Απολύθηκε από το CBS ο παρουσιαστής Ρόουζ

(Photo by Evan Agostini/Invision/AP, File)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο διάσημος τηλεοπτικός παρουσιαστής Τσάρλι Ρόουζ (Charlie Rose), που είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα την Δευτέρα, μετά από ένα δημοσίευμα που ανέφερε ότι παρενόχλησε σεξουαλικά οκτώ γυναίκες, απολύθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

Η απόφαση έχει άμεση ισχύ, διευκρίνισε ο πρόεδρος του δικτύου, Ντέιβιντ Ρόουντς. Στην ανακοίνωσή του, επιβεβαίωσε ότι η απόλυση συνδέεται με τις αποκαλύψεις για την “εξαιρετικά προβληματική και απαράδεκτη συμπεριφορά του”.

“Παρά τη σημαντική δημοσιογραφική συμβολή του Τσάρλι στον ενημερωτικό τομέα μας, τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό, σε αυτόν τον οργανισμό όπως και σε κάθε άλλον, από το να διασφαλίζουμε την ασφάλεια και τον επαγγελματισμό στον χώρο εργασίας, σε ένα εργασιακό περιβάλλον όπου οι άνθρωποι θα αισθάνονται ικανοί να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους”, πρόσθεσε.

Ο Τσάρλι Ρόουζ ήταν συμπαρουσιαστής της εκπομπής This Morning και συνεργαζόταν με την ενημερωτική εκπομπή 60 Minutes. Το κανάλι τόνισε ότι όφειλε να λάβει άμεσα μέτρα για να διασφαλίσει την αξιοπιστία του. “Το CBS News κάλυψε τις άλλες αποκαλύψεις στα άλλα μέσα ενημέρωσης, φέτος και πέρσι. Η αξιοπιστία μας στη δουλειά αυτή απαιτεί αξιοπιστία στη διαχείριση των στοιχειωδών κανόνων συμπεριφοράς”, πρόσθεσε ο Ρόουντς.

Ο Ρόουζ συνεργαζόταν επίσης με τη δημόσια τηλεόραση PBS που επίσης ανέστειλε τη μετάδοση της εκπομπής του.

Μολονότι ο Ρόουζ «ζήτησε ειλικρινά συγγνώμη για την απρεπή συμπεριφορά του» και τόνισε πως «αισθάνεται τρομερά άβολα» διότι «συμπεριφέρθηκε χωρίς την απαραίτητη ευαισθησία μερικές φορές και αναλαμβάνει την ευθύνη γι’ αυτό», αμφισβήτησε την ακρίβεια των γεγονότων που καταγγέλθηκαν σε βάρος του, προσθέτοντας:

«Δεν πιστεύω ότι όλες αυτές οι κατηγορίες είναι ακριβείς», διότι «ένιωθα πάντα ότι τα αισθήματα ήταν αμοιβαία, αν και τώρα συνειδητοποιώ πως έκανα λάθος».

Το νέο σκάνδαλο προστίθεται σε μια σειρά ανάλογων αποκαλύψεων που έχουν σαρώσει τους χώρους του κινηματογράφου, των Μέσων Ενημέρωσης, αλλά και της πολιτικής.

Ο Ρόουζ, προσεκτικός ακροατής, διακρίνεται για τον σοβαρό, αλλά ενδιαφέροντα τόνο με τον οποίο παίρνει συνεντεύξεις, συχνά από τα μεγαλύτερα ονόματα της αμερικανικής πολιτικής, σε ένα ιδιαίτερα λιτό σκηνικό. Στην πρωινή εκπομπή του «CBS» ο τόνος του ήταν αισθητά πιο ελαφρύς.

Οι οκτώ καταγγέλλουσες, όλες συνεργάτιδες του Ρόουζ ή επίδοξες συνεργάτιδες της εκπομπής του, αφηγήθηκαν ότι από τα τέλη του 1990 μέχρι και το 2011 τις είχε παρενοχλήσει σεξουαλικά, κυκλοφορούσε γυμνός μπροστά τους, ενώ τις είχε θωπεύσει επανειλημμένα.

Οι οκτώ γυναίκες ήταν από 21 ως 37 ετών όταν είχαν εκτυλιχθεί τα γεγονότα και οι καταγγελίες τους έχουν, όπως σημείωσε η «Post», «εκπληκτικές ομοιότητες». Οι τρεις μίλησαν επώνυμα, αλλά πέντε ανώνυμα, φοβούμενες τις συνέπειες για τις σταδιοδρομίες τους.

Μία από αυτές, βοηθός παραγωγός στην εκπομπή του Ρόουζ στο «PBS» από τα τέλη του 2007, τόνισε ότι ο Ρόουζ ήταν «σεξουαλικό αρπακτικό» και εκείνη ένα από τα θύματά του σε πολλές περιπτώσεις. Μια δεύτερη, προσωπική βοηθός του στα μέσα της δεκαετίες του 2000 αφηγήθηκε ότι τουλάχιστον δέκα φορές ο Ρόουζ είχε εμφανιστεί μπροστά της γυμνός καθώς εκείνη εργαζόταν σε ένα από τα σπίτια του στη Νέα Υόρκη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *