Σε μερική αναστολή η λειτουργία της αμερικανικής κυβέρνησης – Αβέβαιη η λύση

(AP Photo/J. Scott Applewhite)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Σε μερική αναστολή (shutdown) έχουν τεθεί από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ, λόγω της αδυναμίας επίτευξης συμφωνίας στο Κογκρέσο για τον προϋπολογισμό και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε θα αποκατασταθεί η ομαλότητα.
Σημείο τριβής, όπως είναι γνωστό, μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών και κυρίως του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, είναι η χρηματοδότηση του τείχους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Πλέον η μερική αναστολή των ομοσπονδιακών υπηρεσιών είναι πιθανόν να διαρκέσει μέχρι τον Ιανουάριο, όπως δήλωσε χθες, Κυριακή, ο υπεύθυνος του Λευκού Οίκου για τον προϋπολογισμό Μικ Μαλβάνεϊ, ο οποίος παράλληλα εκτελεί και χρέη προσωπάρχη του Λευκού Οίκου.

«Είναι πολύ πιθανό» το «shutdown» «να υφίσταται μέχρι το νέο Κογκρέσο» το οποίο πρέπει να συγκληθεί για πρώτη φορά την 3η Ιανουαρίου, είπε ο Μαλβάνεϊ, ενώ οι συζητήσεις για την επίτευξη ενός συμβιβασμού, που θα έβαζε τέλος στη μερική αναστολή των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, οι οποίες διακόπηκαν το Σάββατο, αναμένεται να επαναληφθούν στις 27 Δεκεμβρίου. Προχθές, ο Ρεπουμπλικανός επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ ανακοίνωσε ότι «η Γερουσία θα συγκληθεί για μια συνεδρίαση τεχνικού επιπέδου την 24η Δεκεμβρίου. Η επόμενη συνεδρίαση της Ολομέλειας προβλέπεται για την 27η Δεκεμβρίου».

Ο Μακόνελ επιβεβαίωσε την αποτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Λευκού Οίκου και του Κογκρέσου για το θέμα της χρηματοδότησης ενός τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

Ο Λευκός Οίκος επανέλαβε προχθές ότι ο Τραμπ συνεχίζει να πιέζει για το ποσό των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή ενός τείχους κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος ανακοίνωσε μάλιστα το Σάββατο μέσω τουίτερ ότι θα παραμείνει στην Ουάσιγκτον κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων εξαιτίας του «shutdown». Δεν ξεκαθάρισε για πόσο διάστημα θα παραμείνει στην Ουάσιγκτον.

Τι συμβαίνει σε μερική αναστολή της λειτουργίας της κυβέρνησης

Σχεδόν κάθε βασική κυβερνητική υπηρεσία, συμπεριλαμβανομένου του FBI, της Συνοριοφυλακής και της Ακτοφυλακής, θα παραμείνουν ανοικτές. Οι διοικητικοί υπάλληλοι της Υπηρεσίας Ασφάλειας των Μεταφορών θα εργάζονται κανονικά.

Το σύστημα ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας, η επιθεώρηση τροφίμων, το Medicare, η υγειονομική περίθαλψη των βετεράνων και πολλά άλλα βασικά κυβερνητικά προγράμματα θα λειτουργήσουν ως συνήθως. Η ομοσπονδιακή υπηρεσία διαχείρισης έκτακτης ανάγκης θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται σε καταστροφές.
Σχεδόν το 90% των 240.000 υπαλλήλων του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας θα είναι στη δουλειά. Κανονικά θα εργάζεται και το γραφείο του ειδικού ανακριτή, Ρόμπερτ Μόλερ.

Ωστόσο, εκατοντάδες χιλιάδες ομοσπονδιακοί εργαζόμενοι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη δουλειά και ορισμένες υπηρεσίες θα τεθούν εκτός λειτουργίας.
Στο παρελθόν, η μεγάλη πλειοψηφία των εθνικών πάρκων ήταν κλειστά για τους επισκέπτες αλλά από το τελευταίο κυβερνητικό shutdown, τον Ιανουάριο, το υπουργείο Εσωτερικών προσπάθησε να βρει λύσεις ώστε να μην επηρεάζονται από τέτοιες εξελίξεις. Μερικά παραμένουν ανοιχτοί χάρη στη χρηματοδότηση από πολιτείες και φιλανθρωπικές ομάδες.

Στην Ουάσιγκτον, τα μουσεία κατά μήκος του Εθνικού Mall θα παραμείνουν ανοιχτά τουλάχιστον μέχρι την 1η Ιανουαρίου, αλλά αξιωματούχοι του Smithsonian δήλωσαν ότι θα επανεκτιμήσουν την κατάσταση εάν το κλείσιμο συνεχιστεί στο νέο έτος. Το Washington Monument είναι κλειστό για επισκευές.
Οι αξιωματούχοι της Αριζόνα και της Γιούτα έθεσαν σε εφαρμογή σχέδια για να διατηρήσουν ανοιχτά τα εθνικά πάρκα Grand Canyon, Zion, Arches και Bryce Canyon και Zion.

Στο Αγαλμα της Ελευθερίας και στο νησί Ellis δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα χάρη στη χρηματοδότηση από την πολιτεία της Νέας Υόρκης.
Δεν είναι η πρώτη φορά

Η μερική αναστολή της λειτουργίας της κυβέρνησης δεν είναι κάτι το νέο. Κάτι τέτοιο συνέβαινε και επί προεδρίας του Τζίμι Κάρτερ, για την ακρίβεια είχε συμβεί κάθε χρόνο της τετραετούς θητείας του (κατά μέσο όρο 11 ημέρες το χρόνο). Κατά τη διάρκεια των δύο θητειών του προέδρου Ρονάλντ Ρίγκαν, υπήρξαν έξι shutdowns, συνήθως για μόνο μία ή δύο μέρες.

Πριν από την αναστολή λειτουργίας της κυβέρνησης τον Ιανουάριο του 2018 (που προκλήθηκε από την επιμονή των Δημοκρατικών να περάσουν μέτρα για τους νεαρούς μετανάστες που είναι πιο γνωστοί ως «dreamers» το πιο πρόσφατο shutdown είχε συμβεί το 2013 και είχε διαρκέσει συνολικά 16 ημέρες.
Αυτό είχε προκληθεί όταν οι συντηρητικοί του Tea Party προσπάθησαν να μπλοκάρουν την εφαρμογή του νόμου για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του τότε προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available