Στο έλεος κυκλωμάτων το κυπριακό ποδόσφαιρο (βίντεο)

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως Γιώργος Σαββίδης προεδρεύει σύσκεψης με αντιπροσωπεία της UEFA, Αστυνομίας και Προέδρου της ΚΟΠ, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως με θέμα τα στημένα παιχνίδια στο ποδόσφαιρο (Φωτογραφία: Σταύρος Ιωαννίδης/ΓΤΠ).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Στο έλεος μαφιόζων πιστεύουν οι εκπρόσωποι της ΟΥΕΦΑ ότι βρίσκεται το κυπριακό ποδόσφαιρο που ταλανίζεται από τα στημένα παιχνίδια. Κλιμάκιο της ΟΥΕΦΑ βρίσκεται στο νησί για διερεύνηση της κατάστασης μετά την αποστολή τον τελευταίο καιρό αλλεπάλληλων «κόκκινων φακέλων» για ύποπτα παιχνίδια τα οποία παρουσίαζαν έντονη στοιχηματική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Σαββίδη, οι απεσταλμένοι της ΟΥΕΦΑ απέδωσαν σε τα όσα συμβαίνουν στο κυπριακό ποδόσφαιρο σε οργανωμένο έγκλημα, ζητώντας τη λήψη μέτρων.

Αιτιολογώντας τη συγκεκριμένη άποψη, οι άνθρωποι της ΟΥΕΦΑ εξήγησαν στους συνομιλητές τους ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος με τους στημένους αγώνες και τους κόκκινους φακέλους, που φτάνουν κατά καιρούς, δεν είναι άσχετα με όσα παρόμοια συμβαίνουν και σε πολλές άλλες χώρες.

Εκείνο που ενισχύει τη πεποίθηση ότι πλέον το πρόβλημα συνδέεται άμεσα με το οργανωμένο έγκλημα, είναι το γεγονός ότι εμπλέκονται άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με τον χώρο του ποδοσφαίρου και για τούτο Αστυνομία, κυβέρνηση και ΚΟΠ πρέπει να αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο πρόβλημα με τις μεθόδους που αντιμετωπίζουν το οργανωμένο έγκλημα.

Στη συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης αποφασίστηκε όπως υπάρχει άμεση επικοινωνία – για πρώτη φορά – της κυπριακής Αστυνομίας με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου. Από τούδε και στο εξής ο ανώτερος αστυνόμος Χριστόφορος Μαυρομάτης που όρισε ο αρχηγός Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης θα απευθύνεται απευθείας στην ΟΥΕΦΑ, όταν προκύπτει κάτι σημαντικό και δεν θα χρειάζεται η διαμεσολάβηση της ΚΟΠ, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η ολομέλεια της Βουλής άναψε το πράσινο φως και πέρασε τον νόμο που αφορά στην άρση τηλεφωνικού απορρήτου, οι τροπολογίες που ψηφίστηκαν δεν βοηθούν στο να λυθούν τα χέρια της Αστυνομίας.

Μιλώντας επ’ αυτού ο υπ. Δικαιοσύνης τόνισε πως το κλιμάκιο της ΟΥΕΦΑ ανέφερε στον ίδιο και στους παρευρισκομένους ότι η παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων αποτελεί, επιπλέον, «όπλο» και για τους ίδιους στη διαλεύκανση υποθέσεων που έχουν να κάνουν με στημένους αγώνες. Ο κ. Σαββίδης μάλιστα είπε πως οι ιθύνοντες της ΟΥΕΦΑ απόρησαν που η Κύπρος δεν έχει αυτό το εργαλείο, σημειώνοντας παράλληλα ότι αν η Αστυνομία έχει αυτήν την ευχέρεια θα είναι πολύ πιο εύκολο να προχωρήσει σε στοιχειοθέτηση υποθέσεων που αφορούν τους στημένους αγώνες στο ποδόσφαιρο.

Εκ μέρους του κλιμακίου της ΟΥΕΦΑ ο Τζόζεφ Κλίμεντ ανέφερε ότι ο κύριος σκοπός της καθόδου τους στην Κύπρο είναι να πραγματοποιήσουν μια σειρά συναντήσεων και να συζητήσουν τις κύριες προκλήσεις. «Έχω ένα πολύ καλό αίσθημα μετά από αυτές τις συζητήσεις, γιατί νιώθω πως οι θεσμοί σας και οι αρχές σας επιθυμούν να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα», σημείωσε, προσθέτοντας πως οι στημένοι αγώνες αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες απειλές του ποδοσφαίρου όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά παγκοσμίως.

«Ο ρόλος μας», όπως εξήγησε ο κ. Κλίμεντ, «είναι να συμβάλουμε στην εγκαθίδρυση ενός καλού πλαισίου συνεργασίας μεταξύ της UEFA και των εθνικών αρχών και να δώσουν βοήθεια, αν χρειάζεται». «Πρέπει να γνωρίζετε», όπως είπε, «ότι η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου δεν μπορεί να είναι μόνη σε αυτήν τη διαδικασία, αλλά θα πρέπει να υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με την Αστυνομία και με άλλους θεσμούς». «Πάνω σε αυτό», συνέχισε, «συζητήσαμε, πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε ένα είδος σχεδίου δράσης και να συμβάλουμε στη βελτίωση της κατάστασης». Καταλήγοντας, ο κ. Κλίμεντ τόνισε ότι «αν δουλέψουμε μαζί, με έναν επαγγελματικό και εμπιστευτικό τρόπο, μπορούμε να φτάσουμε σε αποτελέσματα».

Στο μεταξύ ανακοίνωση που δείχνει επί της ουσίας τον Σταύρο Παπασταύρου εξέδωσε ο Δημοκρατικός Συναγερμός, μετά τις δημόσιες καταγγελίες που έκανε ο πρόεδρος της Ομόνοιας τη Δευτέρα. «Απαιτεί», αναφέρει η ανακοίνωση «επιτακτικά και από όσους διατείνονται ότι έχουν στοιχεία, είτε για στημένα παιχνίδια είτε για απόπειρες δωροδοκίας, να τα δώσουν στις αρμόδιες αρχές. Μόνο έτσι οι όποιες καταγγελίες μπορούν να έχουν βάση».

«Δείχνοντας» τον κ. Παπασταύρου, το κυβερνών κόμμα τονίζει πως «σε κάθε άλλη περίπτωση αποτελούν απόπειρα εντυπωσιασμού που δεν συμβάλει επ’ ουδενί στην επίλυση του προβλήματος».

Το ΑΚΕΛ, από την άλλη διά του εκπροσώπου Τύπου Στέφανου Στεφάνου υποστηρίζει πως «την ώρα που ακόμα κι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραδέχεται ότι υπάρχουν εγκληματικά στοιχεία στο ποδόσφαιρο, δεν μπορεί να προβάλλεται η θέση ότι ο καταγγέλλων πρέπει να αποδείξει τις καταγγελίες του. Αυτή η προσέγγιση θα οδηγήσει ξανά στο κουκούλωμα και στη διαιώνιση του ποδοσφαιρικού κατεστημένου και της παράγκας», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available