Συνάντηση Αναστασιάδη με τον Υπουργό Πετρελαίων της Αιγύπτου

Από τη συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη με τον Υπουργό Πετρελαίων της Αιγύπτου. Φωτογραφία: ΓΤΠ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε, το βράδυ της Τρίτης, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Υπουργό Πετρελαίων της Αιγύπτου κ. Τάρεκ Ελ Μόλλα, τον οποίον συνόδευε ο Υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Λακκοτρύπης είπε, μεταξύ άλλων, ότι με τον Αιγύπτιο Υπουργό ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη διακρατική συμφωνία υποθαλάσσιου αγωγού και για τη βούλησή τους να υπογράψουν, την Τετάρτη, τη συμφωνία που είναι κομβικής σημασίας στην προσπάθεια των δύο χωρών να διοχετεύσουν το κοίτασμα Αφροδίτη προς την Αίγυπτο.

Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε και τα εξής για τη συμφωνία Κύπρου – Αιγύπτου:

«Η συμφωνία θέτει το πλαίσιο της συνεργασίας των δύο χωρών και είναι η πρώτη του είδους της στην περιοχή μας, ενώ συνάδει και με πρότυπα της ΕΕ.

Την Τετάρτη θα έχουμε και εκπρόσωπο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάτι που δείχνει τη σημασία που αποδίδει η Ένωση σε αυτό το έργο.

Αυτός ο αγωγός είναι ένας ευρωπαϊκός αγωγός, γιατί το φυσικό αέριο που θα πηγαίνει στην Αίγυπτο από το Αφροδίτη, αφού προχωρήσουν και οι εμπορικές συμφωνίες, θα βρει τον δρόμο του, τελικά, στη μορφή υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Και αφού θα γίνει αυτό, θα είναι το πρώτο φορτίο της Ανατολικής Μεσογείου που θα βοηθήσει την Ευρώπη στην ενεργειακή της ασφάλεια».

Ερωτηθείς πώς η συμφωνία αυτή βοηθά και τα γειτονικά κράτη που δεν έχουν συμφωνία με την Αίγυπτο, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «σε αυτό το στάδιο εμείς συζητούμε και η συμφωνία αφορά την Κύπρο και την Αίγυπτο. Είναι ένα πρότυπο συμφωνίας για το πώς μπορούν να συνεργαστούν τα γειτονικά κράτη, για να προσφέρουν κυρίως στις εταιρείες την επενδυτική ασφάλεια που ψάχνουν για αυτού του είδους τα έργα των δισεκατομμυρίων».

Ερωτηθείς αν η συμφωνία αφορά μόνο το Αφροδίτη, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «η διακρατική συμφωνία είναι γενικότερης φύσεως, για το κυπριακό φυσικό αέριο προς την Αίγυπτο». Πρόσθεσε ότι ο λόγος που αναφέρθηκε στο Αφροδίτη είναι «διότι μιλάμε για αυτό το κοίτασμα και για τις εμπορικές συζητήσεις για να το διοχετεύσουμε πρώτα σε ένα από τα τερματικά της Αιγύπτου και ενδεχομένως και κάποιο μέρος του για εσωτερική κατανάλωση».

Σε ερώτηση για τις εμπορικές συζητήσεις, ο κ. Υπουργός είπε ότι «είμαστε στο στάδιο της προετοιμασίας των θέσεων της Κυβέρνησης και θα καλέσουμε την κοινοπραξία για να αρχίσουμε τις συζητήσεις εφ’ όλης της ύλης».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Πετρελαίων της Αιγύπτου είπε, μεταξύ άλλων, ότι η επίτευξη της συμφωνίας αποτελεί ορόσημο για τη συνεργασία Κύπρου – Αιγύπτου και ότι αυτή δεν θα μπορούσε να λάβει χώρα χωρίς την υποστήριξη των Προέδρων των δύο χωρών.

Σημείωσε ότι η συμφωνία θα επισπεύσει τη διαδικασία και θα επιτρέψει στην Κύπρο να αναπτύξει πόρους για τη χώρα, αλλά και μέσω της μεταφοράς του φυσικού αερίου στην Αίγυπτο να διοχετευθεί στην Ευρώπη.

Ερωτηθείς είπε ότι μέρος του φυσικού αερίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για εσωτερική κατανάλωση στην Αίγυπτο.

Τέλος, είπε ότι τα δύο Υπουργεία θα εργαστούν σκληρά ώστε να επισπεύσουν τις διαδικασίες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available