους και να διαταράξουν περαιτέρω την εμπιστοσύνη των επενδυτών προς τη χώρα, εκτιμά το «Associated Press».

Η πτώση του τουρκικού νομίσματος – 40% μέχρι στιγμής φέτος – έχει μετατραπεί σε έναν δείκτη του φόβου που κυριαρχεί σε μια χώρα που αντιμετωπίζει τις συνέπειες μιας ανάπτυξης που τροφοδοτήθηκε από την αύξηση του χρέους, και τις διεθνείς ανησυχίες από την υπερσυγκέντρωση της εξουσίας στα χέρια του κ. Ερντογάν, αλλά και την όξυνση των σχέσεων με συμμάχους όπως οι ΗΠΑ.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση που έκανε την Πέμπτη ο κ. Ερντογάν: «Εάν αυτοί έχουν τα δολάριά τους, εμείς έχουμε τον λαό, εμείς έχουμε τον Αλλάχ».

Η απάντηση ήρθε την επόμενη μέρα από τον πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος έδωσε εντολή στην κυβέρνησή του να διπλασιάσει τους δασμούς στο χάλυβα και το αλουμίνιο της Τουρκίας, αντανακλώντας την δυσμενή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι σχέσεις των δύο χωρών.

Η ανακοίνωση έγινε μέσα από το Twitter και, όπως σχολιάζει η «Washington Post», το περιεχόμενο του πολιτικού μηνύματος που ήθελε να μεταβιβάσει ο Τραμπ προς την Τουρκία ήταν αρκετά ασαφές. Ο Τραμπ έγραψε πως το τουρκικό νόμισμα, η λίρα, υποχωρεί σε σχέση με το δολάριο, ένα φαινόμενο που θα οδηγήσει στο να μην είναι τόσο δυσμενείς οι συγκεκριμένοι δασμοί, όπως εκτιμά η «Post».

«Μόλις έδωσα την έγκρισή μου για διπλασιασμό των δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο τουρκικής προελεύσεως, καθώς το νόμισμά τους, η τουρκική λίρα, είναι σε ραγδαία πτώση εν αντιθέσει με το πολύ ισχυρό μας δολάριο! Το αλουμίνιο και ο χάλυβας θα είναι τώρα 20% και 50% αντίστοιχα πιο φθηνά. Οι σχέσεις μας με την Τουρκία αυτή τη στιγμή δεν είναι και οι καλύτερες!», έγραψε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Εν συνεχεία, η Τουρκία ανακοίνωσε πως ο Ερντογάν πραγματοποίησε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για να συζητήσουν τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών.

Οι λεπτομέρειες της συνομιλίας δεν έχουν γίνει γνωστές, ωστόσο συμπεραίνεται πως εύλογα η Τουρκία εξετάζει την περαιτέρω απομάκρυνσή της από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ με σκοπό τη στενότερη συνεργασία με τη Ρωσία, της οποίας οι σχέσεις με τη Δύση είναι στο χειρότερο σημείο μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Το πιο πρόσφατο επεισόδιο της έντασης ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ ήρθε μετά την ανακοίνωση της επιβολής νέων δασμών από την Ουάσιγκτον προς τη Μόσχα, με αφορμή την υπόθεση του πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του που επιχειρήθηκε να δολοφονηθούν σε βρετανικό έδαφος.

Μετά την ανακοίνωση των κυρώσεων, το ρωσικό ρούβλι σημείωσε βουτιά αφού και υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδό του από τα τέλη του 2016, στα 66,1 ρούβλια ανά δολάριο.

Αυτό οδήγησε τον Ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ να δηλώσει πως η κλιμάκωση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας θα θεωρηθεί κήρυξη οικονομικού πολέμου, στον οποίο η Μόσχα θα αντιδράσει χρησιμοποιώντας όλα τα δυνατά οικονομικά, πολιτικά και άλλα μέσα, διεμήνυσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη χερσόνησο Καμτσάτκα.

«Δεν ήθελα να σχολιάσω όσα λέγονται για μελλοντικές κυρώσεις, αλλά μπορώ να πω ένα πράγμα: εάν επιβληθούν μέτρα όπως περιορισμοί στις τραπεζικές δραστηριότητες, ή στη χρήση του ενός ή του άλλου νομίσματος, αυτό θα μπορεί ξεκάθαρα να περιγραφεί ως κήρυξη οικονομικού πολέμου. Και σε αυτόν τον πόλεμο θα πρέπει να δοθεί απάντηση ½ με οικονομικά, πολιτικά και, αν χρειαστεί, άλλα μέσα».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available