Στο 3,9% του ΑΕΠ ο ρυθμός ανάπτυξης, δήλωσε ο Υπ. Οικονομικών

Ο κ. Χάρης Γεωργιάδης (Φωτογραφία: Σταύρος Ιωαννίδης, ΓΤΠ).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Ο ρυθμός ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας για το τρίτο τρίμηνο του έτους έχει φτάσει στο 3,9% του ΑΕΠ, ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως την ίδια ώρα έχει αναθεωρηθεί η εκτίμηση του ρυθμού ανάπτυξης και για το β’ τρίμηνο του έτους, επίσης, στο 3,9%, για να σημειώσει ότι πλέον «έχουμε ρυθμό ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας που αγγίζει το 4%».

Όπως είπε ο Υπουργός Οικονομικών «το 2015 είχαμε ρυθμό ανάπτυξης 2%, το 2016 3% και το 2017 ρυθμό ανάπτυξης που αγγίζει το 4%», για να προσθέσει πως «πρόκειται για μια εξαιρετικά θετική και αισιόδοξη είδηση, που επιβεβαιώνει την ισχυρή ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας και το γεγονός ότι πλέον καλύπτουμε το χαμένο έδαφος με γοργούς ρυθμούς».

«Πρόκειται», είπε, «για το δεύτερο πιο ψηλό ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη και είναι από τους πιο ψηλούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι σημαντικό να τονιστεί πως αυτή η θετική αναπτυξιακή προοπτική προέρχεται από όλους τους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας μας, αλλά να επαναλάβω για μια ακόμα φορά το γεγονός ότι αυτός ο ισχυρός ρυθμός ανάπτυξης δεν υποστηρίζεται επίπλαστα, πλασματικά, από αλόγιστες δημόσιες δαπάνες, αντιθέτως έχουμε ένα ισοσκελισμένο πλεονασματικό προϋπολογισμό».

Σημείωσε ακόμα πως το αποτέλεσμα αυτό δεν έγινε από αλόγιστη πιστωτική  επέκταση, δηλαδή τραπεζικού δανεισμού, αλλά πρόσθεσε ότι «είναι αποτέλεσμα των καλών επιδόσεων των παραγωγικών δυνάμεων της οικονομίας και είναι αυτές τις παραγωγικές δυνάμεις της οικονομίας που πρέπει με συνέχιση της προσπάθειας να στηρίξουμε για να πάμε πιο μπροστά».

Επιστροφή φόρων 2,9 εκατ. στην Εκκλησία

Στο μεταξύ, εκτός της τσιμπίδας του Τμήματος Φορολογίας, βρέθηκε η Εκκλησία της Κύπρου, στην οποία το κράτος επέστρεψε φόρους ύψους €2,9 εκατομμυρίων. Μάλιστα, οι επιστροφές φόρων προς την Εκκλησία και συγκεκριμένα ΦΠΑ, δεν φαίνεται να σταματούν εδώ.

Τα αιτήματα που στάλθηκαν από την Εκκλησία στο υπουργείο Οικονομικών αφορούν την επιστροφή φόρων ύψους €5,5 εκατ. Τον Μάρτιο του 2012, την ώρα που η οικονομική κρίση έτριζε για τα καλά τα δόντια της, το τότε Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία μεταξύ Εκκλησίας και Κράτους για φορολογικά θέματα.

Σύμφωνα με τον Χάρη Γεωργιάδη, «το ποσό που έχει επιστραφεί από την ημέρα εφαρμογής της απόφασης του Υπουργικού μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2017 ανέρχεται στα €2,9 εκατ. από συνολικό ποσό αιτημάτων €5,5 εκατ.».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *