Στο Ριάντ ο Μάτις για να ενισχύσει τη συμμαχία ΗΠΑ-Σ. Αραβίας

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τζέιμς Μάτις. Jonathan Ernst/Pool photo via AP.

ΡΙΑΝΤ. ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τζιμ Μάτις, συναντήθηκε στο Ριάντ με Σαουδαράβες αξιωματούχους με στόχο να ενισχύσει τη συμμαχία μεταξύ των δύο χωρών απέναντι στο Ιράν και τις «αποσταθεροποιητικές» ενέργειές του στη Μέση Ανατολή.

Ο βασιλιάς Σάλμαν της Σαουδικής Αραβίας έκανε δεκτό τον επικεφαλής του Πενταγώνου σήμερα το πρωί στο παλάτι Αλ Γιαμάμα στο Ριάντ παρουσία του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Νάγεφ και του υπουργού Εξωτερικών, Αντελ αλ Τζουμπέιρ.

Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν «οι στρατηγικές σχέσεις φιλίας» μεταξύ των δύο χωρών, «κυρίως στον τομέα της άμυνας», καθώς και η περιφερειακή και διεθνής κατάσταση, όπως μετέδωσε το πρακτορείο «Spa».

Ο Μάτις μετέβη στο Ριάντ επιθυμώντας να «αναζωογονήσει» τη συμμαχία των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία, εξήγησε την Τρίτη ένας αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας.

Η Σαουδική Αραβία αισθανόταν περιθωριοποιημένη στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η οποία υπεγράφη τον Ιούλιο του 2015 από την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, εξήγησε ο ίδιος.

Ο Αμερικανός Υπουργός Αμυνας επιθυμούσε να «ακούσει» τους Σαουδάραβες αξιωματούχους και να τους ρωτήσει «τι πραγματικά έχουν ανάγκη», συνέχισε ο αξιωματούχος αυτός.

Το Ριάντ ανησυχεί καθώς βλέπει το Ιράν να αναμειγνύεται στις υποθέσεις των αραβικών χωρών εκμεταλλευόμενο τις σιιτικές κοινότητες για να προωθήσει τα συμφέροντά του, όπως συμβαίνει στο Μπαχρέιν ή τον Λίβανο.

Μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ οι Σαουδάραβες θεωρούν ότι η Ουάσιγκτον τους αντιμετωπίζει πιο θετικά, καθώς δεν σταματά να καταγγέλλει «τη βλαπτική επιρροή» του Ιράν στη Μέση Αναστολή.

Επίσης η Ουάσιγκτον επέβαλε νέες κυρώσεις εις βάρος της Τεχεράνης μετά τις βαλλιστικές δοκιμές του Φεβρουαρίου.

Οι Αμερικανοί στρατιωτικοί παρακολουθούν επίσης στενά τις ενέργειες των σιιτών ανταρτών Χούτι στην Υεμένη, τους οποίους κατηγορούν ότι «απειλούν» την ελεύθερη κυκλοφορία στα στρατηγικής σημασίας στενά του Μπαμπ αλ Μάντεμπ που συνδέουν την Ερυθρά Θάλασσα με τον Ινδικό Ωκεανό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *