Συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί, μόλις γίνει καλά ο Κύπριος Πρόεδρος

Αναστασιάδης, Ακιντζί, Γκουτέρες σε παλαιότερη συνάντησή τους στη Γενεύη. Φωτογραφία: ΓΤΠ - Κύπρος

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Την ετοιμότητα για συνάντησή του με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, εκφράζει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης. Αυτή η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μόλις ο κ. Αναστασιάδης ξεπεράσει το τραύμα που υπέστη στο πόδι, στη διάρκεια ατυχήματος, ανέφερε ο κ. Ακιντζί. Είχαν προηγηθεί δηλώσεις των δύο ηγετών με τις οποίες ανοίγει ο δρόμος για τη σύγκληση άτυπης πενταμερούς συνόδου (μεταξύ Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας), για το Κυπριακό.

Αποδεχόμενος την ιδέα για μια τέτοια σύνοδο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε την ετοιμότητά του να συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, είτε κατ’ ιδίαν είτε στην παρουσία της κ. Λουτ, της απεσταλμένης του κ. Γκουτέρες, προκειμένου να συζητηθούν οι λεπτομέρειες και ο χρόνος σύγκλησης μιας τέτοιας άτυπης, διαδικαστικής φύσεως, Συνόδου με σύνθεση Κραν Μοντανά.

“Διάγγελμα” για την εισβολή

Στο τηλεοπτικό “διάγγελμά” του για την αποφράδα επέτειο της εισβολής που μεταδόθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι στην επιστολή του προς τον ΓΓ του μετέφερε τις απόψεις του για την κατάσταση ως έχει. «Όλοι μας θέλουμε μια σαφήνεια από τον Ε/κ ηγέτη. Βλέπουμε ότι υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός ατόμων και στην ε/κ κοινότητα που αυτό επιθυμούν. Τί θέλει ο Ε/κ ηγέτης; Ποιος είναι ο στόχος του; Πώς βλέπει το μέλλον της Κύπρου; Πρέπει πια να τερματιστεί η εποχή των διαφορετικών δηλώσεων σε διαφορετικές περιπτώσεις».

Ο κ. Ακιντζί μίλησε για σύγχυση που δημιουργήθηκε με δηλώσεις μετά από κλειστές συναντήσεις κάποτε για δύο κράτη, μετά για συνομοσπονδία, κάποτε για χαλαρή ομοσπονδία, μετά για αποκεντρωμένη ομοσπονδία και ύστερα για κοινοβουλευτικό αντί προεδρικό σύστημα και αντί της εκ περιτροπής προεδρίας, εκ περιτροπής πρωθυπουργίας.

«Απέναντι στη δική μας σταθερή στάση, πόσο θα συνεχιστούν ακόμα οι κλυδωνισμοί της ε/κ ηγεσίας; Η ε/κ πλευρά πρέπει πλέον να αποφασίσει. Μπορεί να αφομοιώσει μια λογική λύση όπου οι δύο κοινότητες θα ζουν με ισότητα, ασφάλεια και ελευθερία και ταυτόχρονα θα μοιράζονται την εξουσία και τον πλούτο; Ή θέλει να κατοχυρώσει την μόνιμη διαίρεση του νησιού; Στην πενταμερή ανεπίσημη συνάντηση που προτείναμε στον κ. Γκουτέρες, όλα αυτά πρέπει να ξεκαθαρίσουν».

Φυσικό αέριο

Ο Μουσταφά Ακιντζί αναφέρθηκε και στην πρότασή του για το φυσικό αέριο λέγοντας ότι επρόκειτο για μια πρόταση εννιά σημείων που υπέβαλλε κατόπιν διαβούλευσης με την Τουρκία και την «κυβέρνηση», πιο ευρεία και πιο λεπτομερή από εκείνη του 2011 που είχε υποβληθεί από την τ/κ πλευρά. Η ουσία της πρότασης, πρόσθεσε, ήταν να αποφύγουμε τις μονομερείς ενέργειες και κινηθούμε από κοινού. «Αφού γίνεται αποδεκτό ότι ο φυσικός πλούτος είναι κοινός, να κάνουμε μια κοινή επιτροπή για να τα συζητήσουμε όλα αυτά και να τα ρυθμίσουμε».

Η πρόταση, συνέχισε, δεν έτυχε θετικής αποδοχής και μίλησε για εκμετάλλευση από την ε/κ ηγεσία, υποστηρίζοντας επίσης ότι η ε/κ πλευρά δεν είναι υπέρ της ισότητας και της συνεργασίας. «Σε αυτή την περίπτωση δεν μας αφήνουν εμάς και την Τουρκία άλλη επιλογή από του να συμπεριφερθούμε ανάλογα με τις μονομερείς τους ενέργειες. Όμως, χωρίς να αποκλείουμε ο ένας τον άλλο είτε στο νησί μας είτε στις θάλασσές μας, είτε στην περιοχή μας, με κοινή κατανόηση και συνεργασία, μπορούμε να μετατρέψουμε την περιοχή σε πεδίο σταθερότητας και ευμάρειας».

Αυτή, είπε, είναι η δική του άποψη και θα συνεχίσει προς αυτή την κατεύθυνση. «Θέλουμε στο νησί και την περιοχή μας ειρήνη. Θέλουμε σταθερότητα και ευμάρεια. Σίγουρα ο δρόμος προς αυτό περνά και από το να είμαστε δυνατοί και να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας, το γνωρίζουμε αυτό. Γι’ αυτό το λόγο θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας να είμαστε μια προοδευτική κοινότητα και κράτος με δυνατή οικονομία και δυνατή δημοκρατία».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available