Τοποθέτηση του σταυρού στον Αγιο Νικόλαο στο Σημείο Μηδέν (βίντεο)

Στιγμιότυπο από την ανέλκυση του Τιμίου Σταυρού. Φωτογραφία: "Εθνικός Κήρυξ" / Κώστας Μπέη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Συγκινητική και μηνυματοφόρα ήταν η τελετή τοποθέτησης του Σταυρού στον τρούλο του Ελληνορθόδοξου Ναού του Αγίου Νικολάου στο Παγκόσμιο Εμπορικό Κέντρο της Νέας Υόρκης, η οποία έλαβε χώρα το μεσημέρι της Δευτέρας.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες πριν τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από της ιδρύσεως της ιστορικής κοινότητας και τα μέλη και στελέχη την παρακολουθούσαν με δάκρυα χαράς και συγκίνησης.

Ο εν λόγω Nαός, όπως έγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας», ήταν ο μοναδικός χώρος λατρείας ο οποίος καταστράφηκε ολοσχερώς από την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και συνάμα το τελευταίο έργο του αναγεννημένου από τις στάχτες νέου Παγκοσμίου Εμπορικού Κέντρου.

Το έργο, θεμελιώθηκε προ δύο ακριβώς ετών και η τελετή τοποθέτησης του Σταυρού είχε αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με την τελετή της 18ης Οκτωβρίου 2014.

st-nicholas-ground-zero-stavro-dsc_5688
Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη.

Και στις δύο τελετές οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδανικές για την περίοδο και ο νεοϋορκέζικος ήλιος έλαμπε και αναζωπύρωνε τη χαρά των ομογενών.

Προ δύο ετών, η τελετή έγινε επάνω στη βάση στην οποία θεμελιώθηκε ο Nαός και ουδείς μπορούσε να φανταστεί ότι η τοποθεσία του νέου ναού θα ήταν η πιο κατάλληλη. Ο χώρος γύρω από τον Nαό έχει πάρει την τελική του μορφή και όσοι ανέβηκαν τα σκαλιά του διαισθάνθηκαν ότι ανέβαιναν πολύ ψηλά.

Αν και το ύψος του ναού δεν μπορεί καν να συγκριθεί με τους ουρανοξύστες που το περιτριγυρίζουν, εν τούτοις ο Nαός βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του Πάρκου ακριβώς δίπλα από το Μουσείο της 11ης Σεπτεμβρίου και το Μνημείο που δημιουργήθηκε πάνω στα θεμέλια των Δίδυμων Πύργων, στον χώρο της θυσίας τριών περίπου χιλιάδων συμπολιτών μας, μεταξύ των οποίων και πενήντα περίπου ομογενών.

Τα σκαλιά ξεκινούν από την Οδό Λίμπερτι, έχουν ημικυκλικό χαρακτήρα και σου δίνουν την ευκαιρία να δεις την Ανατολική και τη Βόρεια πλευρά του Ναού. Καταλήγουν στο προαύλιο του Ναού το οποίο βρίσκεται στη δυτική του πλευρά. Το προαύλιο είναι στρωμένο με μωσαϊκές τσιμεντόπλακες και σου θυμίζει τα πλακοστρωμένα προαύλια των ναών του Αγίου Νικολάου στα νησιά της γενέτειρας.

Ο Τίμιος Σταυρός του Ναού του Αγίου Νικολάου.
Ο Τίμιος Σταυρός του Ναού του Αγίου Νικολάου.

Στη δυτική πλευρά του προαυλίου έχουν δημιουργηθεί ήδη οι ανισόπεδοι ανθόκηποι, τα παγκάκια και ο διάδρομοι οι οποίοι καταλήγουν στον αεροδιάδρομο που συνδέει τον χώρο που ανεγείρεται ο ναός με τους ουρανοξύστες του Παγκοσμίου Χρηματιστηριακού Κέντρου (World Financial Center), γνωστού και ως Brookfield Place.

