«Στην ώρα τους» τα έργα στον Αγιο Γεώργιο Μόντρεαλ

Τα θεμέλια της νέας πεζογέφυρας του καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου στο Μόντρεαλ. Ο ναός θα ξανανοίξει για τους πιστούς τον Αύγουστο. Φωτογραφία: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΜΟΝΤΡΕΑΛ.

ΜΟΝΤΡΕΑΛ. Μέσα στον Αύγουστο θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα ανακατασκευής της πεζογέφυρας στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Μόντρεαλ ώστε η εκκλησία να είναι ξανά προσβάσιμη για τους πιστούς.

Ο Ιερός Ναός έκλεισε τη Δευτέρα 8 Μαϊου καθώς η ανακατασκευή της πεζογέφυρας μπροστά από την κεντρική είσοδο αλλά και εργασίες αποστράγγισης και αποχέτευσης κρίθηκαν απολύτως αναγκαίες για την ασφάλεια των πιστών και την καλή λειτουργία του οικοδομήματος.

«Οι εργασίες συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς. Την κατεδάφιση της παλιάς πεζογέφυρας του Αγίου Γεωργίου ακολούθησαν παρεμβάσεις στο υπέδαφος για την αντιμετώπιση των υδάτων και στη συνέχεια ξεκίνησε το καλούπωμα και η χρήση τσιμέντου», ανέφερε η Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μόντρεαλ σε ανακοίνωσή της.

Τις εργασίες επιβλέπουν σε τακτική βάση ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Νίκος Παγώνης και ο γραμματέας Ακίνητης Περιουσίας και Προμηθειών Αχιλλέας Νικόπουλος όπως, επίσης, ο ιερατικός προϊστάμενος του ναού π. Παναγιώτης Σαλατέλλης.

Οι εργασίες στον Αγιο Γεώργιο έχουν προϋπολογισμό 535.000 καναδικών δολαρίων, δαπάνη που εγκρίθηκε σε έκτακτη γενική συνέλευση των μελών της Ελληνικής Κοινότητας στα τέλη Απριλίου.
«Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί στην ώρα του και να είναι στη διάθεση των πιστών μέσα στον Αύγουστο. Παράλληλα, συνεχίζονται οι προσπάθειες συλλογής πόρων για την ολοκλήρωση της χρηματοδότησής του», τόνισε η Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μόντρεαλ.

Οπως έχει γράψει ο «Ε.Κ.» την ερανική προσπάθεια συντονίζει ο π. Παναγιώτης Σαλατέλλης και όσοι επιθυμούν να συνδράμουν μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα (Μόντρεαλ) 514.738-3202 και 514.334-6136 ή στα τηλέφωνα της Ελληνικής Κοινότητας.

Μικρές καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στην πρόοδο των εργασιών οφείλονταν στις καιρικές συνθήκες αλλά και στην πολυήμερη απεργία των εργαζομένων στον κατασκευαστικό κλάδο στην επαρχία του Κεμπέκ.

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στην οδό Cote Ste Catherine, δίπλα ακριβώς από το Κοινοτικό Κέντρο και τη διοικητική έδρα της Ελληνικής Κοινότητας. Λειτούργησε για πρώτη φορά πριν ακριβώς 56 χρόνια, στις 28 Μαΐου 1961, και είναι έργο των αρχιτεκτόνων Δημητρίου Δημητρακόπουλου και Κίμωνα Καραγιάννη. Ο ναός έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέος και μεγάλης αρχιτεκτονικής αξίας από την επαρχία του Κεμπέκ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *