Στάση εργασίας των γιατρών παρέλυσε τα κρατικά νοσηλευτήρια

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Με βασικό αίτημα την αποποινικοποίηση της ιατρικής πράξης, οι κυβερνητικοί γιατροί κατήλθαν την Τετάρτη σε δίωρη στάση εργασίας, από τις δέκα το πρωί μέχρι τις δώδεκα το μεσημέρι, παραλύοντας τα κρατικά νοσηλευτήρια και προκαλώντας νέα ταλαιπωρία στους ασθενείς.

Οι γιατροί του δημοσίου κατήλθαν στη στάση εργασίας προφασιζόμενοι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους και ευρύτερα ο τομέας της δημόσιας υγείας, αλλά ουσιαστικά το έπραξαν διαμαρτυρόμενοι για τη σύλληψη των δύο συναδέλφων τους των πρώτων βοηθειών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, που έχουν συλληφθεί και εναντίον των οποίων εξετάζεται πιθανή ιατρική αμέλεια που ενδεχομένως επέφερε το θάνατο του δεκάχρονου μαθητή Σταύρου Γιωργαλλή.

Οι δύο γιατροί φόρεσαν χειροπέδες, ως ύποπτοι για τα αδικήματα πρόκλησης θανάτου «λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης και απερίσκεπτες και αμελείς πράξεις», όπως ανέφερε η σχετική απόφαση του Δικαστηρίου.

Στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου, η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) και ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των μέτρων τους.

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Δρ. Σωτήρης Κούμας εμφανίστηκε θιγμένος από την διαδικασία που ακολουθήθηκε σε ό,τι αφορά το πρόσφατο τραγικό περιστατικό με τον αδικοχαμένο δεκάχρονο, τονίζοντας πως δεν μπορεί να ποινικοποιηθεί η ιατρική πράξη.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος των συμβασιούχων γιατρών ισχυρίστηκε πως τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και η κοινωνία δεν συμπεριφέρθηκαν σωστά μετά το περιστατικό, ενώ ο πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου Δρ. Πέτρος Αγαθαγγέλου έκανε λόγο για «επικοινωνιακά σόου» που έστησαν κάποιοι, κατά την έκφρασή του, μετά το περιστατικό.

Αποποινικοποίηση της ιατρικής πράξης με αλλαγή της νομικής διαδικασίας που αφορά υποψία ιατρικού σφάλματος ή αμέλειας και προσαγωγή χωρίς κάμερες και χειροπέδες και χωρίς δημοσιοποίηση ονομάτων, ζητά μεταξύ άλλων η ΠΑΣΥΚΙ, η συντεχνία των κυβερνητικών γιατρών που έχει υποβάλει προς το υπουργείο Υγείας 13 αιτήματα.

Ανάμεσα σε άλλα αιτήματα, η συντεχνία των κυβερνητικών γιατρών ζητά Μονάδες Τραύματος σε όλα τα επαρχιακά νοσοκομεία, κάλυψη όλων των επαρχιών με νευροχειρούργους, θωρακοχειρουργούς, αγγειοχειρούργους και παιδοχειρουργούς και στελέχωση των ΤΑΕΠ με εξειδικευμένο προσωπικό.

Αίσθηση προκαλεί το αίτημα της ΠΑΣΥΚΙ για σχέδια υπηρεσίας και καθηκοντολόγιο. Με άλλα λόγια οι γιατροί ζητούν να αναγράφεται ο αριθμός των περιστατικών και ο αριθμός και το είδος των ιατρικών πράξεων που δύναται να διεκπεραιώσει καθημερινά ο κάθε ιατρός, λαμβάνοντας υπόψη διοικητικές, εκπαιδευτικές και λοιπές δραστηριότητες.

Παραιτήσεις

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, δύο γιατροί του Τμήματος Πρώτων Βοηθειών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας φέρονται να έχουν υποβάλει την παραίτησή τους και ήδη το υπουργείο Υγείας προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για στελέχωση του ΤΑΕΠ. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για ζευγάρι, το οποίο στην επιστολή παραίτησής του επικαλείται προσωπικούς – οικογενειακούς λόγους αν και εκτιμάται ότι η παραίτησή τους δεν είναι άσχετη με τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στο Νοσοκομείο Λάρνακας.

Κατά της διάρκεια της δίωρης στάσης εργασίας των κυβερνητικών γιατρών, τα κρατικά νοσηλευτήρια λειτουργούσαν με προσωπικό ασφαλείας για τα εξαιρετικά επείγοντα περιστατικά, ενώ το κοινό καλείτο να μην προσέρχεται για τα προγραμματισμένα ραντεβού, προς αποφυγήν ταλαιπωρίας.

Στις Πρώτες Βοήθειες του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας μαζεύτηκαν αρκετοί ασθενείς, αναμένοντας την ολοκλήρωση της στάσης εργασίας των κυβερνητικών γιατρών, προκειμένου να μπορέσουν να εξεταστούν.

Αξίζει να σημειωθεί πως κανονικά λειτούργησε και δεχόταν ασθενείς από το πρωί η Καρδιολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείο Πάφου, σύμφωνα με τον Διευθυντή της Κλινικής,  Δρ. Ιωσήφ Μουτίρη.

Σε ανακοίνωσή του ο Δρ. Μουτίρης ανέφερε ότι η στάση εργασίας που αποφάσισε η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών, αποφασίστηκε, κατά την άποψη του, σε λανθασμένη χρονικά περίοδο και χωρίς να συντρέχει ουσιαστικός λόγος, που να δικαιολογεί την ενέργεια αυτή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available