Στη μνήμη του Κώστα Παρθένη η διπλή γιορτή του «Προμηθέα» (βίντεο)

Από αριστερά διακρίνονται οι Βάια Τζιόνα, Μερόπη Κυριάκου-Κατοπιέρου, Δρ. Θάλεια Χατζηγιάννογλου, Παύλος Κοτρώτσιος, Σπύρος Κουτσουπάκης, Δρ. Ιωάννης Σιόλας, Κατερίνα Κουτσουπάκη, Μαρία Μακεδών, Γεώργιος Μελικόκης, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, π. Ιωάννης Αντωνόπουλος, Τιμολέων Κόκκινος, Δημήτρης Κοντολιός, Γεωργία Παπαδοπούλου, Σοφία Κωσταρά, Αικατερίνη Σιόλα, Αλέξανδρος Κολόμβος και Δημοσθένης Τριανταφύλλου. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» - Κώστας Μπέη.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο αείμνηστος Κώστας Παρθένης τιμήθηκε στη διπλή γιορτή του Συλλόγου Ελλήνων Εκπαιδευτικών «Προμηθεύς», που διοργανώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στην αίθουσα εκδηλώσεων «Νίκος Ανδριώτης» του Δημοτικού Σχολείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας στο Ντίτμαρς.

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη Γιορτή των Τριών Ιεραρχών και των Ελληνικών Γραμμάτων, καθώς επίσης και στην Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, που γιορτάστηκε για δεύτερη χρονιά στη Νέα Υόρκη.


Βίντεο: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη

Παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμούς η διευθύντρια του Γραφείου Παιδείας Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Μαρία Μακεδών, η συντονίστρια Εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Θάλεια Χατζηγιάννογλου και ο πρόεδρος του Παγχιακού Συλλόγου «Κοραής» Νέας Υόρκης Δημήτριος Κοντολιός. Παρέστησαν επίσης και τα παιδιά και τα εγγόνια του Κώστα Παρθένη.

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, ανέπεμψε την προσευχή και συνεχάρη την ηγεσία του Συλλόγου για την απόφασή τους να τιμήσουν την μνήμη του Κώστα Παρθένη, του «Δασκάλου της Αστόριας».

Στο βήμα ο π. Ιωάννης Αντωνόπουλος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Δημοσθένης Τριανταφύλλου. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Αντωνόπουλος, συγγραφέας της ιστορίας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, ο οποίος συνεχάρη τον πρόεδρο του Συλλόγου Δημοσθένη Τριανταφύλλου για την ανάδειξή του ως «Εκπαιδευτικός της Χρονιάς» του «Εθνικού Κήρυκα» και για την πρωτοβουλία να αποτίσουν φόρο τιμής στον Κώστα Παρθένη.

«Ο δάσκαλος Παρθένης επέμενε να διδάξει για πολλές δεκαετίες στο Ημερήσιο και στο Απογευματινό Σχολείο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας και η σημερινή εκδήλωση έρχεται να πει ένα μεγάλο ευχαριστώ», ανέφερε ο π. Αντωνόπουλος. Και πρόσθεσε πως «η δράση του αειμνήστου δεν περιορίστηκε μόνο στη διδασκαλία, αλλά και στην ανάληψη διοικητικών καθηκόντων τόσο στο Ημερήσιο όσο και στο Απογευματινό Σχολείο».

Από αριστερά οι Παύλος Κοτρώτσιος, Μαρία Μακεδών, Δρ. Θάλεια Χατζηγιάννογλου, π. Ιωάννης Αντωνόπουλος, Δημήτριος Κοντολιός, Τιμολέων Κόκκινος και Αλέξανδρος Κολομβος. Στο βήμα ο Δημοσθένης Τριανταφύλλου. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.

Παράλληλα, τόνισε ότι την περίοδο που ο αείμνηστος ήταν διευθυντής του Απογευματινού Σχολείου είχαν εννέα διαφορετικά προγράμματα.

«Εκδηλώσεις όπως η σημερινή μας παρέχουν την δυνατότητα να τιμήσουμε τον δάσκαλο και να θυμηθούμε πώς περάσαμε από την κιμωλία και τον μαυροπίνακα, στην εποχή του έξυπνου πίνακα και του διαδικτύου», ανέφερε ο π. Αντωνόπουλος, τονίζοντας ότι η κάθε εποχή έχει τις δικές της ευκαιρίες και προκλήσεις.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δημοσθένης Τριανταφύλλου αναφέρθηκε στο έργο των εκπαιδευτικών και στα προβλήματα της ομογενειακής παιδείας και πρότεινε τη δημιουργία παιδαγωγικών κέντρων για τη μετεκπαίδευση των δασκάλων, την επέκταση όλων των απογευματινών σχολείων από την 6η μέχρι και την 9η τάξη, ούτως ώστε οι μαθητές να λαμβάνουν γυμνασιακή παιδεία, όπως στο Φέρβιου της Νέας Ιερσέης.

Οι δάσκαλοι και οι προσκεκλημένοι ενώ παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις ομιλίες. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.

Τόνισε την αναγκαιότητα δημιουργίας ελληνικών σχολείων τσάρτερ στις περιοχές όπου δεν υπάρχουν Ημερήσια Σχολεία, καθώς επίσης και της δυνατότητας σε όλα τα παιδιά των ομογενειακών σχολείων να επισκέπτονται την Ελλάδα, καθώς επίσης και της δημιουργίας ελληνικών τάξεων στα δημόσια λύκεια.

Εκτενή αναφορά έκανε ο ομιλητής και στην αναγκαιότητα δημιουργίας ελληνικού κολλεγίου στη Νέα Υόρκη. Συνέχισε, λέγοντας πως το πρόσχημα ότι έχουμε μόνο ένα Ελληνοαμερικανικό Λύκειο δεν αποτελεί τροχοπέδη, διότι αυτό θα είναι πόλος έλξης για τις δεκάδες χιλιάδες ελληνικής καταγωγής μαθητές που σπουδάζουν στα αμερικανικά λύκεια.

Στιγμιότυπο από την ομιλία της Μαρίας Μακεδών. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.

Συμπλήρωσε επίσης, ότι έχουν ήδη καταβληθεί προσπάθειες δημιουργίας νέου νομικού προσώπου με την επωνυμία «Ακαδημία Φιλοσοφίας, Επιστημών και Εκπαίδευσης».

Αναφερόμενος στο Ταμείων Συντάξεων των Εκπαιδευτικών του Συλλόγου, επεσήμανε ότι το όνειρο πολλών γενεών έγινε πραγματικότητα και ότι μέχρι στιγμής έχουν λάβει δύο δωρεές των $10.000, μια δωρεά των πέντε χιλιάδων δολαρίων και δύο δωρεές των $500.

Η Αννα Σακκή παρουσίασε το διαδικτυακό πρόγραμμα διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας «www.ellinopoula.com», το οποίο εμπεριέχει εκπαιδευτικά παιγνίδια, βίντεο και κουίζ τα οποία δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να συνδυάσουν τη διδασκαλία με την ψυχαγωγία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available