Σταυροδρόμι

Από εορτασμό της Πρωτοχρονιάς με πυροτεχνήματα επάνω από την Ακρόπολη (AP Photo/ Yorgos Karahalis, FILE)

Ας αρχίσουμε λέγοντας ότι η Ελλάδα λόγω της γεωπολιτικής και γεωστρατιωτικής της θέσης ευρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι.

Μεταξύ Ανατολής και Δύσης, ανάμεσα στο Βορρά και στο Νότο, δέχεται από την αρχαιότητα αμφίδρομες πολιτιστικές και πολιτικές επιδράσεις που συχνά έχουν μακροπρόθεσμες και ενίοτε καταλυτικές συνέπειες στην ιστορική της εξέλιξη.

Ο ελληνικός λαός, από την άλλη μεριά, ασφαλώς εξαιτίας και του γεωγραφικού χώρου στον οποίο έχει ζήσει και αναπτυχθεί ανά τους αιώνες, αλλά πολύ περισσότερο λόγω του εθνικού του χαρακτήρα και των γενικότερων πολιτικών, οικονομικών και πολιτιστικών του βιωμάτων, ευρίσκεται επανειλημμένα αντιμέτωπος με κρίσιμα ιστορικά διλήμματα και καλείται να επιλέξει μια συγκεκριμένη πορεία ακολουθώντας ένα από τα μονοπάτια που ανοίγονται εμπρός του.

Ενα τέτοιο σταυροδρόμι αντιμετωπίζουν σήμερα οι Ελληνες τις παραμονές ενός καινούργιου έτους κατά τη διάρκεια του οποίου θα κληθούν και πάλι να απαντήσουν σε κρίσιμα ερωτήματα.

Επειτα από μια πολυετή και πολύπλευρη βαθειά κρίση είναι γενικά αποδεκτό ότι μέχρι σήμερα ο ελληνικός λαός δεν έχει κάνει τις πιο σωστές επιλογές. Πίστεψε συχνά σε ψεύτικες ή ρηχές υποσχέσεις και δημαγωγικά συνθήματα, ακολούθησε μη πραγματοποιήσιμα οράματα και δεν θέλησε να κοιτάξει κατάματα την πραγματικότητα.

Τα αποτελέσματα είναι γνωστά.

Ενώ άλλοι λαοί που δοκιμάστηκαν από παρόμοιες κρίσεις κατάφεραν σύντομα να τις ξεπεράσουν, η Ελλάδα αιχμαλωτίστηκε σε μια μακρόσυρτη ανέχεια και δυστυχία, η οποία όχι μόνο είχε πολύ σημαντικές υλικές συνέπειες, αλλά υπονόμευσε το ηθικό και την αυτοπεποίθηση του λαού.

Σήμερα, παρά τα όσα ρόδινα επιτεύγματα διατυμπανίζονται από την κυβέρνηση και παρά τα ψίχουλα που μοιράζονται, ο λαός στην Ελλάδα εξακολουθεί να υποφέρει και να ζει στη μιζέρια, στερούμενος -σε μεγάλο ποσοστό- την ικανοποίηση ακόμη και στοιχειωδών υπηρεσιών και αγαθών, όπως είναι η θέρμανση και η υγειονομική περίθαλψη.

Τον χρόνο όμως που έρχεται θα κληθεί πάλι να επιλέξει. Θα πρέπει και πάλι να πάρει την τύχη του στα χέρια του και να ακολουθήσει ένα μονοπάτι από εκείνα που ανοίγονται μπροστά του.

Θα θελήσει άραγε τη φορά αυτή να διαλέξει τον δρόμο της αλλαγής, της αλήθειας και του ρεαλισμού;

Θα θελήσει να γυρίσει την πλάτη του στις ψεύτικες υποσχέσεις και στα πολιτικά στερεότυπα που έχουν βασανίσει τον τόπο για πολλές δεκαετίες;

Ο,τι και να γίνει τελικά, ένα πράγμα είναι βέβαιο.

Ο σωστός δρόμος δεν είναι εκείνος που φαντάζει ο περισσότερο εύκολος. Αντίθετα, είναι εκείνος που απαιτεί από όλους να αλλάξουν νοοτροπία, να αγνοήσουν τη δημαγωγία και τις εύκολες λύσεις και να θελήσουν να ακολουθήσουν τους ηγέτες εκείνους που μιλάνε τη γλώσσα της αλήθειας, του νοικοκυρέματος και της σοβαρής δουλειάς.

Η πατρίδα ήταν και είναι πάντοτε σε ένα γεωγραφικό, ιστορικό και πολιτιστικό σταυροδρόμι. Αυτό δεν γίνεται να αλλάξει.

Μπορεί όμως ο λαός της να αλλάξει νοοτροπία και στα διλήμματα της πολιτικής του ζωής να επιλέξει το μονοπάτι εκείνο που θα τον προετοιμάσει καλύτερα για τις προκλήσεις της ιστορικής του εξέλιξης.

Αυτή είναι η καλύτερη ευχή που μπορεί να εκφράσει κανείς για το 2019 που σε λίγο θα ανατείλει.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available