Σε νέα φάση ο «εμφύλιος πόλεμος» στην ΕΔΕΚ

Κατάθεση στοιχείων στην αστυνομία για όσα καταλογίζει στον Δ. Παπαδάκη, κλήθηκε να δώσει ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος. (Φωτογραφία: ΕΔΕΚ).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Πρωτοφανείς διαστάσεις για τα κυπριακά δεδομένα λαμβάνει ο «πόλεμος» μεταξύ του προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου και του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδάκη,

Την Παρασκευή ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ παρε΄δωσε σε ανακριτές του Αρχηγείου Αστυνομίας τα στοιχεία που κατατέθηκαν στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΔΕΚ κατά του Ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδάκη και στα οποία στηρίχθηκε η απόφαση για διαγραφή του από το κόμμα.

Σε δηλώσεις στα γραφεία της ΕΔΕΚ, μετά την επαφή του με τους ανακριτές, ο κ. Σιζόπουλος υπογράμμισε ότι οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν ήδη ενημερωθεί πως αν χρειαστούν τη συνδρομή των κυπριακών αρχών θα την έχουν.

Όπως επεσήμανε, η ΕΔΕΚ δεν πρόκειται να συνεχίσει να συζητά την διαγραφή του Δημήτρη Παπαδάκη, την οποία χαρακτήρισε «καθαρά πολιτική υπόθεση». Όπως συμπλήρωσε, η διαγραφή αφορά το γεγονός ότι συστηματικά έχει παραβιάσει ομόφωνες αποφάσεις συλλογικών οργάνων του κόμματος σε αρκετές από τις οποίες συμμετείχε και ψήφισε και ο ίδιος.

Σχετικά με τη βροχή παραιτήσεων μελών της ΕΔΕΚ, ο Μαρίνος Σιζόπουλος τις χαρακτήρισε «αναμενόμενες». Μάλιστα, όπως υποστήριξε, αρκετά από τα στελέχη αυτά είναι είτε συνεργάτες είτε συγγενείς του κ. Παπαδάκη.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις καταγγελίες Μαρίνου Σιζόπουλου, ότι ο Δημήτρης Παπαδάκης  «επιχείρησε συστηματικά να οικειοποιηθεί και χρήματα του Ευρωκοινοβουλίου για να χρηματοδοτήσει μια ιδιωτική κερδοσκοπική επιχείρηση με την οποία ο ίδιος έχει σχέση», παρενέβη ο Γενικός Εισαγγελέας ο οποίος ζήτησε με επιστολή του προς την Αστυνομία, να κληθεί για κατάθεση ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ και να προσκομίσει τα απαραίτητα στοιχεία.

Η συγκεκριμένη δήλωση Σιζόπουλου, δεν πέρασε απαρατήρητη από την πλευρά Παπαδάκη, ο οποίος σήκωσε το γάντι και με επιστολή του προς τον Γενικό Εισαγγελέα και την Αστυνομία, την διεξαγωγή έρευνας ώστε να διαφανεί κατά πόσον αληθεύουν οι ισχυρισμοί Σιζόπουλου και αν προκύπτουν ποινικά αδικήματα εις βάρος του.

Ο Δημήτρης Παπαδάκης, στην ουσία με αυτή του την πρωτοβουλία, προκαλεί ο ίδιος τον έλεγχο των Αρχών για το πρόσωπο του, δείχνοντας να μη φοβάται, αλλά αντιθέτως να επιδιώκει να αποκαταστήσει το όνομα του και να διαψεύσει τον Μαρίνο Σιζόπουλο εξασφαλίζοντας παράλληλα, ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα του που θα του φανεί χρήσιμο στην επικείμενη δίκη στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας.

Από την άλλη ο Μαρίνος Σιζόπουλος έχει την ευκαιρία να αποδείξει ότι, τα όσα ισχυρίζεται και τα όσα κατέθεσε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, που έφεραν τη διαγραφή Παπαδάκη και σε μια Αρχή εκτός του κόμματος του. Μάλιστα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, έχει την ευκαιρία να αποδείξει πως δεν επρόκειτο για στημένη διαδικασία, όπως ισχυρίστηκε ο Δημήτρης Παπαδάκης, αλλά προκύπτουν και ποινικά αδικήματα στα οποία «χαρίστηκε» στον ευρωβουλευτή, αφού δεν προσέφυγε ο ίδιος στην Αστυνομία αλλά επιλήφθηκε του ζητήματος εσωκομματικά.

Βροχή παραιτήσεων στην ΕΔΕΚ

Στο μεταξύ χωρίς τέλος φαίνεται να είναι ο κύκλος των παραιτήσεων από την ΕΔΕΚ, μετά την απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου για τη διαγραφή του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδάκη από το μητρώο μελών του κόμματος.

Ο Νίκος Στυλιανίδης είναι το πέμπτο μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ που υπέβαλε την παραίτηση του από το κόμμα σε διάστημα πέντε ημερών. Υπενθυμίζεται ότι έχουν ήδη υποβάλει τις παραιτήσεις τους, ο Γιώργος Σάββα, ο Γιώργος Κουτσόφτας, ο Γιώργος Οικονομίδης και η Βασιλεία Νικολάου.

Η διαγραφή του Δημήτρη Παπαδάκη δεν άφησε ανεπηρέαστη, ούτε τη νεολαία του κόμματος. Με κοινή επιστολή έξι μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου Νεολαίας της ΕΔΕΚ υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, τόσο από τη Γενική Γραμματεία όσο και από το Κεντρικό Συμβούλιο.

Πρόκειται για τους, Αυγερινό Νικολαϊδη, εκπρόσωπο Τύπου της νεολαίας, Γαβριήλ Τουλουπή, οργανωτικό γραμματέα, Αλέξανδρο Ιορδάνους μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου, Ζωή Αλκιβιάδη μέλος του κεντρικού συμβουλίου, Αντώνη Φακοντή μέλος κεντρικού συμβουλίου και μέλος της επαρχιακής επιτροπής νεολαίας ΕΔΕΚ Πάφου και τον Αντρέα Αριστοτέλους, μέλος της επαρχιακής επιτροπής νεολαίας Πάφου.

Στην επιστολή τους οι έξι παραιτηθέντες εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι το κόμμα έχει χάσει την ιδεολογική του ταυτότητα, δημιουργώντας μια εικόνα που δεν θυμίζει σοσιαλισμό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available