Στο ΥΠΕΞ της Ρωσίας ο Ελληνας πρέσβης για τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών

Από παλαιότερη επίσκεψη του κ. Λαβρόφ (δεξιά) -Φεβρουάριο του 2015- στην Αθήνα, όπου τον υποδέχθηκε στο ΥΠΕΞ, ο κ. Κοτζιάς (αριστερά). AP Photo/Ivan Sekretarev.

ΜΟΣΧΑ. Στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε την Παρασκευή ο Ελληνας πρεσβευτής, Φρυγάνας Ανδρέας, στη Μόσχα σε διαμαρτυρία για την απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Ρωσίας:

«Στις 13 Ιουλίου εκλήθη στο ΥΠΕΞ της Ρωσίας ο Πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Ρωσική Ομοσπονδία Ανδρέας Φρυγανάς, στον οποίο εκφράστηκε αποφασιστική διαμαρτυρία σχετικά με την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου σε άλλους δύο πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Υπογραμμίστηκε ότι θεωρούμε αυτή την κίνηση απολύτως αβάσιμη, δεν έχει επιβεβαιωθεί με στοιχεία από την ελληνική πλευρά, κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από τη φύση των διμερών μας σχέσεων και είναι ικανή να προκαλέσει σοβαρές ζημιές.

Είναι προφανές ότι πίσω από την αντιρωσική απόφαση της κυβέρνησης της Ελλάδας, που ήταν αφιερωμένη στην έναρξη της Συνόδου του ΝΑΤΟ, βρίσκεται η Ουάσιγκτον, η οποία ανοιχτά υποστήριξε τις ενέργειες αυτές με δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ».

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε:

«Οι απελάσεις διπλωματών πάντα συνεπάγονται συμμετρική απάντηση. Σίγουρα μια τέτοια εξέλιξη δεν προσφέρει τίποτα θετικό στις διμερείς σχέσεις. Ωστόσο, πρέπει να έχουμε υπ´ όψιν ότι οι διμερείς σχέσεις έχουν τη δική τους αξία».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available