Νέα εποχή στις σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ με επίκεντρο την ενέργεια

Συνάντηση Αναστασιάδη-Ρίβλιν στο Προεδρικό της Κύπρου (ΑP Photo/Petros Karadjias).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Σε επαναβεβαίωση της άριστης συνεργασίας στο πλαίσιο των αμοιβαίων συμφερόντων, προχώρησαν Κύπρος και Ισραήλ, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη και του Προέδρου του Ισραήλ, Ρόιβεν Ρίβλιν, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του τελευταίου στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε λόγο για μια νέα εποχή συνεργασίας ανάμεσα στα δύο κράτη σε ποικίλους τομείς, εξαίροντας ιδιαίτερα τη συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας.

Αξιολογούμε τη συνεργασία μας με Ισραήλ και Ελλάδας ως μείζονος στρατηγικής σημασίας, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση συγκρούσεων στην περιοχή, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Διαβεβαίωσα τον Πρόεδρο του Ισραήλ ότι η Κύπρος είναι ένας ασφαλής και προβλέψιμος φίλος» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Αναστασιάδης,  σημειώνοντας ότι το Ισραήλ είναι μια δύναμη σταθερότητας στην περιοχή όπως και η Κύπρος.

Για τις σχέσεις ΕΕ – Ισραήλ, ανέφερε ότι η θέση της Κύπρου είναι ξεκάθαρη ότι «το Ισραήλ είναι ένας πολύ σημαντικός στρατηγικός εταίρος και μια δύναμη σταθεροποίησης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής».

Πρόσθεσε ότι εξετάσαμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε τις ασύμμετρες απειλές, όπως η τρομοκρατία, ενώ ανέφερε ότι είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον Πρόεδρο Ρίβλιν για το Κυπριακό, τονίζοντας ότι όλα τα μέρη πρέπει να εμπλακούν με καλή θέληση για επανέναρξη του διαλόγου.

«Επιθυμώ να εκφράσω την ειλικρινή εκτίμηση στο Ισραήλ για τη θέση αρχών στο πλαίσιο επίτευξης μια λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό» είπε ο Πρόεδρος. «Επανέλαβα στον Πρόεδρο (Ρίβλιν) ότι το όραμα όλων των Κυπρίων εξακολουθεί να είναι μια βιώσιμη και λειτουργική λύση που θα επανενώσει την Κύπρο σε ένα πραγματικά ανεξάρτητο και σύγχρονο Ευρωπαϊκό κράτος, ελεύθερο από οποιεσδήποτε ξένες εξαρτήσεις», είπε.

Ρίβλιν: Θερμή στήριξε στον EastMed\

Από πλευράς του ο Πρόεδρος Ρίβλιν ανέφερε στις δηλώσεις του ότι Κύπρος και Ισραήλ είναι καλοί γείτονες, σημειώνοντας ότι δε θα ξεχάσουμε τη συμβολή της Κύπρου στις δασικές πυρκαγιές του 2010.

Εξήρε ακόμη τη συνεργασία των δύο χωρών, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν πάρα πολλοί τομείς και θέματα στα οποία υπάρχει συνεργασία, χάρη στα οποία η Κύπρος το Ισραήλ και η Μεσόγειος είναι ασφαλέστερες.

Καταβάλλουμε προσπάθειες αυτή τη στιγμή για αμοιβαία ανάπτυξη, επεσήμανε ο κ. Ρίβλιν, υπογραμμίζοντας ότι «η  βασική μας εστίαση επί του παρόντος είναι να αναπτύξουμε τον αγωγό EastΜed».

«Ο EastMed μπορεί να είναι «ένα από τα μεγαλύτερα υποθαλάσσια έργα στον κόσμο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ότι «η Κύπρος και το Ισραήλ μπορούν να συμπράξουν με βάση τα κοινά συμφέροντα». «Πράσινη και καθαρή ενέργεια, μαζί με την πληροφορία της τεχνολογίας δεν είναι μόνο μια επείγουσα ανάγκη για όλους μας, είναι επίσης μια ευκαιρία για όλους μας. Είναι το πραγματικό μέλλον».

Καταληκτικά επεσήμανε ότι η τριμερής συνεργασία με την Ελλάδα μπορεί να μεγαλώσει και να ενισχυθεί γεγονός που θα συμβάλει στην ασφάλεια της περιοχής. «Η ενεργειακή συνεργασία με μέρη στην Ανατολική Μεσόγειο, μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά για τους λαούς της Κύπρου, του Ισραήλ, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και για το λαό των Παλαιστινίων και την Παλαιστινιακή Αρχή», ανέφερε.

Κατά την επίσημη υποδοχή του από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κ. Ρίβλιν δέχθηκε τιμές από άγημα της Εθνικής Φρουράς. Ακολούθησε ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων του Ισραήλ και της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Φιλαρμονική της Αστυνομίας και κατάθεση στεφάνου στον ανδριάντα του Εθνάρχη Μακαρίου.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου του Ισραήλ, η Αστυνομία είχε λάβει δρακόντεια μέτρα ασφάλειας, με επιτήρηση και από αέρος ενώ υπήρξαν κατά διαστήματα ολιγόλεπτες αποκοπές δρόμων, τόσο στην επαρχία Λευκωσίας όσο και στην επαρχία Λάρνακας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available