Στη Νέα Υόρκη «μετακομίζει» την άλλη εβδομάδα το Κυπριακό

Από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων περιμένει να ανάψουν το πράσινο φως για νέα πρωτοβουλία ο ΓΓ του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες. (AP Photo/Craig Ruttle)

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Στη Νέα Υόρκη θα «μετακομίσουν» από την ερχόμενη εβδομάδα οι όποιες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών θα βρεθούν τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και ο Μουσταφά Ακιντζί.

Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου θα ακολουθήσουν βέβαια ξεχωριστά προγράμματα, αλλά βασικό θέμα στην ατζέντα τους θα είναι το Κυπριακό. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη για να εκπροσωπήσει την Κυπριακή Δημοκρατία στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και θα έχει σειρά επαφών στο περιθώριο της, ενώ ο ηγέτης του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί μεταβαίνει επίσης για επαφές και συναντήσεις, ακολουθώντας μια τακτική που είχαν υιοθετήσει κάθε Σεπτέμβριο και οι προκάτοχοί του. Αμφότεροι αναμένεται ότι θα καταβάλουν μια ύστατη προσπάθεια για να περάσουν τις θέσεις τους ενόψει της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα και τη συζήτηση του Κυπριακού στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Οι διαβουλεύσεις για τις επαφές συνεχίζονται χωρίς να έχουν κλειδώσουν όλες οι συναντήσεις. Σ’ ό,τι αφορά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη μέχρι στιγμής έχουν κλειδώσει τρεις σημαντικές συναντήσεις. Η μια βεβαίως είναι αυτή που θα έχει με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και, όπως έγραψε και χθες ο «Ε.Κ», θα πραγματοποιηθεί στις 22 Σεπτεμβρίου. Η προσφώνηση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα γίνει την προηγούμενη, δηλαδή στις 21 Σεπτεμβρίου.

Οι δύο ιδιαίτερης σημασίας συναντήσεις που έχουν συμφωνηθεί μέχρι στιγμής θα πραγματοποιηθούν στις 19 τρέχοντος και είναι με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Φάταχ Αλ Σίσι και τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ. Παραμένει σε εκκρεμότητα και δεν αποκλείεται να διευθετηθεί εντός των προσεχών ημερών μία συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου.

Σ’ ό,τι αφορά επαφές με τους Αμερικανούς, οι πληροφορίες αναφέρουν πως μέχρι στιγμής δεν έχει διευθετηθεί καμιά συνάντηση καθώς είναι όλα ρευστά σ’ ό,τι αφορά συμμετοχές στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Δεν αποκλείεται να καθοριστούν κάποιες επαφές στη διάρκεια της παραμονής του Προέδρου Αναστασιάδη, την ερχόμενη εβδομάδα, στις ΗΠΑ.

Οι επαφές Ακιντζί στη Νέα Υόρκη δεν εμπίπτουν στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης παρά το γεγονός ότι η τουρκική πλευρά επιχειρεί να τις εντάξει σ’ αυτό το πλαίσιο. Η συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ με τον κ. Ακιντζί θα πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης. Ενόψει του ταξιδιού του στη Νέα Υόρκη ο κ. Ακιντζί πραγματοποιεί σειρά επαφών στα κατεχόμενα με τα κόμματα και την ψευδοκυβέρνηση.

Χθες έγινε γνωστό ότι θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη την Πέμπτη για να μιλήσει σε συνέδριο που διοργανώνουν από κοινού η Ένωση Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Τουρκίας (ΤΟΒΒ) και το ίδρυμα Οικονομικής Ανάπτυξης της Τουρκίας (İKV). Ο κ. Ακιντζί θα μιλήσει για το τι έγινε στο Κραν Μοντάνα και το τι συμβαίνει τώρα. Στο εν λόγω συνέδριο θα μιλήσει και ο πρόεδρος του τ/κ επιμελητηρίου Φικρί Τορός. Ο Τ/κ ηγέτης θα επιστρέψει στα κατεχόμενα το βράδυ της Πέμπτης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *