Στη θεατρική σκηνή, λογοτεχνικό έργο για την καταστροφή της Σμύρνης

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (“ΑΜΠΕ”). Βασισμένη στο πεζογράφημα «Ντεφόλ» του λογοτέχνη Δημήτρη Καραγιάννη είναι η παραγωγή με την οποία αρχίζει τη φθινοπωρινή σεζόν το Θέατρο Ένα, από την 1η Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για ένα διήγημα-μαρτυρία για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών της Σμύρνης, το 1922. Παράλληλα όμως είναι κι ένα αφιέρωμα για όσους χάθηκαν και για όσους επέζησαν και βίωσαν τον ξεριζωμό και την προσφυγιά.

Με το «Ντεφόλ», που είναι τουρκική λέξη και σημαίνει «χάσου από δω», ο Δημήτρης Καραγιάννης προσπαθεί να δώσει δείγματα της τραγωδίας του ελληνισμού στη Σμύρνη μέσα από μαρτυρίες ανθρώπων που επέζησαν από την καταστροφή του 1922.

Το λογοτεχνικό έργο παρουσιάζεται σε διασκευή και σκηνοθεσία του Ανδρέα Χριστοδουλίδη. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι Κωνσταντίνος Γαβριήλ, Τίνα Λεωνορά, Σωτήρης Μεστάνας και Έφη Χαραλάμπους.

Ο σκηνοθέτης Ανδρέας Χριστοδουλίδης, εμπνευσμένος από όσα οι επιζήσαντες περιγράφουν στο βιβλίο, δημιούργησε μια εξαιρετική παραγωγή η οποία χαρακτηρίζεται από ευαισθησία προς την Ιστορία, αναδεικνύει όμως ταυτόχρονα και τη βίαιη ωμότητα αλλά και την απόγνωση των ανθρώπων που έζησαν και ζουν τον ξεριζωμό και την προσφυγιά.

Επίσης, μέσα από το έργο αναδεικνύονται πανανθρώπινες αξίες όπως, η ειρήνη, η αλληλεγγύη, η αγάπη, η συντροφικότητα και ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή.

Μια νεαρή κοπέλα, η Ιφιγένεια, ζει το δράμα του ξεριζωμού τις μαύρες μέρες της καταστροφής της Σμύρνης. Μαζί με τον Μενέλαο, ένα φοιτητή της Νομικής προσπαθούν να γλιτώσουν το θάνατο και να φύγουν από την φλεγόμενη πόλη. Στην προσπάθειά τους αυτή γίνονται μάρτυρες ενός από τα μεγαλύτερα εγκλήματα του 20ού αιώνα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available