Σκληρά λόγια για Τραμπ σε βιβλίο που έγραψε ο «Ανώνυμος»

(AP Photo/Evan Vucci, FILE)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («ΑΡ»). Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ σκέφτονταν να δηλώσουν μαζική παραίτηση πέρυσι σε «ένα μεσονύχτιο αυτο-μακελειό» ώστε να ηχήσει δημόσιος συναγερμός για τη συμπεριφορά του προέδρου Τραμπ. Ωστόσο, απέρριψαν την ιδέα, επειδή πίστευαν ότι θα αποσταθεροποιούσε μία ήδη ετοιμόρροπη κυβέρνηση, σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο ενός ανώνυμου συγγραφέα.

Στην «Προειδοποίηση», όπως είναι ο τίτλος του βιβλίου («Α Warning») του Ανώνυμου, αντίτυπο του οποίου απέκτησε, πριν την κυκλοφορία του, η «Washington Post», ένας συγγραφέας που περιγράφεται ως «ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ περιγράψει με ανατριχιαστικό τρόπο το προτρέτο του προέδρου, ως αδίστακτου, ανίκανου και επικίνδυνου για το έθνος που τον εξέλεξε να ηγηθεί.

Ο συγγραφέας, που αρχικά είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον το 2018 ως ανώνυμος συγγραφέας ενός άρθρου γνώμης στη «New York Times», περιγράφει τον Τραμπ να «κουτρουβαλά» από τη μία αυτοπροκληθείσα κρίση στην άλλη, όπως ένας δωδεκάχρονος σε έναν πύργο ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας, πιέζοντας τα κουμπιά της κυβέρνησης αδιάκριτα, αδιάφορος για τα αεροπλάνα που γλιστράνε σε όλο τον αεροδιάδρομο και οι πτήσεις φρενιασμένα απομακρύνονται από το αεροδρόμιο.

Το βιβλίο είναι μία ανηλεή μελέτη του χαρακτήρα του Τραμπ, από την ηθική του ως το πνευματικό του βάθος, την οποία ο συγγραφέας γράφει ότι τη βασίζει στις παρατηρήσεις και τις εμπειρίες του. Ο συγγραφέας ισχυρίζεται ότι πολλοί άλλοι σημερινοί και πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι μοιράζονται τις απόψεις του.

Το 259 σελίδων βιβλίο που εκδίδει ο οίκος «Twelve», τμήμα του «Grand Central Publishing/Hachette Book Group» και θα βρίσκεται στα ράφια στις 19 Νοεμβρίου, δεν δημοσιεύει πολλά συγκεκριμένα επεισόδια με ζωντανές λεπτομέρειες, τα οποία ο συγγραφέας το κάνει σκόπιμα για να προστατεύσει την ταυτότητά του.

Σε μία στιγμή που μια σειρά διορισμένων πολιτικών και δημοσίων υπαλλήλων καριέρας έχουν καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου για τη συμπεριφορά του Τραμπ ως μέρος της έρευνας καθαίρεσης, ο συγγραφέας του βιβλίου υπερασπίζεται την απόφασή του να παραμείνει ανώνυμος.

«Αποφάσισα να το δημοσιεύσω ανώνυμα επειδή αυτή η συζήτηση δεν είναι για μένα», γράφει ο συγγραφέας. «Είναι για μας. Πρόκειται για το πώς θέλουμε η Προεδρία να αντικατοπτρίζει τη χώρα μας και εκεί ακριβώς πρέπει να επικεντρωθεί η συζήτηση. Κάποιοι θα το αποκαλέσουν ‘δειλία’. Τα συναισθήματά μου δεν πληγώνονται από την κατηγορία. Ούτε είμαι απροετοίμαστος να επισυνάψω το όνομά μου στην κριτική του προέδρου Τραμπ. Μπορώ να το κάνω, εν ευθέτω χρόνω».

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Στέφανι Γκρίσαμ (Stephanie Grisham) σχολίασε: «Ο δειλός που έγραψε αυτό το βιβλίο δεν έβαλε το όνομά του επειδή δεν είναι τίποτα άλλο από ψέματα» έγραψε η Γκρίσαμ σε ένα email. «… Οι δημοσιογράφοι που επιλέγουν να γράψουν για αυτή τη φάρσα πρέπει να έχουν την δημοσιογραφική ακεραιότητα για να καλύψουν το βιβλίο ως αυτό που είναι – ένα μυθιστόρημα».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το υπουργείο Δικαιοσύνης προειδοποίησε τον όμιλο Hachette και τους εκπροσώπους του συγγραφέα, Matt Latimer και Keith Urbahn από τον οίκο Javelin, ότι ο ανώνυμος συγγραφέας ενδέχεται να παραβιάζει μια συμφωνία σιωπής. Ο οίκος Javelin απάντησε κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επιδιώκει να αποκαλύψει τον συγγραφέα.

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 2018, ο συγγραφέας είχε δημοσιεύσει στη «ΝΥΤ» ένα άρθρο με τίτλο «Είμαι μέρος μίας αντίστασης εντός της κυβέρνησης Τραμπ», και απεικόνιζε ορισμένους ανώτερους αξιωματούχους ως προπύργιο που προστατεύει τη χώρα από τις απερίσκεπτες παρορμήσεις του Προέδρου. Ο Τραμπ το κατήγγειλε τότε ως προδοσία.

1 Comment

  1. Conservatives can still be found among us, unwilling to accept Trumpism as their defined credo, and willing to both resist, and oppose Trump! In this forthcoming tome by a White House insider, one can take heart that early on in this misbegotten Administration, thought was given for resignations en masse —- only to have those assistants to the President think it better to enjoy the influence, and perks of power, than make a political statement for the ages! Still, resignations, and firings continue apace, in a haphazard manner, as erratic, and unstable as the occupant of the Oval Office. Of course, invoking the 25th Amendment, declaring the incumbent mentally incapacitated was also an option, which has been shelved: after all, we’d need a Cabinet of outstanding intellectual acumen, and character to rise and execute their patriotic duty. With such dearth of talent at the top of our Government, it remains for our citizenry to depose this aberrant, malignant, incompetent collection of misfits at the polls, and most catastrophically convincingly —- to offer hope for my Party regain respectability. 😩😥🇺🇸🙏

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available