Στήριξη για το μεταναστευτικό ζητά η Κύπρος από την Ευρωπαϊκή Ενωση

Ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Πετρίδης (ΓΤΠ).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Την ανάγκη εξεύρεσης συνολικής και ουσιαστικής λύσης για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών προς την ΕΕ, επεσήμανε, εκ νέου, στους Ευρωπαίους εταίρους, ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, επισημαίνοντας τις δυσανάλογες πιέσεις που καλείται να διαχειριστεί η Κύπρος, ενώ τάχθηκε κατά γάλλο-γερμανικής πρότασης για δημιουργία προσωρινού μηχανισμού στην κεντρική Μεσόγειο για κατανομή των ατόμων που αφικνούνται με σκάφη, και υπέρ της άμεσης λήψης μέτρων που αφορούν και την εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού.

Συγκεκριμένα, σε παρέμβασή του στις εργασίες του άτυπου Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης (JHA) στο Ελσίνκι, ο κ. Πετρίδης υπογράμμισε τις γεωπολιτικές ιδιαιτερότητες που χαρακτηρίζουν την περίπτωση της Κύπρου, η οποία δυσχεραίνεται ουσιαστικά από την κατοχή και τη στάση της Τουρκίας, και η οποία έχει δημιουργήσει υπέρμετρες μεταναστευτικές προκλήσεις.

Ο Υπουργός Εσωτερικών κάλεσε εκ νέου τους Ευρωπαίους εταίρους «όπως στηρίξουν τις προσπάθειες της Δημοκρατίας να διαχειριστεί αποτελεσματικά την κατάσταση, τονίζοντας την ανάγκη εφαρμογής αποτελεσματικών μέτρων αλληλεγγύης υπό τη μορφή ανακατανομής».

Όσον αφορά τη γαλλο-γερμανική πρωτοβουλία για δημιουργία προσωρινού μηχανισμού στη Μεσόγειο για κατανομή των ατόμων που αφικνούνται με σκάφη, εξέφρασε την αντίθεση της Κύπρου στο ενδεχόμενο «κατηγοριοποίησης των μεταναστευτικών ροών με τρόπο που ο όποιος μηχανισμός θα αφορά μόνο τις χώρες της κεντρικής Μεσογείου», καθιστώντας σαφές ότι «η Κύπρος θα υποστηρίξει λύσεις που θα αντιμετωπίζουν τις υπέρμετρες ροές που δέχεται η χώρα μας αλλά και οι άλλες χώρες πρώτης γραμμής της ανατολικής Μεσογείου, όπως η Ελλάδα».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available