Σε τροχιά κρίσιμων εξελίξεων επανέρχεται το Κυπριακό

Ο τέως ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς με την απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ στο ελληνικό ΥΠΕΞ. (AP Photo/Petros Giannakouris).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Το Κυπριακό ξανάρχεται στο προσκήνιο με ένα πυρετό διεργασιών που θα οδηγήσει στα κρίσιμα ραντεβού του Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη, όπου ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες θα αποφασίσει αν υπάρχει το κατάλληλο έδαφος για την ανάληψη μιας νέα πρωτοβουλίας του τύπου των διασκέψεων που είχαν γίνει στην Ελβετία.

Η προσωρινή απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα Τζέιν Χολ Λουτ είχε αργά την Τρίτη στην Αθήνα συνάντηση με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και την Τετάρτη είδε στο Λονδίνο τον Βρετανό ΥΠΕΞ Τζέρεμι Χάντ και τον υφυπουργό Εξωτερικών Αλαν Ντάνκαν. Εκκρεμεί μόνο η συνάντηση της με την Υπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι για να ολοκληρώσει τον κύκλο των επαφών της και να ετοιμάσει την έκθεση με τις εισηγήσεις της προς τον ΓΓ.

Στο πλαίσιο του συντονισμού Κύπρου-Ελλάδας, ο Κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης είχε αργά την Τετάρτη στην Αθήνα συνάντηση με τον κ. Κοτζιά για να τον ενημερώσει ο Ελληνας ΥΠΕΞ για τη συνομιλία που είχε με την κ. Λουτ.

Νίκος Κοτζιάς και Νίκος Χριστοδουλίδης θα μεταβούν την Πέμπτη στο Ισραήλ για την τριμερή συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό – εκτελεί και χρέη ΥΠΕΞ – Βενιαμίν Νετανιάχου, μια συνάντηση που αναμένεται να επικεντρωθεί στη συνεργασία των τριών χωρών στα θέματα ενέργειας και ασφάλειας της ΑΟΖ.

Ο Ελληνας ΥΠΕΞ θα επανέλθει την Παρασκευή για ενημερωτική συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, καθώς ο Κύπριος Πρόεδρος ετοιμάζεται για να ταξιδέψει τη Δευτέρα στην Αθήνα όπου θα έχει συνεργασία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενόψει των διεργασιών της Νέας Υόρκης, όπου θα μεταβούν και οι δύο και για τη Γενική συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, δήλωσε πως κατά τη συνάντησή τους, τη Δευτέρα, στην ελληνική πρωτεύουσα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός Τσίπρας «θα συνεννοηθούν για το Κυπριακό ενόψει της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη και της προεργασίας που γίνεται με τις συναντήσεις της κ. Λουτ». Πρόσθεσε πως επί τάπητος θα τεθεί και το θέμα των τριμερών συνεργασιών των δυο χωρών με χώρες της περιοχής, και ειδικότερα η Τριμερής Συνάντηση Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου, σε επίπεδο αρχηγών κρατών, που θα γίνει τον Οκτώβριο στην Ελλάδα.

Τι είπε ο Koτζιάς για Λουτ

Την ανάγκη να έχει προηγηθεί μία «ουσιαστική και παραγωγική προεργασία» πριν τη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό ώστε «να έχουμε δει αν πράγματι υπάρχει θέληση, ικανότητα και δυνατότητα για ουσιαστικές και παραγωγικές λύσεις» υπογράμμισε ο Νίκος Κοτζιάς, όπως ο ίδιος δήλωσε, κατά τη συνάντησή του με την ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ.

Στο πλαίσιο της συνάντησης η οποία διήρκεσε δύο ώρες, ο κ. Κοτζιάς εξέθεσε τις ελληνικές απόψεις, όπως εξήγησε στους δημοσιογράφους – μετά την αποχώρηση της κας Λουτ η οποία δεν προέβη σε δηλώσεις.

«Της υπογράμμισα ότι το Κυπριακό είναι πριν από όλα ζήτημα κατοχής, της εξέθεσα τις απόψεις μας για τα δικαιώματα Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, καθώς και των τριών μικρών μειονοτήτων. Της είπα ότι το κύριο θέμα για τους Ελληνοκύπριους είναι να νοιώθουν ασφαλείς στο νησί τους και κατά συνέπεια την ανάγκη να καταργηθούν οι δύο μικρές συνθήκες, η λεγόμενη συνθήκη συμμαχιών και η λεγόμενη συνθήκη των εγγυήσεων» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Παραγωγική» συνάντηση στο Λονδίνο\

Η Τζέιν Χολ Λουτ συνέχισε τις επαφές της Τετάρτη απόγευμα στο Λονδίνο με την πολιτική ηγεσία του Foreign Office.

Η κα Λουτ συναντήθηκε τόσο με τον Υπουργό Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, όσο και με τον Υπουργό Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν.

Όπως ανακοινώθηκε αμφότεροι επαναβεβαίωσαν προς την αξιωματούχο του διεθνούς οργανισμού τη στήριξη της βρετανικής κυβέρνησης στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο σερ Άλαν Ντάνκαν χαρακτήρισε τη συνάντηση «παραγωγική».

«Με πολιτική βούληση μία συμφωνία παραμένει εφικτή», πρόσθεσε ο Βρετανός Υπουργός Ευρώπης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available