Συμφωνία με Πεκίνο για το έλλειμμα, αλλά όχι με τους όρους των ΗΠΑ

Ο Αμερικανός υπουργός των Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν. AP Photo/Pablo Martinez Monsivais.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. «Η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο κατέληξαν σε συμφωνία για τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος των Ηνωμένων Πολιτειών», ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι δύο χώρες έπειτα διήμερες από διαπραγματεύσεις στην Ουάσιγκτον.

«Υπήρξε συναίνεση για τη λήψη μέτρων προκειμένου να μειωθεί σημαντικά το εμπορικό έλλειμμα των Ηνωμένων Πολιτειών με την Κίνα», αναφέρουν τα δύο μέρη χωρίς ωστόσο να δίνουν αριθμητικά στοιχεία.
Ωστόσο, «New York Times» και «Associated Press», έγραψαν την Κυριακή πως δεν έχει γίνει δεκτή από την Κίνα η απαίτηση του Λευκού Οίκου για μείωση 200 δισ. δολαρίων του ελλείμματός του με τον ασιατικό γίγαντα.

Πέρυσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέγραψαν έλλειμμα 375 δισεκ. δολαρίων με το Πεκίνο.

«Προκειμένου να ανταποκριθούμε στις αυξανόμενες καταναλωτικές ανάγκες του κινεζικού λαού και στην ανάγκη για μια υψηλής ποιότητας οικονομική ανάπτυξη, η Κίνα θα αυξήσει σημαντικά τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Κάτι που θα υποστηρίξει την ανάπτυξη και την απασχόληση στις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρεται στο κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος.
Οι Αμερικανοί και οι Κινέζοι διαπραγματευτές συμφώνησαν επίσης για μια «σημαντική αύξηση» των αμερικανικών εξαγωγών στον αγροτικό και τον ενεργειακό τομέα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν μία ομάδα στην Κίνα προκειμένου να εργαστεί για τις λεπτομέρειες» μιας συμφωνίας, ανέφεραν.

Οι δύο χώρες, που συνδέονται πολύ στενά στον εμπορικό και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, ξεκίνησαν πριν από μερικές εβδομάδες συνομιλίες στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας διεξόδου στην εμπορική διένεξή τους έπειτα από μήνες εντάσεων, εκατέρωθεν μέτρων και αντιμέτρων που προκάλεσαν φόβους για έναν εμπορικό πόλεμο με απρόβλεπτες συνέπειες.

Αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου, υπό την ηγεσία του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, επισκέφθηκε το Πεκίνο πριν από δύο εβδομάδες. Στη συνέχεια μια κινεζική αντιπροσωπεία, υπό τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Λιού Χε, προσκείμενο στον Κινέζο Πρόεδρο, διεξήγαγε αυτή την εβδομάδα συνομιλίες στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα.

Οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιήθηκαν μερικές ημέρες πριν από το τέλος μιας περιόδου διαβουλεύσεων για τις νέες αμερικανικές κυρώσεις στις κινεζικές εισαγωγές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available