Στα €19,9 δισεκατομμύρια τα «κόκκινα» δάνεια, τον Απρίλιο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Στα €19,9 δισεκατομμύρια καταγράφηκαν τα «κόκκινα» δάνεια του κυπριακού τραπεζικού συστήματος τέλος Απριλίου, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Τα στοιχεία της Κεντρικής για τις εγχώριες εργασίες των κυπριακών τραπεζών δείχνουν μια μικρή μείωση από τους αριθμούς που δημοσιεύθηκαν για τον Μάρτιο.

Συγκεκριμένα, ο Μάρτιος κατέγραψε την μεγαλύτερη μείωση €2.074 εκατ. κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018. Οι Μη-Εξυπηρετούμενες Χορηγήσεις (ΜΕΧ) καταγράφηκαν στα €21,9 δισ. τον Φεβρουάριο. Τον Μάρτιο οι ΜΕΧ ήταν €19.917.648.000 έναντι €19.916.144.000 τον Απρίλιο

Τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν ότι στο σύνολό τους τα δάνεια σημείωσαν πτώση €695 εκατομμυρίων από €47,08 δισ. στο τέλος Δεκεμβρίου 2017 σε €46,38 δισεκατ. τον Απρίλιο του 2018.

Οι συνολικές χορηγήσεις, οι οποίες είχαν τύχει αναδιάρθρωσης στο τέλος Απριλίου 2018 ήταν €11,283 εκατ. από τις οποίες τα €8,273 εκατ. κατατάσσονται ακόμη ως ΜΕΧ, εν μέρη λόγω του ορισμού των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, βάσει του οποίου μη εξυπηρετούμενη χορήγηση που αναδιαρθρώνεται παραμένει υπό παρακολούθηση στην κατηγορία των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων για πρόσθετη περίοδο τουλάχιστον 12 μηνών.

Τον Απρίλιο καταγράφεται μια καθαρή πτώση των αναδιαρθρωμένων ΜΕΧ της τάξης των €537,7 εκατ. σε σχέση με το τέλος Δεκεμβρίου 2017.

Τον τέταρτο μήνα του 2018 τα νοικοκυριά είχαν το μεγαλύτερο μερίδιο των ΜΕΧ στα €10,80 δισεκατ. ενώ στις επιχειρήσεις αναλογούν ΜΕΧ €8,83 δισεκατομμύρια.

Στοιχεία για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και η νέα αξιολόγηση του οίκου Standard & Poor’s για την πιστοληπτική ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας που αναμένεται να εκδώσει στις 14 Σεπτεμβρίου, είναι τα θέματα που προβάλλονται στα οικονομικά ένθετα των κυπριακών εφημερίδων, την Παρασκευή. οικονομικό Τύπο.

Κύριο θέμα στο οικονομικό ένθετο του Φιλελεύθερου είναι τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις μειώνονται με πολύ αργούς ρυθμούς ή μένουν στάσιμες ανά περιόδους. Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι πέραν του 50% των εταιρειών χρωστούν το ετήσιο τέλος τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ενώ τα ανείσπρακτα τέλη για την πενταετία υπολογίζονται πέραν των €140 εκ.

Στο οικονομικό ένθετο της εφημερίδας «Πολίτης» γίνεται αναφορά στη νέα αξιολόγηση του οίκου Standard & Poor’s για την πιστοληπτική ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας που αναμένεται στις 14 Σεπτεμβρίου. Όπως αναφέρεται, ο Οίκος κρατά την Κύπρο μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα και η αξιολόγηση του θα αποτελέσει το πρώτο πραγματικό τεστ για το πώς η αγορά αποτιμά τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα. Το κλειδί, σημειώνεται, βρίσκεται στο δημόσιο χρέος το οποίο αυξήθηκε πέραν του 10% για να χρηματοδοτηθεί με δημόσιο χρήμα η συντεταγμένη έξοδος της ΣΚΤ από την εγχώρια αγορά, αλλά στην ποιότητα του τραπεζικού συστήματος.

Στο μεταξύ:

Η αξία των ακάλυπτων επιταγών ανήλθε σε €135.817 τον Ιούλιο του 2018 και σε €833.114 κατά τους πρώτους επτά μήνες του έτους, σύμφωνα με τις καταχωρίσεις στον προκαταρκτικό κατάλογο, βάσει των στοιχείων που δημοσίευσε η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου.

Έτσι, ο μέσος όρος μηνιαίων καταχωρίσεων στον προκαταρκτικό κατάλογο διαμορφώνεται για το 2018 στις €119.016.

Τον Ιούλιο ο αριθμός των ακάλυπτων επιταγών που καταχωρίσθηκαν στον προκαταρκτικό κατάλογο ανήλθε στις 71, ενώ από την αρχή του έτους έφτασε στις 494.

Τα νομικά πρόσωπα που καταχωρίσθηκαν τον περασμένο μήνα στον προκαταρκτικό κατάλογο έφτασαν τα 17, ενώ καταχωρίσθηκε ίδιος αριθμός φυσικών προσώπων, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 34 πρόσωπα.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τον Ιούλιο υπήρξαν 15 καταχωρίσεις νομικών προσώπων και 13 φυσικών προσώπων στο Κεντρικό Αρχείο Πληροφοριών για Εκδότες Ακάλυπτων Επιταγών (ΚΑΠ).

Από την αρχή του 2018, τα νομικά πρόσωπα στο ΚΑΠ ανέρχονται σε 59 και τα φυσικά σε 70.

Τον ίδιο μήνα καταχωρίσθηκαν επίσης στο ΚΑΠ 24 φυσικά πρόσωπα που ελέγχουν νομικά πρόσωπα ενώ το σύνολο των καταχωρίσεων προσώπων στο ΚΑΠ ανήλθε σε 52.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available