Στην τελική ευθεία για διάνοιξη του οδοφράγματος Δερύνειας

Φωτογραφία: ΓΤΠ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι εργασίες για τη διάνοιξη του οδοφράγματος στη Δερύνεια, που αφορά και στον κύριο δρόμο που οδηγεί από τον δήμο στην κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου.

Ήδη οι εργασίες στις ελεύθερες περιοχές έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, ενώ σε αρκετά προχωρημένο στάδιο βρίσκονται και οι εργασίες όσον αφορά στις κατεχόμενες περιοχές. Σύντομα αναμένεται η προκήρυξη των προσφορών για εργασίες που αφορούν το κομμάτι του δρόμου που βρίσκεται στη νεκρή ζώνη.

Στις 28 Ιουλίου, δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας ο κατάλογος των ιδιοκτήτων γης στην περιοχή, μέρος της περιουσίας των οποίων θα απαλλοτριωθεί για τις ανάγκες των έργων διαπλάτυνσης του δρόμου και ανάλογα θα αποζημιωθούν με βάση την εκτίμηση που θα γίνει από το Τμήμα Κτηματολογίου.

Το δημοσίευμα προκάλεσε ερωτηματικά στους ιδιοκτήτες, καθώς πολλοί δεν ήταν ενήμεροι για τα έργα που προωθούνται στην περιοχή. Οι απαλλοτριώσεις αφορούν και στις περιουσίες στα κατεχόμενα, γεγονός που ήταν αναμενόμενο να ειδωθεί από κάποιους με επιφύλαξη και έσπευσαν για ενημέρωση.

Το κόστος των εργασιών για τις ελεύθερες περιοχές έχει εκτιμηθεί γύρω στις 400 χιλιάδες ευρώ. Πέραν των έργων διαπλάτυνσης, υποδομών, χώρων στάθμευσης έχει γίνει και μετακίνηση της περίφραξης του στρατοπέδου.

Όσον αφορά την περίπτωση της διάνοιξης του οδοφράγματος Απλικίου – Λεύκας, τα δεδομένα είναι διαφορετικά καθώς υπάρχουν διάφορες δυσκολίες για την ολοκλήρωση των έργων που απαιτούνται να γίνουν για διάνοιξη του δρόμου.

Πρόκειται για περιοχή ενταγμένη στο Natura 2000 οπόταν απαιτείτο η διενέργεια περιβαλλοντικών μελετών. Να σημειωθεί ότι είναι περιοχές στις οποίες διαβιούν κυρίως τα αγρινά της Κύπρου. Παράλληλα και η μορφολογία του εδάφους είναι πολύ πιο δύσκολη, ενώ παράλληλα και έκταση είναι πολύ μεγαλύτερη αφού τα έργα θα ξεκινήσουν από τον κύριο δρόμο του Καλοπαναγιώτη και θα καλύπτουν απόσταση περίπου 3 χλμ. Οι εργασίες στα κατεχόμενα είναι σε πιο προχωρημένο στάδιο, αλλά αφορούν μόνο 1χλμ.  Εκτιμάται ότι οι εργασίες θα ολοκληρωθούν τέλος του χρόνου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *