Σε μια 10ετια οι συνταξιούχοι αυξήθηκαν κατά 30%

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Κατά περίπου 30% αυξήθηκαν οι δικαιούχοι λήπτες της σύνταξης γήρατος σε μια δεκαετία σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Κύπρου.

Ειδικότερα, ο αριθμός των πολιτών το 2007 που ήταν λήπτες σύνταξης γήρατος ήταν 71,621 και το 2017 έφτασαν τις 103,238 μια πραγματικότητα που καταδεικνύει πως ο πληθυσμός της Κύπρου γερνά επικίνδυνα και μάλιστα χωρίς να αναπληρώνεται, αφού ως γνωστόν έχουμε και το πιο υψηλό ποσοστό υπογεννητικότητας εντός Ε.Ε.

Μάλιστα με βάση τα στοιχεία από την Eurostat φαίνεται πως μέχρι το 2070 ο ενεργός πληθυσμός στην Κύπρο θα φτάνει το 55% ενώ το υπόλοιπο ποσοστό θα είναι 65 ετών και άνω. Να σημειώσουμε πως ο αριθμός των συνταξιούχων αυξάνεται ακόμα περισσότερο αν λάβει κανείς υπόψη του πέραν της σύνταξης γήρατος και την σύνταξη χηρείας, ανικανότητας, αναπηρίας και ορφάνιας που μέχρι το 2017 ήταν συνολικά στις 150,842.

Τα στοιχεία της Eurostat επιβεβαιώνουν και τα δεδομένα του Τμήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων όπου παρατηρείται μια συνεχής γήρανση του ενεργού πληθυσμού με τις πιέσεις στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων να είναι έντονες γι’ αυτό άλλωστε αποφασίστηκε και νομοθετικά η αύξηση των εισφορών στο Ταμείο ανά πενταετία.

Σε επικοινωνία που είχε το Insider με ειδικούς αναλογιστές επί του θέματος μας αναφέρθηκε πως αυτή η πραγματικότητα έχει ληφθεί υπόψη της από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) στην τελευταία αναλογιστική του μελέτη. Συγκεκριμένα, ο Διευθυντής της γνωστής αναλογιστικής εταιρείας Muhanna Μαρίνος Θεοδοσίου μας ανάφερε πως με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη τις αυξήσεις εισφορών ανά πενταετία στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων δεν αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα βιωσιμότητας του. «Πρόβλημα όμως θα υπάρξει εάν βιώσουμε μια νέα οικονομική κρίση όπου θα αυξηθούν τα ποσοστά ανεργίας και επομένως θα μειωθούν οι εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων», υπέδειξε.

Από την πλευρά του ο συνέταιρος της αναλογιστικής εταιρείας Aon Hewitt Φίλιππος Μαννάρης δήλωσε στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» πως σίγουρα η γήρανση του πληθυσμού έχει επίδραση και στις συνταξιοδοτικές δαπάνες αλλά και στις δαπάνες για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Συνέχισε λέγοντας πως η συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού είναι αναμφίβολα απειλή για την μελλοντική ανάπτυξη της οικονομίας του τόπου μας. Ανάφερε χαρακτηριστικά πως η Γερμανία η οποία έχει το ίδιο πρόβλημα, χρειάζεται περίπου μισό εκατομμύριο οικονομικούς μετανάστες το χρόνο για να μπορέσει να διατηρήσει την αναπτυξιακή της πορεία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available