Κυριάκος: Μυστική διπλωματία για Μακεδονία από κυβέρνηση – Επιστολές Τσίπρα και Ιερώνυμου

Μακριά από τις κάμερες η συνάντηση του κ. Κοτζιά με τον κ. Ντιμιτρόφ (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ).

ΑΘΗΝΑ. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντριμιτρόφ (Nikola Dimitrov), συναντήθηκαν την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018, στη Θεσσαλονίκη και συμφώνησαν «όπως αναλάβουν ενεργότερο ρόλο στις συζητήσεις για να υπερβούν την διαφορά στο θέμα του ονόματος».

Την ίδια ώρα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε λόγο για μυστική διπλωματία, ενώ από την πλευρά της, η κυβέρνηση δεν δίστασε να επιτεθεί και κατά της Ιεράς Συνόδου.

Με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, κ. Ιερώνυμος επεσήμανε ότι το ζήτημα των Σκοπίων, έχει και την εκκλησιαστική του παράμετρο, την οποία θεωρούμε πολύ σοβαρή και τόνισε ότι «στα πλαίσια της συμφωνίας περί του ονόματος του Κράτους των Σκοπίων, να υπάρξει μέριμνα και για την ἀντίστοιχη ονομασία της σχισματικής Εκκλησίας, Από τον τίτλο της οποίας πρέπει να απαληφθεί ο όρος ‘Μακεδονία’ και τα παράγωγά του».

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει «με αίσθημα εθνικής ευθύνης, αμετακίνητης προάσπισης των εθνικών συμφερόντων, και επιδίωξης σχέσεων ειρήνης, συνεργασίας, και φιλίας, με όλους τους λαούς της περιοχής» το ονοματολογικό για την ΠΓΔΜ, ανέφερε ο κ. Τσίπρας σε απαντητική επιστολή του προς τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, σημειώνοντας πως υπεύθυνη, βάσει Συντάγματος για το ζήτημα είναι η κυβέρνηση.

Συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ

Η συνάντηση, σύμφωνα με το ανακοινωθέν του ΥΠΕΞ, «πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του τακτικού διαλόγου και διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο χωρών, προς ενίσχυση της διαφάνειας και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Κατά τη συνάντησή τους οι δύο Υπουργοί είχαν μια εποικοδομητική συζήτηση και εστίασαν στην προώθηση των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που σχετίζεται με τα υφιστάμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης».

Ακόμη, επεσήμανε η ανακοίνωση: «Οι Υπουργοί εξέφρασαν την κοινή προσδοκία τους για παρουσίαση, στην επερχόμενη συνάντηση της 17ης Ιανουαρίου, από τον Προσωπικό Απεσταλμένο του ΓΓΗΕ, ενός αρχικού πλαισίου εντός του οποίου θα προωθηθεί η διαδικασία.

»Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν επί της ακολουθητέας μεθοδολογίας, της προσέγγισης των δύο πλευρών και του πλαισίου που αφορά στο ζήτημα της ονομασίας, ενώ συμφώνησαν όπως αναλάβουν ενεργότερο ρόλο στις συζητήσεις για να υπερβούν την διαφορά στο θέμα του ονόματος. Αντήλλαξαν, επίσης, απόψεις γύρω από τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και άλλα ζητήματα εν όψει των επόμενων συναντήσεων υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών».

Εν κρυπτώ

Με δεδομένη τη μυστικοπάθεια του υπουργείου στο εθνικό αυτό θέμα, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την περιοδεία του στην Πέλλα, δήλωσε: «Εγκαλούμε την Κυβέρνηση για το γεγονός ότι επιδίδεται δυστυχώς σε μυστική διπλωματία. Δεν επιδιώκει την εθνική συνεννόηση και δεν επιδιώκει να ενώσει τον ελληνικό λαό. Στην αντίστοιχη περίπτωση, το 2007 – 2008, υπήρχε τακτικότατη ενημέρωση όλων των πολιτικών Κομμάτων από την τότε ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, από την Ντόρα Μπακογιάννη. Αυτό δεν γίνεται σήμερα. Ακούω ότι ο Κοτζιάς βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη και συζητάει με τον Υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων, δεν ξέρουμε τι συζητάνε, δεν ξέρουμε για τι διαπραγματεύονται, δεν ξέρουμε τι έχουν δώσει, τι έχουν πάρει. Δεν γνωρίζουμε τίποτα.

»Αυτό λοιπόν να το γνωρίζετε: Εμείς ως Νέα Δημοκρατία δεν είμαστε αυτοί που διαπραγματευόμαστε αυτή τη στιγμή, αλλά είμαστε αυτοί, οι οποίοι θα τηρήσουμε μια εθνικά υπερήφανη και αξιοπρεπή στάση. Και θα υπερασπιστούμε τα κεκτημένα του Βουκουρεστίου και την εθνική γραμμή, όπως χαράχθηκε τότε από τον Κ. Καραμανλή. Αυτά θέλω να τα κρατήσετε καλά. Και να γνωρίζετε ότι η Νέα Δημοκρατία ήταν, είναι και θα είναι για πάντα το Κόμμα της εθνικής ευθύνης. Εμείς δεν αντιμετωπίζουμε τα θέματα εξωτερικής πολιτικής μέσα από μικροπολιτικό σκηνικό και δεν χρησιμοποιούμε την εξωτερική πολιτική για να αποκομίσουμε κομματικά οφέλη. Ξέρουμε ποια είναι τα συμφέροντα της πατρίδας μας.

Τα έχουμε υπηρετήσει. Έχουμε καταθέσει τα δικά μας διαπιστευτήρια στο ζήτημα αυτό. Το ίδιο θα κάνουμε και από εδώ και στο εξής. Και μακάρι – θέλω να το πω ξεκάθαρα – μακάρι να μπορεί το θέμα να λυθεί με όρους αξιοπρέπειας και με όρους οι οποίοι θα είναι ωφέλιμοι για το εθνικό συμφέρον. Αλλά, αν αυτό δεν μπορεί να γίνει, να ξέρει η Κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να προσβλέπει σε καμία περίπτωση στη δική μας στήριξη. Και να μην μας θεωρεί κανείς δεδομένους. Αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσω. Κανείς δεν πρέπει να μας θεωρεί δεδομένους, απλά επειδή είμαστε εθνικά υπεύθυνοι. Αν η λύση, η οποία προταθεί δεν μας ικανοποιεί, προφανώς και θα την απορρίψουμε και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να την στηρίξουμε. Να το γνωρίζετε αυτό» (Περισσότερα εδώ).

Επίθεση ΥΠΕΞ κατά Εκκλησίας

Η ανακοίνωση της Εκκλησίας, πως δεν πρόκειται να δεχθεί τον όρο «Μακεδονία» ή παράγωγό του στο όνομα της ΠΓΔΜ, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση «κύκλων» του υπουργείου Εξωτερικών, το βράδυ της Τετάρτης, οι οποίοι αναρωτιούνται «αν η ηγεσία της Εκκλησίας αποφάσισε να συμπορευθεί με το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής».

«Η ηγεσία της Εκκλησίας αποφάσισε να κάνει ανοικτή παρέμβαση στις πολιτικές υποθέσεις της χώρας. Επειδή έχει ξεπεράσει τα όρια των ‘αρμοδιοτήτων’ της, μήπως να μας πει κιόλας η Εκκλησία και ποιο ‘όνομα’ θέλει η ίδια για να το διαπραγματευτεί η κυβέρνηση με τα Σκόπια;» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Προσθέτουν, μάλιστα, πως η ηγεσία της Εκκλησίας δεν μπήκε ούτε καν στον κόπο να ρωτήσει την κυβέρνηση για να ενημερωθεί για τις θέσεις της αλλά και τον τρόπο με τον οποίο έχει αποφασίσει να χειριστεί τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ.

Να σημειωθεί ότι ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στο «ΑΜΠΕ», έκανε λόγο για «ατόπημα» και ζήτησε από τον κ. Κοτζιά να το διορθώσει. «Ο κ. Κοτζιάς διέπραξε ένα τεράστιο ατόπημα που οφείλει να διορθώσει άμεσα» τόνισε, μεταξύ άλλων.
Καμμένος

Παράλληλα, την Πέμπτη, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο των ΑΝΕΛ, είπε ότι η Μακεδονία είναι μια και ελληνική, όπως την περιέγραψε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *