Συνάντηση Αυγενάκη με αξιωματούχους της FIFA και της UEFA

Με κοινή απόφαση του Υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και των ΦΙΦΑ, ΟΥΕΦΑ αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για την Δευτέρα (2/12) πρώτη συνεδρίαση της «Steering Committee» (Επιτροπή Καθοδήγησης) λόγω των γεγονότων που έγιναν στο Κυριακάτικο ντέρμπι του Ολυμπακού με τον ΠΑΟΚ στο Φάληρο.

ΑΘΗΝΑ. Σε εξαιρετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, με τους αξιωματούχους της FIFA (Πετρ Φούσεκ) και της UEFA (Ζόραν Λάκοβιτς, Αντζελο Ρηγόπουλος, Μάριος Γεωργίου).

Η συνάντηση επικεντρώθηκε στα θέματα βίας και τα «στημένα» παιχνίδια, ενώ έβγαλε και δύο ειδήσεις.

Η πρώτη έχει να κάνει με το θέμα του στεγάστρου στο Παγκρήτιο Στάδιο, το οποίο είχε μπλοκαριστεί (σ.σ. ελέω ΕΠΟ και της μη εκταμίευσης των κονδυλίων), με αποτέλεσμα να μην μπορεί ν’ αγωνιστεί εκεί η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου. Λύση, μετά από αίτημα του κ. Αυγενάκη, βρέθηκε, αφού όπως ειπώθηκε, στην Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία υπάρχει ήδη κονδύλι για να γίνουν οι εργασίες στο στέγαστρο, το οποίο και θα «ξεπαγώσει» άμεσα ώστε να ολοκληρωθεί το έργο. Ένα κονδύλι που θα χανόταν, καθώς δεν διεξήχθη εκεί τον Ιούνιο, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένος, ο αγώνας Ελλάδα-Ιταλία, για τα προκριματικά του Euro 2020.

Η δεύτερη είδηση έχει να κάνει με την πρόσκληση που δέχθηκε ο υφυπουργός Αθλητισμού από τον πρόεδρο της UEFA, προκειμένου να παρακολουθήσει από κοντά τον τελικό του Super Cup στην Κωνσταντινούπολη (14 Αυγούστου), ενώ στο περιθώριό του θα έχουν την ευκαιρία να κουβεντιάσουν από κοντά μείζονα θέματα που αφορούν την επόμενη μέρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο υφυπουργός προσκάλεσε με τη σειρά του το κλιμάκιο των FIFA/UEFA στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στο Ηράκλειο, και ο κ. Λάκοβιτς δεσμεύτηκε να αποδεχθεί την πρόσκληση, μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες αναβάθμισης του Παγκρητίου Σταδίου.

Οι δύο πλευρές ταυτίστηκαν στα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν το ποδόσφαιρο, όπως είναι το ζήτημα της βίας και εκείνα της διαφθοράς και των «στημένων» αγώνων. Συμφώνησαν ότι μόνο με αμοιβαία και ειλικρινή συνεργασία μπορούν να αντιμετωπιστούν, αξιοποιώντας την πολύτιμη εμπειρία και τεχνογνωσία των διεθνών φορέων, αλλά και τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης για άμεσες δράσεις, καθώς οι προσδοκίες της κοινωνίας είναι αυξημένες, για την επιστροφή των οικογενειών στα γήπεδα.

Επισημάνθηκε από τον κ. Αυγενάκη η αναγκαιότητα αλλαγών στον αθλητικό νόμο, πάντα με σεβασμό στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου (το οποίο δεν σημαίνει «αναρχία», όπως σημείωσε ο κ. Λάκοβιτς), αλλά και τήρηση των κανόνων της συνταγματικής πολιτείας…

Με το κλιμάκιο των FIFA/UEFA έγινε συζήτηση και για τη βούληση διεκδίκησης του Euro 2028, ενώ προσφέρθηκαν να συνδράμουν, και υπήρξε αμέσως αποδοχή, στη διεκδίκηση μικρότερων διοργανώσεων με κοινωνικά, οικονομικά και λοιπά οφέλη, αρκεί να ευοδωθεί η πολύχρονη πια προσπάθειά τους για μετάλλαξη της ΕΠΟ σε σύγχρονη ομοσπονδία.