Στη βόρεια πλευρά του διαδρόμου έχει τοποθετηθεί το μνημείο «America’s Response Monument» με τον έφιππο μαχητή, το οποίο είναι αφιερωμένο στους ήρωες του Παγκοσμίου Εμπορικού Κέντρου και της Επιχείρησης για την Ελευθερία, όπως αποκαλούνται οι πόλεμοι κατά της τρομοκρατίας.

Οι εκπρόσωποι της ιστορικής κοινότητας και οι άλλοι προσκεκλημένοι ξεναγήθηκαν στον υπό ανέγερση ναό και υπέγραψαν στον τοίχο της αριστερής σκάλας που οδηγεί στο τρίτο όροφο. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη.
Οι εκπρόσωποι της ιστορικής κοινότητας και οι άλλοι προσκεκλημένοι ξεναγήθηκαν στον υπό ανέγερση ναό και υπέγραψαν στον τοίχο της αριστερής σκάλας που οδηγεί στο τρίτο όροφο. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη.

Ο αεροδιάδρομος ξεκινάει από το ύψος του προαυλίου του Αγίου Νικολάου και καταλήγει στον νοτιότερο ουρανοξύστη και σου δημιουργείται η αίσθηση ότι ο Αγιος Νικόλαος και οι ουρανοξύστες του Παγκοσμίου Χρηματιστηριακού Κέντρου έχουν πιαστεί χέρι – χέρι και προστατεύουν τον χώρο της θυσίας των τριών χιλιάδων ηρώων και θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Ο Ναός έχει ήδη πάρει την τελική μορφή με την τοποθέτηση του σιδηροκατασκευασμένου στην Αλαμπάμα τρούλου. Στις δύο πλευρές της εισόδου υπάρχουν οι σκάλες και ο ανελκυστήρας που οδηγούν στον δεύτερο και στον τρίτο όροφο που περιβάλλουν τον Ναό. Και μόνο όταν ανεβαίνεις στον τρίτο όροφο αντιλαμβάνεσαι το ύψος που θα έχει ο ναός από το δάπεδο μέχρι και τον τρούλο και πόσο επιβλητικός θα είναι όταν ολοκληρωθεί.

Η τελετή

Μεταξύ άλλων διακρίνονται οι Τζορτζ Τσαντίκος, Πολέτ Πούλου και Πίτερ Πάππας.
Μεταξύ άλλων διακρίνονται οι Τζορτζ Τσαντίκος, πρόεδρος της «Ηγεσίας των 100», Πολέτ Πούλου, εκτελεστική διευθύντρια και Πίτερ Πάππας ευεργέτης του Ναού του Αγίου Νικολάου. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο του ναού και παραβρέθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Κωνσταντίνος Κούτρας, ο πρόξενος Μάνος Κουμπαράκης, ο εκτελεστικός διευθυντής της Λιμενικής Αρχής της Νέας Υόρκης και της Νέας Ιερσέης Patrick J. Foye και άλλα στελέχη, καθώς επίσης εκπρόσωποι του αρχιτεκτονικού γραφείου του Σαντιάγκο Καλατράβα, της κατασκευαστικής εταιρείας Skanska, της τσιμεντοβιομηχανίας «Titan America» και «Corona Mix» που, όπως έγραψε ο «Ε.Κ.», δώρισαν όλα τα τσιμέντα, ο πρόεδρος της «Ηγεσίας των 100» Τζορτζ Τσαντίκος, ο αρχιτέκτονας Νικόλαος Κουτσομύτης, ευεργέτες του ναού μεταξύ των οποίων ο Πίτερ Πάππας και ο Χρήστος Σπυρόπουλος και μέλη της κοινότητας του Αγίου Νικολάου.

Στιγμιότυπο από την τελετή.
Στιγμιότυπο από την τελετή.

