Στο άγνωστο χωρίς ελπίδα

Ο αρχιδιαιτητής Μέλο Περέιρα. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση

Η αγωνιστική περίοδος στο ελληνικό ποδόσφαιρο ουσιαστικά τελείωσε καθώς απομένει μόνο το δεύτερο παιχνίδι μπαράζ μεταξύ του ΟΦΗ και του Πλατανιά την Τετάρτη στο Ηράκλειο για μια θέση στην «μεγάλη» κατηγορία κι όμως όλα παραμένουν στον… αέρα όχι μόνο για τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθούν τη νέα σεζόν τα επαγγελματικά πρωταθλήματα και συγκεκριμένα η νέα Σούπερ Λιγκ των 14 ομάδων και η νεοσύστατη Σούπερ Λιγκ -2 των 12 ομάδων που μπορεί να γίνουν και 14, αλλά για το που θα βρίσκεται συνολικά το ποδόσφαιρο της χώρας στον παγκόσμιο χάρτη.

Οι υπερκείμενες αρχές (ΦΙΦΑ, ΟΥΕΦΑ) είχαν προειδοποιήσει αρκετό καιρό πριν τον τελικό του Κυπέλλου μεταξύ του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ την ΕΠΟ ότι τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά στο ελληνικό ποδόσφαιρο σε πολλούς κρίσιμους τομείς όπως η βία και από την στιγμή που δεν σημειώθηκε καμία βελτίωση, η πιθανότατα ενός ποδοσφαιρικού Grexit παρέμενε ορατή. Τα μηνύματα των διεθνών Ομοσπονδιών δεν ελήφθησαν σοβαρά από τους υπεύθυνους της ΕΠΟ και απόδειξη γι’ αυτό ήταν οι θλιβερές εικόνες που διαδραματίστηκαν στα επίσημα του ΟΑΚΑ από χούλιγκανς με προσκλήσεις σ’ έναν τελικό Κυπέλλου που κατ’ ευφημισμό έγινε κεκλεισμένων των θυρών.

Και σαν να μην έφτανε η παρωδία του τελικού, ήρθε λίγες μέρες μετά η αποκάλυψη ότι ο αρχιδιαιτητής Μέλο Περέιρα έκανε τριγωνική αλλαγή στους διαιτητές του εν λόγω αγώνα χωρίς να ενημερώσει κανέναν και κυρίως τις ομάδες με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο το ήδη άσχημο κλίμα.

Τι θα περίμενε κανείς μετά απ’ όλα αυτά. Σίγουρα κάποιες παραιτήσεις που ωστόσο στην Ελλάδα είναι γενικά σπάνιο φαινόμενο σε όλες τις εκφράσεις της κοινωνικής, πολιτικής, αλλά και αθλητικής ζωής ή έστω κάποιες πειστικές εξηγήσεις από τους αρμόδιους για το τι πήγε λάθος και ποιοι εν τέλει έχουν την ευθύνη για όλα όσα συνέβησαν στον τελικό από οργανωτικής πλευράς.

Παρ’ όλα αυτά αν και έχει περάσει πάνω από μια βδομάδα από την 11η Μαΐου, ημερομηνία τέλεσης του τελικού, κανείς δεν έχει βγει από την ΕΠΟ να πει κάτι. Να πει πως αντί σε επίσημους και γυναικόπαιδα, όπως αρχικά είχε αποφασισθεί, οι προσκλήσεις του τελικού πήγαν σε οργανωμένους οπαδούς των δυο φιναλίστ, αλλά και τι θα γίνει με τον Περέιρα και το πρωτοφανές ατόπημά του.

Μιλιά απ’ όλους σαν να μην συνέβη τίποτα στον τελικό, σαν να μην αποφεύχθηκε στο… τσακ μια γενικευμένη σύρραξη στα επίσημα του ΟΑΚΑ που θα τίναζε τα πάντα στον… αέρα, σύμφωνα μάλιστα με όσα έγραψε στην έκθεσή του ο παρατηρητής της ΔΕΑΒ, αλλά και όσα έλεγαν οι αστυνομικοί που ήταν στο γήπεδο. Αν όμως στην Ελλάδα κανείς δεν ασχολείται ή δεν θέλει να ασχοληθεί -που είναι άραγε οι υπεύθυνοι της Πολιτείας να ζητήσουν άμεσα και επιτακτικά επαρκείς εξηγήσεις – δεν συμβαίνει το ίδιο με τις ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ για τις οποίες το ποτήρι της υπομονής με το ελληνικό ποδόσφαιρο και την ΕΠΟ φέρεται να έχει ξεχειλίσει με αποτέλεσμα να έρχονται δραστικά μέτρα στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Ποια θα είναι αυτά κανείς δεν μπορεί να τα προβλέψει με ακρίβεια. Οποια κι αν είναι πάντως θα σπρώξουν ακόμη σε πιο σκληρή επιτήρηση από τους διεθνείς θεσμούς το ελληνικό ποδόσφαιρο, σε σημείο που να μην μπορεί από μόνο του να κάνει το παραμικρό αν δεν ζητήσει την άδεια των ξένων.

Μάλιστα η συρρίκνωση και η απαξίωση του «προϊόντος» που λέγεται επαγγελματικό ποδόσφαιρο στην Ελλάδα μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο καθώς ούτε η Εθνική, ούτε οι ομάδες του μπορούν να βγάλουν το… κάρο από τη λάσπη όπως φανερώνουν τα πεπραγμένα τους στις διεθνείς διοργανώσεις. Το ελληνικό ποδόσφαιρο πορεύεται για ακόμη μια φορά στο άγνωστο και το χειρότερο χωρίς ελπίδα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available