Σκουρτόπουλος: Θετικό αποτέλεσμα και ανανέωση

Ο Θανάσης Σκουρτόπουλος μιλάει στους παίκτες του. (φωτογραφία: Ευρωκίνηση).

Η «αγαπημένη των Ελλήνων, η Εθνική Ανδρών ρίχνεται στη μάχη των προκριματικών του Eurobasket 2021 αντιμετωπίζοντας την Βουλγαρία (Παρασκευή 12.00 ώρα Νέας Υόρκης), ενώ τρεις ημέρες αργότερα αντιμετωπίζει εκτός έδρας την Βοσνία. Χωρίς τον αρχηγό της Γιάννη Μπουρούση που έβαλε τέλος στην συμμετοχή του με την γαλανόλευκη φανέλα αλλά με διαφορετική σύνθεση και πάντοτε με υψηλές φιλοδοξίες (κι εννοείται χωρίς τους παίκτες της Ευρωλίγκα) θέλει να ξεκινήσει με το δεξί στα «παράθυρα» των προκριματικών του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Ο Θανάσης Σκουρτόπουλος αναφέρθηκε στους αγώνες που έρχονται, αλλά και τους στόχους της Εθνικής, που δε μένουν απλώς στην πρόκριση, αλλά και στην προετοιμασία της επόμενης ημέρας, ενώ εξήγησε το πλάνο της ομοσπονδίας για ανανέωση: «Για μας είναι σημαντικό να ερχόμαστε στην Πάτρα. Είναι μια φιλόξενη πόλη, οι συνθήκες δουλειάς είναι εξαιρετικές και ο κόσμος εδώ αγαπά το μπάσκετ και την Εθνική ομάδα. Αρχίζουμε τις υποχρεώσεις μας για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και το πρώτο παιχνίδι είναι πάντα σημαντικό. Πρέπει να συνοδευτεί με θετικό αποτέλεσμα και πιστεύουμε πως υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα».

Μιλώντας για τον αντίπαλο, την ομάδα της Βουλγαρίας, ανέφερε: «Η Βουλγαρία είναι άγνωστη στο ευρύ κοινό, αλλά σε αυτή τη διαδικασία με τα παράθυρα υπάρχουν ορισμένα πράγματα εκτός λογικής. Βλέπουμε ομάδες που δεν έχουν επιτυχίες να παρουσιάζουν ένα συγκροτημένο σύνολο. Η Βουλγαρία μπορεί να άλλαξε προπονητή, αλλά έχει έναν βασικό κορμό 8-9 παικτών που παίζουν μαζί περίπου πέντε χρόνια. Είναι αρκετά ικανοί και με την προσθήκη του Ντι Μποστ είναι αρκετά επικίνδυνοι. Είναι ένα παιχνίδι που θέλει προσοχή, είναι πρεμιέρα και εμείς είμαστε μια ομάδα τριών ημερών. Πρέπει τα παιδιά να βάλουν διάθεση και χαρακτήρα, στοιχεία που τα έχουμε και πιστεύω πως όλα θα πάνε καλά».
Οσο για το πού υπερτερεί και τι πρέπει να προσέξει η ελληνική ομάδα, απάντησε: «Εχουμε ένα πλεονέκτημα στο ποστ, έχουμε πολύ καλύτερη γραμμή στους ψηλούς και στην περιφέρεια, απέναντι σε μια ομάδα που βασίζεται πολύ στο τρίποντο. Η Βουλγαρία θέλει να έχει ανοιχτό γήπεδο και έχει επιθετικό προσανατολισμό. Στην άμυνα βγάζει ενέργεια στο ξεκίνημα, αλλά αυτό δεν έχει διάρκεια. Εχει παίκτες με ικανότητα και εμείς θα πρέπει να προσαρμοστούμε για να κόψουμε την δημιουργία τους, από τον Ντι Μποστ κυρίως».

Ο στόχος της Εθνικής σε αυτά τα προκριματικά είναι διπλός, σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό προπονητή: «Η πρόκριση είναι ο πρώτος στόχος και θέλουμε να την εξασφαλίσουμε το συντομότερο δυνατό. Επειδή προκρίνονται οι τρεις από τις τέσσερις ομάδες, αν έχουμε δύο νικηφόρα αποτελέσματα ή αν κάνουμε το 3/3, η πρόκριση έχει ουσιαστικά εξασφαλιστεί. Από εκεί και πέρα το σκεπτικό της ομοσπονδίας και όλων μας είναι να αρχίσει μια σταδιακά ανανέωση. Ηδη έγινε η αρχή με τον Γιάννη Μπουρούση που ανακοίνωσε ότι αποχωρεί, υπάρχουν και άλλα παιδιά που είναι περίπου στην ίδια ηλικία και έχουν μεγάλη φθορά. Θα πρέπει στα επόμενα δύο χρόνια, με στόχο το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2021, να προετοιμαστεί μια διάδοχη κατάσταση από παιδιά που είναι έτοιμα να πάρουν τα ηνία και να οδηγήσουν την ομάδα πάλι σε κάποιες επιτυχίες».

Πάντως, ο κορυφαίος παίκτης των Βούλγαρων, ο νατουραλιζέ Ντι Μποστ, παραμένει αμφίβολος. Ο ποιοτικός γκαρντ ταλαιπωρείται από ίωση και υψηλό πυρετό και η συμμετοχή του στην αναμέτρηση θα κριθεί την τελευταία στιγμή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available