Πάνω από 550 μονάδες η πτώση για τον Dow Jones στην Wall Street – Τι γράφει η «NYT»

(AP Photo/Richard Drew, File)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Εως και πάνω από 600 μονάδες έφτασε να υποχωρεί ο Dow Jones κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης, χάνοντας όλα τα κέρδη που κατέγραφε για το 2018, αν και προς το τέλος της συνεδρίασης κατάφερε να «περιορίσει» την πτώση στις 551,8ο μονάδες (-2,21%), στις 24.465,64 μονάδες.

Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών τεχνολογίας έκλεισε μειωμένος κατά 119,65 μονάδες (-1,7%), στις 6.908,82 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, ο οποίος θεωρείται ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση 48,84 μονάδων (-1,82%), στις 2.641,89 μονάδες.

H «ΝΥΤ» επεσήμανε πως η ανεργία είναι κοντά στα πιο χαμηλά επίπεδα εδώ και μισό αιώνα. Η οικονομία των ΗΠΑ, φαίνεται να οδεύει στην καλύτερη χρονιά της από το 2005. Παράλληλα οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν τεράστια κέρδη. Ακόμη και οι μισθοί αρχίζουν να αυξάνονται.

Αλλά η αγορά μετοχών είναι «χαοτική».

Ο S&P 500 μάλιστα πέρασε σε αρνητικό έδαφος όσον αφορά στην επίδοση για το 2018 και υπάρχει ανησυχία μεταξύ των επενδυτών για τους κινδύνους που μπορεί να ακολουθούν.

Οι μετοχές, άλλωστε, λειτουργούν συχνά ως σημάδι πρόωρης προειδοποίησης, διακρίνοντας άσχημες αλλαγές, πριν ακόμη εμφανιστούν στα οικονομικά στοιχεία.

Λόγω του κόστους που αυξάνεται, οι μετοχές των εταιρειών λιανικής έχουν «χτυπηθεί» τελευταία. Ενα σημάδια πως ο εμπορικός πόλεμος έχει επιπτώσεις τελικά, ενώ οι υψηλότεροι μισθοί «κόβουν» από την κερδοφορία.

Εμπορεύματα και εταιρείες που εξαρτώνται από αυτά έχουν επηρεαστεί από τις προοπτικές πιο αδύναμης ζήτησης, αν η οικονομία διεθνώς επιβραδύνει.

Αλλά και οι τεχνολογικοί γίγαντες — Facebook, Amazon, Alphabet, Apple και Netflix — έχουν χάσει πάνω από 800 δισ. δολάρια συνολικά σε αγοραία αξία από τα τέλη Αυγούστου, λόγω επιβράδυνσης στην ανάπτυξη και αυστηρούς ελέγχους.

Δε σημαίνει βέβαια το «ξεπούλημα» ότι οι ΗΠΑ οδεύουν σε ύφεση. Υπήρξαν μεγάλες απώλειες στις μετοχές τα τελευταία χρόνια, πριν αυτές φτάσουν σε νέα υψηλά επίπεδα τελικά, με την ώθηση από εταιρικά κέρδη και ισχυρή οικονομική ανάπτυξη,

Ωστόσο, η πρόσφατη πτώση είναι «επίμονη» με την προοπτική μίας αλλαγής προς τα κάτω για την αμερικανική οικονομία. Το 2018 η δημοσιονομική ενίσχυση βοήθησε τις ΗΠΑ να αποφύγουν τις συνέπειες των ανησυχιών για την ανάπτυξη σε Κίνα, Ευρώπη και τον υπόλοιπο Κόσμο. Του χρόνου, οι συνθήκες θα έχουν αλλάξει και η οικονομία των ΗΠΑ θα είναι πιο ευάλωτη στις διεθνείς επιρροές.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα την Τρίτη, πτωτικά κινήθηκαν οι ασιατικές και ευρωπαϊκές αγορές, με το Χρηματιστήριο της Αθήνας να κάνει «βουτιά» -3,91%.

Στην Ευρώπη ο γερμανικός δείκτης DAX μειώθηκε -1,4 % και ο γαλλικός CAC 40 κατά -1,15, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε -0,7%.

Τον πτωτικό «χορό» ξεκίνησαν τα ασιατικά Χρηματιστήρια. Ο ιαπωνικός Nikkei 225 έχασε 1,1% και ο Χανγκ Σενγκ του Χονγκ Κονγκ 2% κάτω. Στην Ασία ήταν οι αυτοκινητοβιομηχανίες, που βρέθηκαν στο στόχαστρο, εξαιτίας της σύλληψης του Κάρλος Γκοσν, που δοκιμάζει τη συμμαχία Nissan – Renault.

Σε ό,τι αφορά πάντως το Χρηματιστήριο Αθηνών, εκεί σημειώθηκε η μεγάλη «βουτιά».

Ειδικότερα, μεγάλες απώλειες κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών, με την αγορά να διασπά καθοδικά το ψυχολογικό φράγμα των 600 μονάδων, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τη συνεδρίαση της 16ης Νοεμβρίου 2016.

Στο στόχαστρο των πωλητών βρέθηκαν και πάλι οι τραπεζικές μετοχές, καθώς συνεχίζονται οι εκροές στις τράπεζες μετά την πρόσφατη αναδιάρθρωση των δεικτών MSCΙ.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 593,05 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 3,91%. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 4,24%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 1,59%.

Από τις αρχές του έτους καταγράφει απώλειες σε ποσοστό 26,09%, ενώ από τις αρχές Νοεμβρίου υποχωρεί κατά 7,36%.

Κατά τις τελευταίες πέντε πτωτικές συνεδριάσεις ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει απώλειες 7,91%.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει μεγάλες απώλειες σε ποσοστό 53,31% από τις αρχές του 2018, ενώ καταγράφει απώλειες 21,51% στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις.

Η κεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών συρρικνώθηκε στα 3,96 δισ. ευρώ, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς έχει μειωθεί κατά 10,959 δισ. ευρώ από τις αρχές του 2018.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 49,959 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 28.521.084 μετοχές.

Ανοδικά κινήθηκαν 15 μετοχές, 87 πτωτικά και 22 παρέμειναν σταθερές.

Το ρευστό κλίμα διεθνώς ασκεί ανοδικές πιέσεις στην απόδοση του δεκαετούς ομολόγου που βρισκόταν ούτως ή άλλως ήδη σε υψηλά επίπεδα. Η απόδοση του ελληνικού ομολόγου σημείωνε άνοδο 2,29%, στο 4,66%, 0,10 μονάδες βάσης πάνω από το 4,55% στο κλείσιμο της Δευτέρας. Στο 3,60%, με άνοδο 3,18% η απόδοση του πενταετούς.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου βρίσκεται στο 3,61%, με άνοδο 0,95%, ενώ είχε φτάσει νωρίτερα και το 3,64%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available