Στήριξη από τον Ν. Αναστασιάδη βρήκε ο Αλέξης Τσίπρας για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συναντάται στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, την επομένη της Συνόδου της MED7 για να συζητήσουν τα ελληνοκυπριακού ενδιαφέροντος θέματα στο πλαίσιο του συντονισμού Αθήνας και Λευκωσίας (AP Photo/Petros Karadjias).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών έδωσε τέλος σε μια αχρείαστη διαμάχη, ανοίγοντας πόρτες για συνεργασία, ανοίγοντας τον δρόμο για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, ανέφερε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία τον Ελληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα,  τον οποίο συγχάρηκε θερμά.

«Από την ώρα που διαγράφονται τα περί αλυτρωτισμού, από την ώρα που έχει κατά τον καλύτερο τρόπο ρυθμιστεί το θέμα έτσι ώστε να μην υπάρχουν αμφισβητήσεις κατά πόσον αποτελούν τους διαδόχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου ή όχι, έχω την εντύπωση ότι αυτό που αποτυπώνει η συμφωνία είναι όχι μόνο την αποφασιστικότητα , αλλά διασφαλίζει και τη μελλοντική προοπτική άριστων σχέσεων, άριστης συνεργασίας», επεσήμανε ο κ. Αναστασιάδης, μπροστά τις τηλεοπτικές κάμερες.

Aπευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, ο Κύπριος Πρόεδρος τον συγχάρηκε θερμά, «διότι ύστερα από 30 χρόνια και μέσα από την τόλμη και την αποφασιστικότητα που επέδειξες, λύθηκε  ένα μεγάλο θέμα που ταλάνιζε την Ελλάδα με τους γείτονες».

Ο Πρόεδρος Αναστασίαδης σημείωσε ακόμη πως «δυστυχώς ή ευτυχώς, ούτως ή άλλως, το όνομα είχε δοθεί από το 1992 και έχω την εντύπωση ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να ξεπεράσουμε συναισθηματισμούς που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα».

Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον Ελληνα Πρωθυπουργό, που παράτεινε για μια ημέρα την επίσκεψή του στην Κύπρο για τη Σύνοδο της MED7, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι διευθετήθηκε στα πλαίσια της στενότατης συνεργασίας που έχουν Λευκωσία και Αθήνα, προκειμένου να εξετάσουν μαζί, τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και ενόψει της συνάντησης του κ. Τσίπρα στις 5 Φεβρουαρίου με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της νέας επίσκεψης Λουτ.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στον Κύπριο Πρόεδρο λκαι αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών είπε πως «είναι πράγματι ένα ιστορικό βήμα που κάνουμε, όχι μόνο διότι επιλύσαμε με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο για τα εθνικά μας συμφέροντα μια διένεξη δεκαετιών, αλλά κυρίως διότι ενισχύουμε την αξιοπιστία της Ελλάδας στη διεθνή κοινή γνώμη και στον διεθνή παράγοντα, δίδοντας τη δυνατότητα να στραφούμε με πιο ενισχυμένα επιχειρήματα στα πραγματικά μεγάλα μέτωπα της εξωτερικής μας πολιτικής και, μετά από αυτή την εξέλιξη, πιστεύω, με ενισχυμένη τη στήριξη και την υποστήριξη και της διεθνούς κοινής γνώμης και της διεθνούς κοινότητας».

«Διότι όταν μια χώρα έχει ως βασικό όπλο το διεθνές δίκαιο και αποδεικνύει στη βάση του διεθνούς δικαίου ότι μπορεί να επιδεικνύει την ωριμότητα έντιμων συμβιβασμών, έχει την έξωθεν μαρτυρία ότι στα μεγάλα ζητήματα τα οποία έχει μπροστά της αυτή είναι που θέλει λύση. Άλλοι είναι που δεν θέλουν ή την αποφεύγουν», ανέφερε.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «αυτή είναι μια σημαντική εξέλιξη και νομίζω ότι θα βοηθήσει την προσπάθεια μας να διεκδικήσουμε στα πλαίσια της διεθνούς κοινότητας, του ΟΗΕ, μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού».

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη διοργάνωση της Συνόδου Κορυφής των Νοτίων Χωρών της ΕΕ, σημειώνοντας πως ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια το 2016 στην Αθήνα.

«Νομίζω ότι η ενότητα και η συνεννόηση των χωρών του ευρωπαϊκού νότου είναι πολύ σημαντική για την Ευρώπη. Αλλά και η διοργάνωση στην Κύπρο συμπίπτει με μια περίοδο έντονων διεργασιών στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available