Στο υψηλότερο σημείο από το 1910 το ποσοστό των κατοίκων ΗΠΑ που έχουν γεννηθεί εκτός χώρας

Φωτογραφία αρχείου: «Εθνικός Κήρυξ» - Κώστας Μπέη.

OYAΣΙΓΚΤΟΝ. Το ποσοστό των κατοίκων στις ΗΠΑ που έχουν γεννηθεί εκτός της χώρας έχει φτάσει στο υψηλότερο σημείο του από το 1910, σύμφωνα με τα νέα κυβερνητικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη.

Πρόκειται για στοιχεία που αφορούν το 2017 και τα οποία επιβεβαιώνουν μια σημαντική αλλαγή ως προς το ποιος έρχεται στις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία χρόνια. Για μεγάλο διάστημα οι νεοεισερχόμενοι στη χώρα προέρχονταν από τη Λατινική Αμερική.

Ωστόσο, μια ανάλυση των σχετικών στοιχείων από το Ινστιτούτο Μπρούκινγκς δείχνει ότι το 41% των ανθρώπων που ήρθαν στις ΗΠΑ μετά το 2010 προέρχονται από την Ασία, ενώ από την Λατινική Αμερική προέρχεται ένα ποσοστό της τάξεως του 39%.

Περίπου το 45% των ατόμων αυτών έχουν κολλεγιακή μόρφωση, σε σχέση με το 30% όσων είχαν έρθει στις ΗΠΑ το διάστημα από το 2000 έως το 2009.

«Τα στοιχεία δείχνουν μια διαφορετική εικόνα από αυτή που είχαμε στο μυαλό μας», είπε στη «New York Times» ο Γουίλιαμ Φρέι, ο οποίος είναι υπεύθυνος για θέματα δημογραφικού στο Ινστιτούτο Μπρούκινγκς και ο οποίος συνέταξε την εν λόγω έρευνα.

«Συνήθως σκεφτόμαστε ότι οι μετανάστες είναι εργάτες με χαμηλά προσόντα που προέρχονται από την Λατινική Αμερική. Ωστόσο, ως προς τις αφίξεις των τελευταίων χρόνων στη χώρα κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Οι άνθρωποι από την Ασία που έρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξεπεράσει σε αριθμό όσους προέρχονται από την Λατινική Αμερική».

Τα νέα αυτά στοιχεία δόθηκαν στη δημοσιότητα σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία το δημογραφικό έχει βρεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και πολλοί Ρεπουμπλικανοί, επισημαίνουν ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να ορίσει ένα πιο αυστηρό πλαίσιο τόσο για τον αριθμό, όσο και για το είδος των μεταναστών που έρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο πληθυσμός των ΗΠΑ που έχει γεννηθεί εκτός της χώρας ήταν στο 13,7% το 2017, που αντιστοιχούσε σε 44,5 εκατομμύρια ανθρώπους. Εναν χρόνο πριν, το 2016, το σχετικό ποσοστό ήταν στο 13,5%.

Η τελευταία ιστορική έκρηξη της μετανάστευσης προς τις Ηνωμένες πολιτείες σημειώθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν οι Ευρωπαίοι σε μεγάλους αριθμούς εγκατέλειπαν τις πατρίδες τους για να γλιτώσουν από την φτώχεια και την βία και αναζητούσαν μια καλύτερη τύχη στις ΗΠΑ.

Τότε οι μεγαλύτεροι αριθμοί μεταναστών προέρχονταν από την Γερμανία, την Ιταλία και την Πολωνία. Αυτό το κύμα γιγαντώθηκε με το που άλλαξε ο αιώνας και τα σχετικά στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι στις αρχές του 20ού αιώνα το ποσοστό του αμερικανικού πληθυσμού που είχε γεννηθεί εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών ανερχόταν στο 15%.

Στη συνέχεια, ο πληθυσμός των ΗΠΑ που είχε γεννηθεί εκτός της χώρας άρχισε σταδιακά να πέφτει και το σχετικό ποσοστό υποχώρησε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 στο 5%.

Η πιο φιλελεύθερη νομοθεσία ως προς το μεταναστευτικό που ψηφίστηκε το 1965 έδωσε ξανά ώθηση στη μετανάστευση. Πάντως, για πολλά χρόνια το Μεξικό ήταν εκείνη η χώρα από την οποία κυρίως προέρχονταν οι μετανάστες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο, μετά το 2010 ο αριθμός των μεταναστών που έφταναν στις ΗΠΑ άρχισε να υποχωρεί, ενώ άρχισε να ανεβαίνει ο αριθμός των μεταναστών που προέχονταν από την Κίνα και την Ινδία. Από το 2010, η αύξηση του αριθμού των ανθρώπων από την Ασία ήταν σχεδόν διπλάσια από την αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που προέρχονταν από την Λατινική Αμερική.

Μερικά από τα μεγαλύτερα κέρδη ήταν σε πολιτείες με τους μικρότερους πληθυσμούς μεταναστών, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι μετανάστες επεκτείνονταν στη χώρα. Νέα Υόρκη και Καλιφόρνια, πολιτείες με μεγάλους μεταναστευτικούς πληθυσμούς, και οι δύο είχαν αυξήσεις λιγότερο από 6% από το 2010.

Ομως οι πληθυσμοί αυτοί αυξήθηκαν κατά 20% στο Τενεσί, 13% στο Οχάιο, 12% στη Νότια Καρολίνα και 20% στο Κεντάκι την ίδια περίοδο.

Ο Ιμάνιουελ Ντ’ Σόουζα, νοσηλευτής στο Ντέιτον του Οχάιο, ο οποίος μετανάστευσε από την Ινδία το 2004, δήλωσε ότι έχει παρατηρήσει έναν αυξανόμενο και ακμάζοντα ινδικό πληθυσμό στην περιοχή του.

«Τώρα όταν πηγαίνετε στο παντοπωλείο στις 5 ή 6 το απόγευμα βλέπετε πολλούς Ινδούς, που αγοράζουν λαχανικά μετά τη δουλειά», δήλωσε ο ίδιος. Είπε, εξάλλου, ότι έβλεπε λιγότερους Ινδούς όταν αγόρασε το σπίτι του, το 2009, από ό,τι σήμερα.

Τα στοιχεία καταδεικνύουν επίσης ένα πολιτικό πρότυπο μεταξύ των πολιτειών με μεγάλα ποσοστά αλλοδαπών κατοίκων.

Από τις 15 πολιτείες με την υψηλότερη συγκέντρωση μεταναστών, όλες -εκτός από τρεις- η Φλόριδα, το Τέξας και η Αριζόνα, ψήφισαν την Χίλαρι Κλίντον στις προεδρικές εκλογές του 2016. Πολλές από τις πολιτείες με χαμηλές και μέτριες συγκεντρώσεις αλλοδαπών ψήφισαν υπέρ του Τραμπ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available