«Στο Χιούστον ξαναζήσαμε τον τυφώνα ‘Σάντι’», λέει σε «Ε.Κ.» ο ύπατος αντιπρόεδρος AHEPA

Ο Δημήτρης Κόκοτας με άλλους εθελοντές που προσέφεραν βοήθεια στους πλημμυροπαθείς του Χιούστον. Φωτογραφία: AHEPA /Δημήτρης Κόκοτας.

Του Δημήτρη Τσάκα.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Στο Χιούστον του Τέξας βιώσαμε τον ίδιο πόνο, την ίδια δυστυχία και την ίδια αλληλεγγύη που βιώσαμε προ πέντε ετών στο Κόνεϊ Αϊλαντ, στο Στάτεν Αϊλαντ, στο Ράκγουέι και στις άλλες περιοχές της Μητροπολιτικής Περιοχής της Νέας Υόρκης που επλήγησαν από τον φονικό τυφώνα ‘Σάντι’», δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα» ο ύπατος αντιπρόεδρος της AHEPA, Δημήτρης Κόκοτας.

Ο κ. Κόκοτας από την προηγούμενη Τετάρτη μέχρι και το βράδυ της Κυριακής επισκέφθηκε το Χιούστον, αφενός μεν, για να συντονίσει το έργο του 29ου Τμήματος της AHEPA και να τους εμψυχώσει, αφετέρου δε, να εργαστεί με τους εθελοντές του Διεθνούς Ορθόδοξου Οργανισμού Φιλανθρωπίας (IOCC).

Ερωτηθείς για τις οικογένειες των ΑΧΕΠΑνς που έχουν υποστεί ζημιές επεσήμανε ότι είναι εκατοντάδες και ότι οι περισσότεροι ζούσαν σε κλειστές κοινότητες (gated communities) προσιτές για την μεσαία τάξη και ότι όλοι έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές από τα νερά των λιμνών που είχαν υπερχειλίσει.

Από αριστερά διακρίνονται οι Ανι και Τζον Κρίστενσον, Δημήτρης Κόκοτας και το ζεύγος Joanne και Basil Janho. Φωτογραφία: AHEPA /Δημήτρης Κόκοτας.

«Οι ομογενείς και οι άλλοι κάτοικοι που διέμεναν σε αυτά όταν πέρασε ο τυφώνας ‘Χάρβεϊ’ δεν υπέστησαν ζημιές και παρέμειναν στα σπίτια τους, αλλά η ζημιά έγινε τέσσερις μέρες μετά την έλευση του τυφώνα και οι ιδιοκτήτες των κατοικιών επέστρεψαν στα σπίτια τους δέκα περίπου μέρες μετά τον τυφώνα. Τα σπίτια τους είχαν γεμίσει τέσσερα έως και οκτώ πόδια με νερό, τα αυτοκίνητά τους είχαν καταστραφεί, οπότε αντιλαμβάνεστε τον πόνο και την δυστυχία αυτών των ανθρώπων», επεσήμανε ο κ. Κόκοτας.

Αναφερόμενος στο έργο των εθελοντών με τους οποίους συνεργάστηκε, είπε ότι ασχολήθηκαν με καθαρισμό των γυψοσανίδων και των διαμερισμάτων, ούτως ώστε να γίνει ο εξαερισμός και να μειωθεί στο ελάχιστο η μούχλα.

«Οι ιδιοκτήτες ακόμη και να θέλουν να αρχίσουν τα έργα για την ανοικοδόμηση των σπιτιών δεν μπορούν, διότι πρέπει να περιμένουν τους εκτιμητές των ασφαλειών για να μπορέσουν να αποζημιωθούν. Παράλληλα στα καταστήματα οικοδομικών υλικών δεν υπάρχουν γυψοσανίδες και άλλα οικοδομικά υλικά. Δεν υπάρχουν αρκετοί οικοδόμοι για να καλύψουν όλες τις ανάγκες», επεσήμανε.

Ερωτηθείς για τον έρανο της AHEPA ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί πάνω από πενήντα χιλιάδες δολάρια και ότι τα χρήματα τα διαχειρίζεται το 29ο Τμήμα της AHEPA και ο πρώην ύπατος πρόεδρος Αντώνης Κουζούνης και παρέχονται πάραυτα για την ανακούφιση των πλημμυροπαθών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *