«ΑΡ»: Συμφωνία ΗΠΑ – Εμιράτων για τη διαμάχη με τις αερογραμμές Emirates και Etihad

(AP Photo/Kamran Jebreili, FILE)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Οι ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (UAE) κατέληξαν σε συμφωνία για την διευθέτηση μακρόχρονης διαμάχης σχετικά με κατηγορίες για επιδοτήσεις από την κυβέρνηση των Εμιράτων προς τις αεροπορικές τους εταιρίες, που είχαν ως συνέπεια, βάσει των κατηγοριών, τον μη δίκαιο ανταγωνισμό με τις αμερικανικές.

Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, η συμφωνία επήλθε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας και κατά το «ΑΡ» είναι προσεκτικά δομημένη, ώστε και οι δύο πλευρές να μπορούν να κάνουν λόγο για «νίκη».

Μάλιστα, επεσήμανε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, ως σημάδια του πόσο «ευαίσθητο» έχει καταστεί το ζήτημα, οι αεροπορικές εταιρίες των δύο χωρών, διαφώνησαν άμεσα για το πιο αντιφατικό θέμα της συμφωνίας: Πτήσεις προς τις ΗΠΑ που δεν σταματούν στα UAE.

Η συμφωνία υπεγράφη σε ιδιωτικό επίπεδο, στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, από τον Assistant Secretary of State, Manisha Singh και τον πρέσβη των Εμιράτων στις ΗΠΑ, Yousef al-Otaiba. Το ΥΠΕΞ δεν έκανε κάποιο σχόλιο σχετικά. Το «Associated Press» έχει στην κατοχή του το κείμενο γνωστό ως «αρχείο συζήτησης» (record of discussion).

Υπό το κείμενο αυτό, η Emirates που έχει βάση το Ντουμπάι και η Etihad Airways που έχει βάση το Αμπου Ντάμπι, συμφωνούν, εθελοντικά να ανοίξουν τα λογιστικά τους βιβλία, δημοσιεύοντας ετήσιες οικονομικές δηλώσεις «συνεπείς προς τα διεθνή λογιστικά πρότυπα».

Οι κύριοι αερομεταφορείς των ΗΠΑ – Delta Air Lines, American Airlines και United Airlines – για καιρό κατηγορούν πως σε αυτά τα λογιστικά αρχεία υπάρχουν κρυμμένα δισεκατομμύρια, ως επιδοτήσεις από την κυβέρνηση των Εμιράτων.

Το πιο «ευαίσθητο» θέμα σχετίζεται με τις αποκαλούμενες «Fifth Freedom flights», στις οποίες οι επιβάτες μπορούν να πετάξουν προς ή από τις ΗΠΑ σε τρίτες χώρες χωρίς να «πατήσουν» στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι αμερικανικές αεροπορικές ήθελαν «πάγωμα», μία δέσμευση από τις αεροπορικές των Εμιράτων, πως δεν θα έκαναν «Fifth Freedom flights».  Αντίθετα έλαβαν μία συνοδευτική επιστολή στην οποία τα Εμιράτα δηλώνουν πως αυτή την στιγμή δεν έχουν σχέδια να προσθέσουν άλλες πτήσεις σαν κι αυτές.

Υπενθυμίζεται από το «ΑΡ» πως η Emirates, αυτή τη στιγμή προσφέρει απευθείας πτήσεις από αεροδρόμια της Νέας Υόρκης και της Νέας Ιερσέης προς το Μιλάνο και την Αθήνα.

Ο κ. Otaiba, πρέσβης των Εμιράτων, μίλησε για νίκη, καθώς οι αεροπορικές γραμμές τους, θα παραμείνουν «ελεύθερες να προσθέτουν και να προσαρμόζουν γραμμές και υπηρεσίες».

«Τα UAE είναι πολύ ευχαριστημένα καθώς η κατανόησή μας με τις ΗΠΑ διατηρεί όλα τα κεκτημένα των επιβατών ‘Open Skies’, αερογραμμών, κοινοτήτων και εταιριών αεροδιαστήματος στις δύο χώρες και ανά τον Κόσμο», δήλωσε ο κ. Otaiba said, αναφερόμενος στις συμφωνίες για «Ανοιχτούς Ουρανούς», στις οποίες βασίζονται οι πολιτικές αερογραμμές διεθνώς.

Από την πλευρά του, ο κ. Scott Reed, εκπρόσωπος των τριών μεγάλων αερογραμμάτων των ΗΠΑ, δήλωσε ότι «η συμφωνία θα ‘παγώσει’ τις Emirates και Etihad Airways, ώστε να μην προσθέσουν νέες απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη και την Ασία».

Η πραγματικότητα είναι κάπου στη μέση, επεσήμανε το «ΑΡ». Στη συνοδευτική επιστολή, τα Εμιράτα δεν υποσχόνται επακριβώς να μην προσθέσουν ποτέ τέτοιες διαδρομές, αλλά απλά καταδεικνύουν πως δεν υπάρχουν υπό σχεδιασμό.

Η τελευταία εξέλιξη, πρόσθετε το «ΑΡ», στηρίζεται σε μία «σιωπηρή συμφωνία» ανάμεσα στις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και των Εμιράτων ότι δεν θα προστεθούν άλλα δρομολόγια, ανέφεραν αρκετοί που γνωρίζουν τι έγινε στις διαπραγματεύσεις.

Η συμφωνία αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα την Δευτέρα, 14 Μαΐου, όταν ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θα επισκεφτεί την Ουάσιγκτον, σύμφωνα με αξιωματούχο του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Ενα σημείο που δείχνει να δικαιώνει τους ισχυρισμούς των αμερικανικών αερογραμμάτων είναι πως η συμφωνία αναφέρει για τις επιδοτήσεις ότι οι δύο πλευρές συμφωνούν «πως αυτή του είδους η κυβερνητική στήριξη, σε οποιαδήποτε μορφή μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς τον ανταγωνισμό στην παροχή αεροπορικής μεταφοράς διεθνώς».

Αυτό, είχε ως αποτέλεσμα ο κ. Reed να κάνει από τη δική του πλευρά για «νίκη». «Είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι που τα UAE τελικά παραδέχθηκαν αυτό που λέγαμε από την αρχή: Πως οι επιδοτήσεις της κυβέρνησής τους, βλάπτουν τον ανταγωνισμό», είπε.

Σε κάθε περίπτωση, ένα ακόμη παράδειγμα για το πώς και οι δύο πλευρές έχουν «χώρο» ότι η άλλη πλευρά «υποχώρησε», είναι ότι η συμφωνία περιέχει «γλώσσα» που δηλώνει το αντίθετο.

Παραδόξως, σημειώνεται ότι οι «αντιπροσωπείες δήλωσαν πως η υποστήριξη της κυβέρνησης, σε οποιαδήποτε μορφή, περιλαμβανομένων πολιτικών, πρακτικών και κανόνων, δεν είναι ούτε ασυνήθιστη, ούτε απαραίτητα προβληματική για τον τομέα της παγκόσμιας  αεροπορίας».

Emirates και Etihad έχουν αρνηθεί πως λαμβάνουν μη δίκαιες επιδοτήσεις από την κυβέρνηση.

Οι τρεις μεγάλες αεροπορικές των ΗΠΑ έχουν δαπανήσει τεράστια ποσά τα τελευταία τρία χρόνια πιέζοντας τις κυβέρνησεις Τραμπ και Ομπάμα για σκληρή δράση και ήθελαν να επιδείξουν μία «νίκη» στο θέμα.

Ηλπιζαν πως με το να έχουν περισσότερη διαφάνεια στα οικονομικά των κρατικών αεροπορικών των Εμιράτων, δεν θα μπορούν πια να υπάρχουν μη δίκαιες επιδοτήσεις.

Η νέα συμφωνία μοιάζει αρκετά με άλλη, στην οποία κατέληξαν τον Ιανουάριο οι ΗΠΑ με το Κατάρ.

Για τα UAE, η συμφωνία αποτρέπει τα πιο σοβαρά «βήματα» που ήθελαν οι αμερικανικές εταιρίες: Αναθεώρηση συνθηκών «Ανοιχτών Ουρανών», που θα μπορούσαν τελικά να σημαίνουν λιγότερο ευνοϊκούς όρους για τις εταιρίες του Περσικού Κόλπου.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available