Στα πρόσωπα όσων ασχολήθηκαν με την ανέγερση καθώς και των εργαζομένων που ανέλαβαν την ανέλκυση και τοποθέτηση του Σταυρού στον τρούλο διέκρινε κανείς τη χαρά και την υπερηφάνεια για το έργο.

Στα πρόσωπα των ευεργετών, των δωρητών και των μελών της κοινότητας φαινόταν η ίδια χαρά και συγκίνηση που προκαλεί η δικαίωση ενός τεράστιου αγώνα που οδήγησε στην αναγέννηση από τις στάχτες του Ναού και στον θρίαμβο που συμβόλιζε ο ατσαλένιος Τίμιος Σταυρός.

Τον συντονισμό της τελετής είχε αναλάβει ο εκτελεστικός διευθυντής της Αρχιεπισκοπής Τζέρυ Δημητρίου, ο οποίος παρουσίασε τους προσκεκλημένους και όλους όσοι ασχολήθηκαν με το τιτάνιο αυτό έργο.

Ο Στίβεν Πλέιτ, προϊστάμενος των μεγάλων έργων της Λιμενικής Αρχής, επεσήμανε ότι «ο ναός αναγεννήθηκε από τις στάχτες» και ότι η Ελληνική Κοινότητα έγινε και δική του κοινότητα. Αναφερόμενος στα έργα, υπογράμμισε ότι απέδειξαν πως η πίστη και το πάθος νίκησαν τον διάβολο.

Ο Patrick J. Foye μετέφερε τους χαιρετισμούς του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο και τόνισε ότι η σημερινή είναι ξεχωριστή ημέρα για την Αρχιεπισκοπή και για την ίδια τη Νέα Υόρκη. Παράλληλα, συνεχάρη όλους όσοι συνεργάστηκαν και εργάστηκαν σκληρά για την ανέγερση του Ναού.

Σε πρώτο πλάνο ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ενώ τελεί τον αγιασμό. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη.
Σε πρώτο πλάνο ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ενώ τελεί τον αγιασμό. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Γέρων κ. Δημήτριος όπως και στην τελετή θεμελίωσης χρησιμοποίησε νερό από τον τόπο της θυσίας και τέλεσε τον Αγιασμό. Απαντώντας σε ερώτηση του «Ε.Κ.» σχετικά με την τελετή, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος επεσήμανε: «Είναι μια πολύ μεγάλη ημέρα κατά την οποία τοποθετήθηκε το μοναδικό και υπέροχο σύμβολο του Τιμίου Σταυρού στην κορυφή του τρούλου του ανεγειρόμενου Αγίου Νικολάου. Συνήθως στις οικοδομές όταν φτάσουν στην κορυφή τοποθετούν ένα δέντρο ή ένα άλλο σύμβολο. Εμείς βάλαμε τον Σταυρό γιατί είναι το σύμβολο της αγάπης, της ελπίδας, της αιωνιότητας και του θριάμβου τα οποία θα διακηρύττει αυτός ο Ναός».

Ερωτηθείς πότε υπολογίζουν να τελέσουν τα θυρανοίξια, απάντησε πως θα χρειαστούν δέκα οκτώ περίπου μήνες και ότι την άνοιξη του 2018 -Θεού θέλοντος- θα είμαστε με τον Ναό τελειωμένο.

Η κ. Ρεγγίνα Κατοπόδη, η οποία ανήκει στην τρίτη γενιά που προσφέρει τις υπηρεσίες της στην κοινότητα του Αγίου Νικολάου, είπε ότι «μόλις αντίκρυσα τον Ναό τα μάτια μου βούρκωσαν. Πρόκειται για δάκρυα χαράς».

Αναφερόμενη στους δεσμούς της οικογένειάς της με την κοινότητα, τόνισε ότι ο πατέρας της Τζέιμς Μανιάτης και ο παππούς της Θεόδωρος Μανιάτης είχαν διατελέσει πρόεδροι της κοινότητας του Αγίου Νικολάου που γιορτάζει τα 100 χρόνια της ιδρύσεώς της.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *