Σε κλίμα συγκίνησης η αποχαιρετιστήρια εκδήλωση για τον Γενικό Πρόξενο Β. Φιλίππου

Από Αριστερά: Λουκάς Γεωργίου, Μαρία Μπότσιος, Νίκος Παφίτης, Πήτερ Λουκα, Ελισάβετ Τζουμάκα, Κυριάκος Παπαστυλιανού, Ανθή Φιλίππου, Βασίλης Φιλίππου, Δέσποινα Αξιωτιάκη, Χρήστος Καραμάνος. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» - Κώστας Μπέη.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και με δηλώσεις αμοιβαίας εκτίμησης, πραγματοποιήθηκε η αποχαιρετιστήρια εκδήλωση προς τιμήν του απερχόμενου γενικού προξένου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Βασίλη Φιλίππου, την οποία διοργάνωσαν από κοινού η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανισμών, η ΠΣΕΚΑ και το Κυπρο-Αμερικανικό Επιμελητήριο, στην αίθουσα του «Διονύσου».

«Την αποψινή εκδήλωση δεν την θεωρώ αποχαιρετιστήρια. Την θεωρώ μια τιμητική συνάντηση με την δεύτερη οικογένειά μου», ανέφερε, στο ξεκίνημα της ομιλίας του, ο κ. Φιλίππου, τονίζοντας ότι ο ρόλος του ως διπλωμάτης δεν είχε μια απλή επαγγελματική χροιά.

«Δεν είναι δουλειά, είναι μια αποστολή, που δεν έχει ώρες ή Σαββατοκύριακα. Ο χρόνος είναι για την Ομογένεια, για την Κύπρο και τον αγώνα της. Χαίρομαι που είχα την ευκαιρία να υπηρετήσω μια ξεχωριστή Ομογένεια», τόνισε ο απερχόμενος γενικός πρόξενος, ο οποίος, στη συνέχεια, ανέφερε πως «έχει τη συνείδησή του καθαρή».

Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.

«Εχω διαπιστώσει ότι ο καθένας σας, το πηδάλιο που του έχει ανατεθεί, δεν το θεωρείτε ότι είναι αξίωμα, αλλά αποστολή. Αναρωτιόμουν εάν θα αντεπεξέλθω στις προσδοκίες σας. Εχω πλέον τη συνείδησή μου ήσυχη, απέναντί σας και απέναντι στην Κύπρο».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Βασίλης Φιλίππου κάλεσε την σύζυγό του, Ανθή, για να παραλάβουν τα καθιερωμένα δώρα αλλά και για τις αναμνηστικές φωτογραφίες. Λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης, το παρών έδωσε και η Ομοσπονδιακή βουλευτής, Κάρολιν Μαλόνι, η οποία του παρέδωσε μια τιμητική διακήρυξη του Αμερικανικού Κογκρέσου (proclamation).

Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών, μεταξύ άλλων, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κούτρας, η πρόξενος, Λάνα Ζωχιού, ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανισμών, Κυριάκος Παπαστυλιανού, ο πρόεδρος του Κυπροαμερικανικού Επιμελητηρίου, Νικόλαος Νικολάου, ο Δημοτικός Σύμβουλος Κώστας Κωνσταντινίδης και ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Νέας Υόρκης, Γιώργος Λιακέας.

«Ενεργούσε πάντα για το συμφέρον της Κύπρου»

Ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, ο οποίος ήταν και συντονιστής της βραδιάς, εξέφρασε τον σεβασμό του στο πρόσωπο του κ. Φιλίππου, υπενθυμίζοντας, παράλληλα, πως τόσο ο ίδιος, όσο και οι προκάτοχοί του, έχουν πλέον τον βαθμό του Πρέσβη.

«Ο κ. Θεοφίλου είναι Πρέσβης στη Γερμανία, η κ. Σοφιανού στην Ισπανία. Ο κ. Φιλίππου είχε ήδη τον βαθμό του Πρέσβη, αλλά πλέον θα είναι ο Πρέσβης στον Καναδά, απ’ όπου επίσης περιμένουμε πολλά από αυτόν».

Θίο Ντέιβιντ, Κώστας Κέλας, Χριστίνα Σάιλα, Νίκος Νικολάου, Βασίλης Φιλίππου, Δέσποινα Αξιωτάκη. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Κυριάκος Παπαστυλιανού είπε πως «ο Βασίλης Φιλίππου δεν είδε ποτέ την Ομογένεια σαν δουλειά» και «ουδέποτε έκανε κάτι για προσωπικό όφελος».

Εκ μέρους του Κυπροαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο Νίκος Νικολάου, εξήρε την άμεση συνεργασία που είχε με τον Βασίλη Φιλίππου, τον οποίο, μάλιστα, δεν δίστασε να χαρακτηρίσει και «κ. Δίκτυο», για το γεγονός ότι έφερνε άμεσα και πάντα σε επαφή το Επιμελητήριο με σημαντικές εταιρείες και επιχειρηματίες.

Ιδιαίτερα θερμή ήταν και η τοποθέτηση του γενικού προξένου της Ελλάδος, Κωνσταντίνου Κούτρα, ο οποίος χαρακτήρισε τον Βασίλη και την Ανθή Φιλίππου «δυο σπάνιους ανθρώπους, που ήσασταν τυχεροί να τους έχετε εδώ».

«Συγχαρητήρια για το νέο πόστο και, ποιος ξέρει, ο κόσμος των διπλωματών είναι μικρός και μπορεί κάποια στιγμή να συναντηθούμε ξανά», ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και η πρόξενος Λάνα Ζωχιού.

Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.

Ο Εμπορικός Ακόλουθος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη, Αριστος Κωνσταντίνου, στάθηκε επίσης στην εργατικότητα του κ. Φιλίππου και ευχήθηκε «να συνεργαστούν ξανά μαζί σύντομα».

Για την συνεργασία του με τον Βασίλη Φιλίππου μίλησε και ο πρόεδρος της Capital Link, Νικόλαος Μπορνόζης, ο οποίος αναγνώρισε τον σημαντικό ρόλο του απερχόμενου γενικού προξένου στην διοργάνωση του επιτυχημένου επενδυτικού φόρουμ για την Κύπρο πέρυσι τον Μάρτιο, όπου επετεύχθησαν σημαντικές παρουσίες από τον επιχειρηματικό και πολιτικό τομέα.

Ο Βασίλης Φιλίππου, από τον επόμενο μήνα, αναλαμβάνει καθήκοντα Πρέσβη στην Οττάβα του Καναδά, δεσμευόμενος ότι θα διατηρήσει επαφή με τους φίλους και πρώην συνεργάτες του στην Ομογένεια των ΗΠΑ.

Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *