Στην Κύπρο, για επίσημη επίσκεψη, ο Πρόεδρος του Ισραήλ

Ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ρεουβέν Ρίβλιν. Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Επίσημη επίσκεψη στη Λευκωσία πραγματοποιεί την Τρίτη ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Ρεουβέν Ρίβλιν. Πρόκειται για την τρίτη επίσκεψη Προέδρου του Ισραήλ στην Κύπρο. Η πρώτη είχε γίνει από τον Πρόεδρο Βάισμαν το 1998 και από τον Πρόεδρο Πέρες το 2011.

Η επίσκεψη είναι ανταπόδοση της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου Αναστασιάδη το 2015 και εντάσσεται στο πλαίσιο των πολύ στενών σχέσεων των δύο χωρών και της συνεχούς προσπάθειας για την καλλιέργεια και την αναβάθμιση αυτών των σχέσεων. Στο πλαίσιο αυτών των πυκνών διμερών επαφών εντάσσεται και η πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με πολυμελή αντιπροσωπεία του AIPAC, καθώς και η παρουσία του Προέδρου στην Ουάσινγκτον για το συνέδριο του AIPAC τον Μάρτιο, όπου θα είναι ο κύριος ομιλητής.

Στη διάρκειά της θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, με τον οποίο θα συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις Κύπρου – Ισραήλ, το Κυπριακό και περιφερειακά θέματα. Μετά τις συνομιλίες τους οι δυο Πρόεδροι θα προβούν σε δηλώσεις. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του Ισραηλινού Προέδρου κα της συνοδείας του.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Πρόδρομο Προδρόμου, οι διαβουλεύσεις του Προέδρου με τον Ισραηλινό Πρόεδρο θα περιλαμβάνουν τις διμερείς σχέσεις και τη διερεύνηση τρόπων ανάπτυξης τους ιδιαίτερα στο επίπεδο της καθημερινότητας των πολιτών, δηλαδή θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, επιχειρηματικής δραστηριότητας, περιβάλλοντος, συγκοινωνιών, κυβερνοασφάλειας και άλλα. “Οπωσδήποτε θα γίνει αναφορά και στα ζητήματα ενεργειακής συνεργασίας και στην ιδιαίτερη σχέση των δύο χωρών στον τομέα της ασφάλειας”, ανέφερε ο κ. Προδρόμου.

Οι διμερείς διαβουλεύσεις θα καλύψουν, επίσης, περιφερειακά θέματα τόσο στο πλαίσιο της τριμερούς όσο και γενικότερα, ενώ ο Πρόεδρος θα ενημερώσει τον Πρόεδρο Ρίβλιν για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

* Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, διά του Εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, βουλευτή Δ. Δημητρίου, υπογραμμίζει ότι η επίσκεψη είναι σημαντική που ανταποδίδει την επίσκεψη του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στο Ισραήλ. Αναφέρει, επίσης, ότι παρόμοιες επισκέψεις ενισχύουν τον ρόλο της Κύπρου για την σταθερότητα και ειρήνη που χρειάζεται στην περιοχή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available