Σημαντικό ζήτημα εγείρει η ερώτηση ιθαγένειας στην απογραφή 2020

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ

(AP/Ariana Cubillos)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ενας ομοσπονδιακός δικαστής δήλωσε ότι κατά την άποψή του, οι νέες αποδείξεις που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο κατάθεσης μήνυσης για την ερώτηση της ιθαγένειας στην απογραφή του 2020 «εγείρουν ένα σημαντικό ζήτημα», μεταδίδει το «CNN».

Η απόφαση του δικαστή μπορεί να οδηγήσει στην επανεξέταση της υπόθεσης σε τρία ομοσπονδιακά δικαστήρια σχετικά με την αναφερόμενη ερώτηση, αλλά και περαιτέρω επανεξέταση του ρόλου του Ρεπουμπλικανού συμβούλου, Τόμας Χόφελερ, αναφορικά με την ένταξή της στο γενικότερο πλαίσιο των στοιχείων της απογραφής.

Πρόσφατα, μέσα στον Ιούνιο, η Ενωση Προστασίας Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU), αλλά και μία ομάδα δικηγόρων από το δικηγορικό γραφείο Arnold & Porter, δήλωσαν ότι είχαν στην κατοχή τους μια σειρά από σημαντικά έγγραφα από τον Χόφελερ, τα οποία σύμφωνα με την άποψή τους, είχαν σημαντικό ρόλο στην απόφασή του να συμπεριλάβει την ερώτηση της ιθαγένειας στην απογραφή.

Ο ίδιος συνέταξε μία μελέτη το 2015 σύμφωνα με την οποία, η χρησιμοποίηση του πληθυσμού «με ηλικία δικαιώματος ψήφου» ως βάση του πληθυσμού αλλαγής εκλογικής περιφέρειας, θα ήταν «ωφέλιμη για τους Ρεπουμπλικανούς, αλλά και τους μη-Ισπανόφωνους λευκούς» ψηφοφόρους.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση Τραμπ έχει σταθερά αρνηθεί την ύπαρξη πολιτικών κινήτρων, δηλώνοντας ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης έλαβε την απόφαση για την αναγκαιότητα ένταξης της ερώτησης για την ιθαγένεια στο ερωτηματολόγιο της απογραφής κι αναφορικά με την καλύτερη συμμόρφωση με την ομοσπονδιακή νομοθεσία για το δικαίωμα ψήφου.

Ο δικαστής Τζορτζ Χέιζελ από το Περιφερειακό Δικαστήριο του Μέριλαντ διαφώνησε με τα επιχειρήματα της κυβέρνησης, ότι οι φάκελοι του Χόφελερ «δεν αποτελούν υλικό (της υπόθεσης) και δεν θα παράγουν ένα νέο αποτέλεσμα».

Η απόφασή του επιτρέπει σε ενώσεις πολιτών και φορείς κοινωνικής δράσης να μηνύσουν την κυβέρνηση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ερώτηση εντάχθηκε με πρόθεση (φυλετικής) διάκρισης και αποτέλεσε παράνομη συνωμοσία, ώστε να μπορεί να ζητηθεί από το Εφετείο να επαναφέρει την υπόθεση αυτή, στις δικαστικές αίθουσες και σε χαμηλότερο βαθμό της αμερικανικής Δικαιοσύνης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available