Στην οδό Λήδρας τα πιο ακριβά ενοίκια της Λευκωσίας

Η οδός Λήδρας, στην εντός των τειχών Λευκωσία. Φωτογραφία: Γ. Τζιώρτζιος

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Τρεις δρόμοι στη Λευκωσία έχουν τα πιο ακριβά ενοίκια. Κερδίζουν την εύνοια των εγχώριων και ξένων αλυσίδων στην εστίαση και στην ένδυση που αναζητούν τα καλά σημεία που έχουν απομείνει στους πρωτοκλασάτους εμπορικούς δρόμους εντός και εκτός του κέντρου της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με τη μελέτη του γραφείου Δανός και Συνεργάτες, μέλος του διεθνούς Οργανισμού BNP Paribas Real Estate, στην οδό Μακαρίου στην πρωτεύουσα το ενοίκιο καταστήματος ανά τετραγωνικό μέτρο είναι €10 με €60. Στη Στασικράτους το ενοίκιο ανά τετραγωνικό μέτρο είναι από €15 έως €40 και στη Λήδρας λίγο πιο τσιμπημένο από €20 έως €70. Η Κύπρος μέχρι πριν λίγα χρόνια διέθετε στο ενεργητικό της ως ακριβότερη εμπορική οδό τη Μακαρίου στη Λευκωσία.

Σήμερα ενώ οι τιμές ενοικίων εξακολουθούν να είναι σταθερές, αρκετά είναι τα καταστήματα που παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα κλειστά, ενώ ο δρόμος εξακολουθεί να έχει αλυσίδες του λιανικού εμπορίου που προτίμησαν να δίνουν το «παρών» τους πέρα από τα εμπορικά κέντρα που έχουν δημιουργηθεί.

Η Μακαρίου είναι ο πάλαι ποτέ εμπορικός δρόμος που αριθμεί μεγάλο αριθμό λουκέτων τόσο λόγω της κρίσης την περίοδο του 2013 αλλά και λόγω των εμπορικών κέντρων. Ο παράλληλος δρόμος, η Στασικράτους έχει χάσει από την παλιά εμπορική του αίγλη αλλά κάποια καταστήματα εξακολουθούν να δίνουν το «παρών» τους. Πριν από μερικά χρόνια η οδός Λήδρας στη Λευκωσία είχε περάσει στην απαξίωση και την εγκατάλειψη. Σήμερα η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική.

Πέρα από τις αλυσίδες λιανικού εμπορίου τόσο η Λήδρας όσο και οι παράλληλοι δρόμοι αποτελούν σημείο αναφοράς για καφέ και χώρους εστίασης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Λήδρας καταλάμβανε την 59 θέση ανάμεσα στις 71 πιο εμπορικές οδούς για το 2016, όπου σημειωτέον αναρριχήθηκε από την 61η θέση που καταλάμβανε στα στατιστικά του 2015.

Πέρα από τα καταστήματα και η αγορά γραφείου αναπτύσσεται σημαντικά. Όπως αναφέρει το γραφείο Δανός κατά το 2ο εξάμηνο του 2018 η αγορά γραφείων στην Κύπρο αναπτύσσεται σημαντικά. Η ζήτηση για ενοικιάσεις γραφείων Grade A είναι αυξημένη σε σχέση με το 2ο εξάμηνο του 2017 ενώ η ζήτηση για αγορά γραφείων πρώτης κλάσης σε προνομιακές περιοχές που αποφέρουν εισόδημα με ποσοστό απόδοσης μεταξύ 5, 5 – 7% συνεχίζει να υφίσταται και το 2ο εξάμηνο του 2018. Με βάση τα στοιχεία το μέσο ενοίκιο για γραφείο στη Λευκωσία κατηγορίας Α είναι €14 ανά τετραγωνικό μέτρο.

Τη διαφορά κάνει η Λεμεσός με το μέσο ενοίκιο γραφείου ανά τετραγωνικό μέτρο να είναι €18. Αρκετά χαμηλότερα είναι τα ενοίκια στις άλλες πόλεις της Κύπρου. Η μέση τιμή ενοικίου για γραφείο στη Λάρνακα είναι €10, στην Πάφο κάτω από €10 και στην επαρχία της ελεύθερης Αμμοχώστου κάτω από €8. Σχετικά με τις τιμές πώλησης και ενοικίασης οι προβλέψεις του γραφείου Δανός και Συνεργάτες για το 2019 είναι ότι οι τιμές είναι ανοδικές.

Τη μεγάλη διαφορά στις τιμές όσον αφορά τις πωλήσεις κάνει η Λεμεσός και είναι πολύ ακριβότερη πόλη. Ωστόσο διαθέτει μεγάλο χάσμα από τη χαμηλότερη τιμή σε σύγκριση με την υψηλότερη και παίζει ρόλο η περιοχή. Η μέση τιμή πώλησης γραφείων στη Λεμεσό είναι μεταξύ €1.200 και €15.000, όταν στη Λευκωσία είναι μεταξύ €1.000 και €3.500 το τ.μ. Η Λάρνακα και η Πάφος είναι οι «φτωχοί συγγενείς» στις τιμές πώλησης γραφείων. Η τιμή στο τετραγωνικό μέτρο είναι €1.400 με €2.000 για τη Λάρνακα και €900 με €1.300 το τ.μ για την Πάφο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available