Μετά το πέρας της σχεδόν ωριαίας εποικοδομητικής συνάντησης ο κ. Λάκοβιτς δήλωσε χαρακτηριστικά: «Πρώτα απ΄ όλα, ήλθαμε για να εκφράσουμε τα συγχαρητήρια από τον πρόεδρό μας, κύριο Αλεξάντερ Τσεφερίν, και επίσης να προσκαλέσουμε επίσημα τον υπουργό, για να παρευρεθεί στο Σούπερ Καπ μας, στην Κωνσταντινούπολη.

Ο πρόεδρος της UEFA τον προσκαλεί σε μία σύντομη συνάντηση για να συζητήσουν το μέλλον και την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Συζητήσαμε πολύ για κάποια σημαντικά ζητήματα, αναφορικά με το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου και συμφωνήσαμε ότι αυτό θα είναι μόνο το πρώτο βήμα, για την αμοιβαία συνεργασία.

Το λέω ανοικτά, εξεπλάγην πολύ, γιατί ο υφυπουργός ήταν πολύ περιεκτικός, με μεστές ερωτήσεις, γεγονός που εκτιμάμε δεόντως, εκ μέρους της UEFA. Συζητήσαμε μόνο για τα μελλοντικά βήματα, αναφορικά με τη βία, την προσυνεννόηση αγώνων, για τις υποδομές, τα σχέδια, καθώς και για πολλά ακόμα θέματα.

Επίσης, είμαι απόλυτα πεπεισμένος και ελπίζω ότι η συνεργασία της UEFA και του Υφυπουργείου, από κοινού με την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο και στο μέλλον θα αντιμετωπίσουμε τα διάφορα θέματα που αφορούν την ανάπτυξη του ελληνικού ποδοσφαίρου».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, σχολίασε: «Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα πρώτη συνάντηση, η οποία είμαι βέβαιος ότι θα συνεχιστεί και θα εξελιχθεί σε μια καλή συνεργασία, έτσι ώστε να κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να έχουμε ένα καλύτερο ποδόσφαιρο. Ένα ποιοτικότερο ποδόσφαιρο και να δώσουμε τη δυνατότητα στις οικογένειες να επιστρέψουν ξανά στα γήπεδα.

Δεν μπορούμε να περιμένουμε τα πάντα από τους υψηλόβαθμους του ελληνικού και του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, πρέπει κι εμείς από τη δικιά μας πλευρά να κάνουμε αυτό που πρέπει, και θα το κάνουμε, συνεργαζόμενοι με όλες τις πλευρές για να πετύχουμε τον στόχο μας. Ο στόχος είναι κοινός, σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανένας. Γι’ αυτό τον λόγο και ξεκινάμε μια προσπάθεια σήμερα, θεμελιώνοντας μια καλή και έντιμη συνεργασία».

Με δήμαρχο Αμαρουσίου

Το πλαίσιο μιας προγραμματικής σύμβασης «Μελέτης Αξιοποίησης» του ΟΑΚΑ, μεταξύ του Υφυπουργείου Αθλητισμού και του Δήμου Αμαρουσίου, συζήτησαν ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, με τον νέο δήμαρχο Αμαρουσίου, Θεόδωρο Αμπατζόγλου.

Για την εκπόνηση της «Μελέτης Αξιοποίησης» των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων θα ζητηθεί η συνεργασία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, της νέας διοίκησης, η οποία θα οριστεί τις προσεχείς ημέρες, αλλά και των σωματείων που φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις.

Στόχος, ο συνυπολογισμός κάθε παραμέτρου αξιοποίησης όλων των χώρων του ΟΑΚΑ και η απρόσκοπτη προσβασιμότητα προς όφελος των πολιτών του Αμαρουσίου, των όμορων Δήμων, αλλά και όλων των Αθηναίων.

Η «Μελέτη Αξιοποίησης» είναι αδήριτη ανάγκη για την συντήρηση και την αναζωογόνηση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, με την συνδρομή και τις συνέργειες του ιδιωτικού τομέα όπου χρειαστεί.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available