Συγκεντρώθηκαν $4,8 εκατ. για την κατασκευή του ιερού ναού Αγίας Σοφίας στο Ελγκιν Ιλινόις

Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ.

ΣΙΚΑΓΟ. Η οικονομική εκστρατεία για την κατασκευή της ελληνορθόδοξης εκκλησίας της Αγίας Σοφίας στο Ελγκιν του Ιλινόις έχει αποδώσει καρπούς και μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 4,8 εκατομμύρια δολάρια από τα $6,5 εκατ. που απαιτούνται, όπως ανέφερε ο πάτερ Αντρέας Καραμήτος (Andrew Karamitos) στην εφημερίδα «Chicago Tribune».

«Οι άνθρωποι δίνουν τα χρήματα μέσα από την καρδιά τους. Αυτό το έργο γίνεται με το χέρι του Θεού», πρόσθεσε ο κ. Καραμήτος, ο οποίος σημείωσε πως η κατασκευή είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει τον Αύγουστο.

Οι πρώτες Λειτουργίες για το εκκλησίασμα έγιναν τον Σεπτέμβριο του 1978 στο Γυμνάσιο του Κίμπαλ, ενώ αργότερα χρησιμοποιούνταν ένας χώρος στην Καθολική Εκκλησία «Thomas More», πριν στεγαστεί στην οδό 525 Church. Την ίδια χρονιά ξεκίνησε και το Ελληνικό Φεστιβάλ, το οποίο έχει πλέον ένα σημαντικό γεγονός που επισκέπτονται χιλιάδες άνθρωποι ετησίως, αναφέρει η «Tribune».

«Ο πλησιέστερος ελληνορθόδοξος ναός (το 1978) ήταν στο Ντε Πλέιν (Des Plaines», λέει ο Καραμήτος, ο οποίος πήγε στο Ελγκιν από μία ενορία του Σικάγου το 1997. Τα μέλη της κοινότητας εργάστηκαν σκληρά για να δώσουν στο κτίριο τη μορφή και την αίσθηση της ελληνικής εκκλησίας, αλλά «ήταν πάντοτε το όνειρο και η ελπίδα των ιδρυτών του εκκλησιάσματος να κατασκευαστεί ένας ορθόδοξος, βυζαντινής αρχιτεκτονικής ναός», δήλωσε ο ιερέας.

Η ενορία μετρά πλέον γύρω στις 300 οικογένειες, ενώ δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που έρχονται από διαφορετικές πόλεις πλησίον του Ελγκιν.

Οι συζητήσεις για τη νέα εκκλησία ξεκίνησαν πριν από 4 χρόνια περίπου, ενώ άρχισαν να παίρνουν σάρκα και οστά μετά το σχέδιο που παρουσίασε ο ομογενής αρχιτέκτονας από την Καλιφόρνια, Χρήστος Καματζής (Christ Kamages).

Η ελπίδα μας είναι να αποκτήσουμε ένα κτίριο που θα σταθεί όρθιο για πολλές δεκαετίες, ανέφερε ο Καραμήτος, ο οποίος πρόσθεσε πως η κατασκευή του ναού αναμένεται να διαρκέσει περί το ένα έτος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available