Συγκίνησε η προβολή του υποψήφιου για Οσκαρ «4.1 Miles» στα Ηνωμένα Εθνη (βίντεο)

Γενική άποψη του αμφιθεάτρου. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη.

Της Φλάβιας Σγκόιφο.

ΟΗΕ. Με μεγάλη επιτυχία και σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα η εκδήλωση προς τιμήν του μικρού μήκους ντοκιμαντέρ της Δάφνης Ματζιαράκη, «4.1 Miles», που διοργάνωσαν η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στα Ηνωμένα Εθνη, το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το New York Times Opinion Section σε συνεργασία με το New York City Greek Film Festival στο αμφιθέατρο Trusteeship Chamber των Ηνωμένων Εθνών στο Μανχάταν.

Στην κατάμεστη κυριολεκτικά από κόσμο αίθουσα έδωσαν το παρών πολλοί πολιτικοί, διπλωματικοί ακόλουθοι και εκπρόσωποι Τύπου τόσο από την Ελλάδα όσο και από άλλες χώρες, καθώς και εκπρόσωποι από τα Ηνωμένα Εθνη.


Βίντεο: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη

Η εκδήλωση άρχισε με ομιλία της Μόνιμης Αντιπροσώπου της Ελλάδας στα Ηνωμένα Εθνη, πρέσβεως Αικατερίνης Μπούρα, η οποία συνεχάρη την νεαρή Ελληνίδα σκηνοθέτη για το έργο της και καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους. Αμέσως μετά, τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, κύριος Ανδρέας Δρακόπουλος, ο οποίος τόνισε πως το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ «έχει ψυχή» γιατί αποδεικνύει πως η έννοια «φιλότιμο» δεν είναι τίποτα περισσότερο ή τίποτα λιγότερο από το να κάνει κανείς το σωστό πράγμα παρά τις όποιες συνθήκες, αναφερόμενος φυσικά στο έργο διάσωσης των προσφύγων από τους Ελληνες στα νησιά που με κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή και παρά τις αντίξοες συνθήκες καταφέρνουν να σώζουν πολλές ανθρώπινες ζωές καθημερινά.

Κατόπιν η Kathleen Lingo, executive producer του New York Times Op-Docs, η οποία ξεχώρισε το ντοκιμαντέρ της Δάφνης από την αρχή και βοήθησε στην προώθησή του μέσα από διάφορα φεστιβάλ κινηματογράφου αλλά φυσικά και μέσα από την ιστοσελίδα των «New York Times» στην οποία δημοσιεύτηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, επεσήμανε πως κατά τη γνώμη της το «4.1 Miles» είναι μία ιστορία εξαιρετικά επίκαιρη μεν που όμως θα εξακολουθεί να αγγίζει και τις επόμενες γενιές.

4.1 Miles TRAILER from Daphne Matziaraki on Vimeo.

Μάλιστα ο πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα Ηνωμένα Εθνη, κύριος Joao Vale De Almeida δήλωσε χαριτολογώντας στην ομιλία του πως το εν λόγω ντοκιμαντέρ είναι τόσο καλό που τον κάνει να πιστεύει πως τελικά υπήρχαν δύο λάθος φάκελοι στα φετινά βραβεία Οσκαρ, εννοώντας πως η Δάφνη και το «4.1 Miles» άξιζαν το βραβείο.

Ο κ. Almeida, αφού ευχαρίστησε τους Ελληνες για το έργο τους στη διάσωση των προσφύγων, τοποθετήθηκε ακόμα σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα και τη γενικότερη κοινωνική κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη σήμερα τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «σε τέτοια δύσκολα και σύνθετα ζητήματα δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Κάνουμε ό,τι μπορούμε με τα μέσα που διαθέτουμε αλλά δυστυχώς το προσφυγικό και οι κοινωνικές συνέπειές του δεν είναι φαινόμενο μόνο ευρωπαϊκό αλλά παγκόσμιο».

Αμέσως μετά ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ και για 22 λεπτά όλη η αίθουσα παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα το άκρως ρεαλιστικό ντοκιμαντέρ στο οποίο απεικονίζονται οι υπεράνθρωπες προσπάθειες του καπετάνιου του Λιμενικού Σώματος της Λέσβου, κύριου Κυριάκου Παπαδόπουλου, καθώς και άλλων ανθρώπων της Μυτιλήνης, να σώσουν εκατοντάδες πρόσφυγες από τον πόλεμο στη Συρία -ανάμεσα στους οποίους και πολλά μικρά παιδιά- από τα κύματα της θάλασσας, στην προσπάθειά τους να διανύσουν αυτά τα 4,1 μίλια από τα παράλια της Τουρκίας στην Ελλάδα.

O κ. Παπαδόπουλος και η κ. Ματζιαράκη. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη.

Οταν η προβολή τελείωσε και τα φώτα στην αίθουσα δυνάμωσαν μπορούσε να διακρίνει κανείς δάκρυα στα μάτια των περισσότερων παρευρισκομένων ενώ όλοι ανεξαιρέτως σηκώθηκαν να χειροκροτήσουν τόσο τον καπετάνιο Παπαδόπουλο για το έργο του όσο και τη Δάφνη Ματζιαράκη που το κατέγραψε στην κάμερα και μετέφερε στο κοινό τη σκληρή πραγματικότητα με αλήθεια και σεβασμό.

Ακολούθησαν ερωτήσεις, στις οποίες απάντησαν οι συντελεστές. Τη συζήτηση διηύθυνε ο κύριος Bryan Doerries, ιδρυτής και πρόεδρος της οργάνωσης «Theater of War», που φροντίζει να θεραπεύσει το μετατραυματικό σοκ των ανθρώπων που έχουν βιώσει τον πόλεμο μέσα από την ανάγνωση αρχαίων ελληνικών τραγωδιών, όπως η Αντιγόνη του Σοφοκλή. Εκεί η ίδια η Δάφνη Ματζιαράκη δήλωσε πως ο βασικός της σκοπός με αυτό το ντοκιμαντέρ ήταν να ανοίξει μία συζήτηση για να σκεφτούμε και να αναλύσουμε τον κόσμο στον οποίο ζούμε σήμερα, καθώς και τις ευθύνες που έχουμε όλοι μας ως πολίτες αυτού του κόσμου.

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, κ. Ανδρέας Δρακόπουλος, η κ. Δάφνη Ματζιαράκη και ο εκδότης/διευθυντής του «Εθνικού Κήρυκα», Αντώνης Η. Διαματάρης.

Ακόμα η σκηνοθέτιδα τόνισε πως αν και θα ήθελε να είχε κερδίσει το βραβείο Οσκαρ, νιώθει περήφανη για το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «The White Helmets» που πραγματεύεται τον πόλεμο στη Συρία και κέρδισε τελικά το βραβείο και πως χαίρεται πως το «4.1 Miles» πήρε υποψηφιότητα γιατί αυτό σημαίνει πως ο κόσμος θα μάθει και θα ευαισθητοποιηθεί περισσότερο στο θέμα των προσφύγων.

Ο άξιος θαυμασμού, καπετάνιος Παπαδόπουλος, με πολύ ταπεινότητα και ειλικρίνεια δήλωσε ακόμα πως αυτός και οι συνάδελφοί του αγωνίζονται να σώσουν ανθρώπινες ζωές ανεξαρτήτου εθνικότητας ή θρησκείας, καθώς «πάνω από όλα είναι άνθρωποι όπως εμείς και εμείς πάνω από αντίξοες καιρικές συνθήκες βάζουμε τον άνθρωπο και πιστεύω ο καθένας θα έκανε το ίδιο στη θέση μας». Συμπλήρωσε δε πως αν και το ψυχολογικό βάρος σε αυτό το έργο είναι μεγάλο, εντούτοις η χαρά που ένιωθε για κάθε μία ζωή που κατάφερναν να σώσουν ήταν μεγαλύτερη.

Να σημειώσουμε πως στην εκδήλωση παρευρέθησαν ακόμα, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, ο οποίος εντυπωσιάστηκε τόσο από το ντοκιμαντέρ όσο και από την ανταπόκριση του κόσμου, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου καθώς και ο εκδότης/διευθυντής του «Εθνικού Κήρυκα», κ. Αντώνης Η. Διαματάρης. Μετά την εκδήλωση ακολούθησε μικρή δεξίωση.

Φωτογραφίες: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *