Κηδεία π. Αστερίου Γεροστεργίου και συλλυπητήρια Πατριάρχη

Ο π. Αστέριος Γεροστέργιος. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυκας-Θεόδωρος Καλμούκος.

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η Εξόδιος Ακολουθία του π. Αστέριου Γεροστέργιου θα τελεστεί την Τετάρτη 17 Απριλίου στον ιερό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Κέμπριτζ τον οποίον υπηρέτησε επί 42 έτη. Το σκήνωμά του θα τεθεί σε κοινό προσκύνημα από τις 9 έως τις 11 π.μ. και θα ακολουθήσει η Νεκρώσιμη Ακολουθία στις 11.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έστειλε επίσημο συλλυπητήριο μήνυμα τιμώντας τη μνήμη του φίλου του, π. Αστέριου. Οπως έγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» στις 10 Απριλίου, ο αείμνηστος π. Αστέριος ήταν φίλος και συμφοιτητής με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, όταν αμφότεροι έκαναν μεταπτυχιακές σπουδές στην Ευρώπη.

Ο Πατριάρχης, στο μήνυμά του που έστειλε στην οικογένεια του εκλιπόντος π. Αστερίου διά του Μητροπολίτη Μεθοδίου, αναφέρει ανάμεσα στα άλλα και τα εξής: «Πλήρεις συγκινήσεως και αναμνήσεων προαγόμεθα διά των μετά χείρας Πατριαρχικών ημών Γραμμάτων όπως εκφράσωμεν υμίν τα συλλυπητήρια της Μητρός Εκκλησίας και ημών προσωπικώς διά την κοίμησιν του αειμνήστου Πρεσβυτέρου Αστερίου Γεροστεργίου, πολλά προσενεγκόντος κατά την διάρκειαν της ζωής αυτού εν τω αμπελώνι του Κυρίου».

Σε άλλο σημείο, λέγει πως «δεόμεθα, καθώς προνοεί η Εκκλησία ημών, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής αυτού εν σκηναίς δικαίων και εν χώρα ζώντων, και όπως την υμετέραν θλίψιν κουφίζη η ελπίς της κοινής Αναστάσεως και της συναντήσεως εν τω φωτί του προσώπου του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού».

Ο Πατριάρχης συλλυπείται την οικογένεια τονίζοντας «συλλυπούμενοι εκ βάθους καρδίας από της Μητρός Εκκλησίας διά της υμετέρας Ιερότητος τοις οικογενέσιν αυτού, ευχόμεθα υμίν την παρά του θανάτω τον θάνατον πατήσαντος Χριστού παραμυθίαν και πάσαν ευλογίαν εν τω υπολοίπω βίω, ώστε η ψυχή του εκλιπόντος να χαίρη βλέπουσα υμάς τε και αυτούς πορευομένους εν αγαθότητι, αγάπη, ομοψυχία και ολοτελεί αγιασμώ. Επί δε τούτοις, επικαλούμεθα εφ’ υμάς την Χάριν και το άπειρον Ελεος του κυριεύοντος της Ζωής και του Θανάτου Θεού ημών».

Υπενθυμίζεται ότι ο αείμνηστος π. Αστέριος διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τον «Εθνικό Κήρυκα» και πάντοτε με προθυμία παραχωρούσε γνώμες και συνεντεύξεις του.

Στο πλαίσιο του ελληνικού φεστιβάλ της κοινότητάς του, των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Κέμπριτζ -«Ε.Κ.» 18 Ιουνίου 2014- όταν στη διάρκεια συνέντευξής του τον είχαμε ρωτήσει ποιο είναι το μυστικό που έμεινε 37 χρόνια στην κοινότητα, είχε απαντήσει «η υπομονή», ενώ η συμβουλή του στους νέους κληρικούς ήταν «να μην κάνουν μεγάλα βήματα στη διακονία τους, να μην κάνουν ότι τα ξέρουν όλα διότι εκείνος που μας διδάσκει είναι ο λαός τον οποίον υπηρετούμε, το αναγνωρίζει, μας εκτιμά, μας σέβεται και ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εκκλησίας του. Δείτε πόσοι άνθρωποι εργάζονται εδώ εθελοντικά, δεν θα γινόταν τίποτε χωρίς αυτούς τους ανθρώπους».

Ακόμα, είχε αναφέρει πως «υπάρχουν εκατοντάδες φοιτητές εδώ γύρω στην περιοχή, έρχονται, τους εξυπηρετούμε, τις οικογένειές τους, αλλά η δύναμη της κοινότητας είναι τα τακτικά της μέλη».

Η κοινότητα ήταν τρόπον τινά η ενορία του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου όταν σπούδαζε στο Χάρβαρντ (Harvard) αλλά και αργότερα όταν δίδασκε. Ο π. Αστέριος είχε πει πως «σέβομαι και τιμώ τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, τον είχαμε μαζί μας για 28 σχεδόν χρόνια, δεν έλλειπε τη Μεγάλη Παρασκευή από εδώ και του Αγίου Κωνσταντίνου. Ακόμα κι από φοιτητής που ήταν στάθμευε το αυτοκίνητο στο πάρκινγκ, έγραφε τις εργασίες του στη γραφομηχανή μας, ευγενέστατος, καλός άνθρωπος. Ηλθε μία ή δύο φορές από τότε που έγινε Αρχιεπίσκοπος και τον δέχθηκε η κοινότητα με πολλή αγάπη».

Ο π. Αστέριος ήταν συμφοιτητής με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο όταν έκαναν αμφότεροι μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία. Είχε πει ότι «ήταν Διάκος εκείνος, καλλίφωνος, ευγενικός πάντοτε». Οταν τον είχαν ρωτήσει τι πρέπει να προσέξει ο Πατριάρχης για την Εκκλησία της Αμερικής, είχε πει «να προσέξει πάρα πολύ τη Θεολογική μας Σχολή, να διδάσκουν στα παιδιά την Ορθοδοξία όπως την παρέδωσαν οι Πατέρες κι όχι όπως αλλάζουν κάθε εβδομάδα μια με το ένα και μια με το άλλο όπως έκαναν με τον Σμέμαν και με τον Φίλιππο Σαλίμπα».

Είχε προσθέσει πως «όπως ξέρετε η αγωνία του Πατριάρχη είναι μεγάλη, βρίσκεται ανάμεσα σε συμπληγάδες από όλες τις μεριές. Πολλές φορές δεν συμφωνούμε με αυτά τα οικουμενιστικά που κάνει αλλά εμείς ξέρουμε ότι βρίσκεται μέσα σε δυσκολίες και αναγκάζεται να τα κάνει αυτά». Είχε αναφέρει ακόμη, πως «η Αρχιεπισκοπή πρέπει να μείνει ενωμένη με το Πατριαρχείο γιατί αν μείνουμε μόνοι μας θα διαλυθούμε» και είχε συμπληρώσει πως «εδώ είμαστε Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, η ουσία της είναι Ελληνική».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available