Στη σκιά των εξελίξεων το δείπνο Αναστασιάδη – Ακιντζί

Χαμηλές οι προσδοκίες για το αποτέλεσμα της αυριανής συνάντησης των δύο ηγετών.(Φωτογραφία: ΓΤΠ).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Στη σκιά των δραματικών εξελίξεων στη Συρία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα το βράδυ το περιλάλητο δείπνο του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στην οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρντ.

Οι προσδοκίες όλων των εμπλεκομένων οι οποίοι διαχρονικά διαδραμάτιζαν ενεργό ρόλο στο Κυπριακό, για το δείπνο που θα είναι η πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών μετά το Κραν Μοντανά, έχουν χαμηλώσει, αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί πως δεν μπορούν αυτή την περίοδο να ασχοληθούν με το θέμα. Η προσοχή όλων είναι στο Συριακό, ενώ τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στο Κυπριακό με τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ, διαμορφώνουν ένα κλίμα «χαμηλών πτήσεων» ως προς το αποτέλεσμα.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανακοινώσεις σε θέματα «χαμηλής πολιτικής», όπως είναι η λειτουργία των τεχνικών επιτροπών ή το άνοιγμα των δύο οδοφραγμάτων, της Δερύνειας και του Απλικίου.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί ο διορισμός ενός προσωρινού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα, σε μια προσπάθεια διερεύνησης των προοπτικών επανεκκίνησης της διαπραγματευτικής διαδικασίας και δημιουργίας των προϋποθέσεων για επανέναρξη ουσιωδών συνομιλιών.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι το «χρίσμα» ενδέχεται να αναλάβει πεπειραμένη Αμερικανίδα διπλωμάτης, του Τμήματος Διαχείρισης Κρίσεων των Η.Ε., με θητεία και στην αμερικανική Διοίκηση, ο διορισμός της οποίας έχει και την έγκριση της Λευκωσίας.

Κι αυτό για να διατηρήσουν ανοικτά κανάλια επικοινωνίας και να αποτραπεί οριστικό αδιέξοδο.

Τα Ηνωμένα Έθνη εργάζονται με τα δύο μέρη πάνω σε ένα κείμενο/κοινό ανακοινωθέν, με το οποίο οι δύο ηγέτες θα δηλώνουν ότι συμφωνούν με την πρόθεση του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να ορίσει πρόσωπο το οποίο εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου (χρονοδιαγράμματος) θα βολιδοσκοπήσει Αθήνα – Τουρκία και τις δύο πλευρές στην Κύπρο, αναφορικά με το ενδεχόμενο επανέναρξης των συνομιλιών. Παράλληλα θα μετρήσει κατά πόσο υπάρχει πραγματική θέληση αλλά και πρόθεση για συμβιβασμό και επίλυση του Κυπριακού, με μια διαδικασία που θα ολοκληρωθεί σε διάστημα μηνών.

Διπλωματική πηγή ανέφερε ότι και οι δύο ηγέτες – οι οποίοι έχουν να βρεθούν από το ναυάγιο του Κραν Μοντανά, αρχές του περσινού Ιουλίου – για τους δικούς τους σοβαρούς λόγους θέλουν να ξαναπάρει μπρος η διαδικασία των διαπραγματεύσεων. «Δεν συμφέρει ούτε στον έναν ούτε στον άλλον να μην υπάρξει θετική εξέλιξη. Μπορεί να μην ξεκινήσουν αμέσως οι συνομιλίες, αλλά θα αφήνεται να διαφανεί ότι είναι θέμα χρόνου η επανέναρξη. Η ελληνοκυπριακή πλευρά και ο κ. Αναστασιάδης γνωρίζουν πολύ καλά ότι χωρίς διαδικασία στο Κυπριακό πολλοί σχεδιασμοί τους, όπως οι ενεργειακοί, τίθενται σε κίνδυνο. Ο κ. Ακιντζί ξέρει επίσης ότι χωρίς συνομιλίες σε εξέλιξη δεν έχει μέλλον ο ίδιος, αλλά ούτε και η κοινότητά του, λόγω της ισλαμοποίησης των κατεχομένων που επιχειρεί η Άγκυρα. Όσο δεν υπάρχει διαδικασία, κερδίζει έδαφος ο ‘υπουργός εξωτερικών’ Κουντρέτ Όζερσαϊ, ο οποίος φιλοδοξεί να είναι ο επόμενος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων. Άρα, θέλουν και οι δύο ηγέτες να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις».

Πάντως, οι σχεδιασμοί σε βάθος χρόνου, στοχεύουν σε ένα αποτέλεσμα μέχρι το φθινόπωρο, πριν δηλαδή από τη γεώτρηση της ExxonMobil στο τεμάχιο 10.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *