Συμφωνία ουσίας ή πρόσχημα για τον Τσίπρα

(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Οταν την περασμένη Παρασκευή η Βουλή των Σκοπίων κύρωσε με 81 ψήφους υπέρ και κανέναν κατά -απείχε η αντιπολίτευση- την αλλαγή του ονόματος από «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» προκάλεσε ισχυρές σεισμικές δονήσεις στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας, πιθανόν και στη μελλοντική πορεία της χώρας.

Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, μια κυβέρνηση που θα παραμείνει, όπως φαίνεται, σκαρφαλωμένη στην εξουσία για ένα ακόμη χρονικό διάστημα, μετά από ένα όργιο συναλλαγών, μια κυβέρνηση που γλιστράει όλο και περισσότερο προς τη διαπλοκή, την οποία Τσίπρας και Καμμένος υπόσχονταν κάποτε να πατάξουν, ετοιμάζεται να «περάσει» τη Συμφωνία των Πρεσπών και από την ελληνική Βουλή.

Ωστόσο, όπως γίνεται σαφές -και όπως θα δούμε πιο κάτω- η Συμφωνία αυτή δεν έχει σχέση με την ουσία του θέματος, δηλαδή την ονομασία, αλλά με την εξεύρεση ενός προσχήματος για την άρση της αντίθεσης της Ελλάδας στην είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και πιθανώς και στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Υποτίθεται ότι η Συμφωνία αυτή θα δημιουργούσε ένα όνομα κοινό για χρήση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας -erga omnes, έναντι όλων- αυτό δηλαδή της «Δημοκρατίας της Βορείου Μακεδονίας».

Οπως φαίνεται, όμως, αυτό το μήνυμα δεν το έχει λάβει ακόμα ο αμερικανικός Τύπος και μάλιστα οι εγκυρότερες εφημερίδες του, όπως οι «New York Times» και «Wall Street Journal».

H «New York Times» δημοσίευσε ένα εκτεταμένο ρεπορτάζ, μισή σελίδα, με τίτλο «Ελληνας ηγέτης ζητά ψήφο εμπιστοσύνης μετά την αποχώρηση για τη Συμφωνία με τη Μακεδονία», ενώ στο κείμενο η «Μακεδονία» συνεχίζεται να αναφέρεται ως «Μακεδονία» παρά το γεγονός ότι στο άρθρο επισημαίνεται η αλλαγή του ονόματος σε «Δημοκρατία της Βορείου Μακεδονίας».

Το ίδιο ακριβώς κάνει και η «Wall Street Journal» σε πολύ μικρότερη ανταπόκρισή της από τη Αθήνα. Ο τίτλος της είναι «Η κυβέρνηση παραπαίει για τη Συμφωνία με τη Μακεδονία».

Είναι άραγε τόσο απρόσεκτες οι δυο αυτές εφημερίδες ή μήπως περιμένουν να εγκριθεί η Συμφωνία και από την Αθήνα πριν αρχίσουν να χρησιμοποιούν το όνομα «Δημοκρατία της Βορείου Μακεδονίας»;

‘Η μήπως βλέπουν αυτή τη λύση ως μια τυπική διαδικασία για εσωτερική κατανάλωση και τίποτα άλλο, ένα πρόσχημα που θα λύσει τα χέρια της κυβέρνησης Τσίπρα να την περάσει από τη Βουλή;
Και στην περίπτωση που ισχύει αυτό -μαζί με όλα τα άλλα αρνητικά που έχει η Συμφωνία- γιατί θα πρέπει η Ελληνική Βουλή να νομιμοποιήσει για πάντα το «Μακεδονία» με την υπογραφή της;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available