Στα ύψη τα έξοδα νοσηλείας στα αμερικανικά νοσοκομεία

 

NEA YOΡΚΗ. Στα ύψη έχουν εκτοξευθεί τα έξοδα νοσηλείας στα αμερικανικά νοσοκομεία, με τις χρεώσεις σε αυτά να αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο του ετήσιου προϋπολογισμού των Ηνωμένων Πολιτειών για την υγειονομική περίθαλψη που ανέρχεται σε 2,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από νέα έρευνα της Αμερικανικής Ιατρικής Ενωσης (ΑΜΑ).
Μια ημέρα παραμονής (ως ασθενής) σε ένα αμερικανικό νοσοκομείο κοστίζει κατά μέσο όρο περισσότερο από 4.000 δολάρια, δηλαδή σχεδόν πέντε φορές περισσότερο από ό,τι χρεώνουν τα νοσοκομεία άλλων αναπτυγμένων χωρών, βάσει των στοιχείων του «International Federation of Health Plans», ενός παγκόσμιου δικτύου ασφαλιστικών εταιρειών. Τα πιο ακριβά από αυτά χρεώνουν περισσότερο από 12.500 δολάρια την ημέρα. Για πολλά από αυτά, στα οποία συμπεριλαμβάνεται το «California Pacific Medical Center», οι μονάδες αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών είναι χωρίς υπερβολή, κερδοσκοπικά κέντρα. Αυτός είναι και ο λόγος που μια από πιο απλές και μια από τις παλιές ιατρικές διαδικασίες, το κλείσιμο μιας πληγής με μια βελόνα και μια κλωστή, κοστίζει τουλάχιστον 1.500 δολάρια και πολλές φορές πολύ περισσότερο.
Στο «Lenox Hill Hospital», στην πόλη της Νέας Υόρκης, ο 29χρονος Ντάνιελ Ντίαζ είδε πρόσφατα τον λογαριασμό να ανεβαίνει στα 3.355 δολάρια για πέντε κυριολεκτικά ράμματα που έκανε στο δάχτυλό του, το οποίο είχε κόψει ενώ καθάριζε ένα αβοκάντο. Στο νοσοκομείο στο «Τζάκσονβιλ» της πολιτείας της Φλόριδας, ο Αρτς Ρόμπερτς τζούνιορ, 56 χρόνων, πρώην δημόσιος υπάλληλος, είδε τον λογαριασμό να πηγαίνει στα 2.000 δολάρια για τρία ράμματα που του έκαναν ύστερα από επίθεση σκύλου που είχε δεχθεί.
Στο νοσοκομείο «Mercy» του Πορτ Χουρόν της πολιτείας του Μίσιγκαν, η 22χρονη Τσέλσι Μάνινγκ έλαβε έναν λογαριασμό ύψους 3.000 δολαρίων για έξι ράμματα που της έκαναν.
Ανάλογη είναι και η περίπτωση της Ντιπίκα Σάιγκ, η οποία τον περασμένο Μάιο επισκέφθηκε το «California Pacific Medical Center» για να κάνει ράμματα στο γόνατό της το οποίο είχε χτυπήσει κάνοντας μπάρμπεκιου στην αυλή του σπιτιού της.
Οταν όμως ήρθε ο λογαριασμός που ανερχόταν σε 2.229 δολάρια δεν πίστευε στα μάτια της. «Αρχικά πίστεψα ότι είχαν κάνει κάποιο λάθος. Δεν μπορεί να ήταν αυτό το ποσό για τρία ράμματα», είπε η ίδια στην εφημερίδα «New York Times». «Και όμως σύντομα κατάλαβα ότι δεν είχαν κάνει κανένα λάθος. Ηταν ο λογαριασμός για τα τρία ράμματα που μου είχαν κάνει. Είχαν χρεώσει τα πάντα. Είχαν χρεώσει ακόμα και το τελευταίο χάπι που μου είχαν δώσει», κατέληξε η ίδια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available