Ο Ν. Δένδιας ζήτησε από τον Μ. Πομπέο ξεκάθαρη θέση από ΗΠΑ για τις τουρκικές παραβιάσεις (βίντεο)

Από τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο στην Ουάσιγκτον (AP Photo/Jacquelyn Martin)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, στο γραφείο του Αμερικανού Υπουργού, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η συνομιλία εστίασε σε δυο βασικά σημεία: Αρχικά, για το θέμα της τουρκικής επιθετικότητας ο κ. Δένδιας ζήτησε από τις ΗΠΑ να έχουν «μια ξεκάθαρη θέση, μια καθαρή στήριξη της Ελλάδας όσον αφορά στα ζητήματα της τουρκικής επιθετικότητας, όπως και μια καθαρή γραμμή επικοινωνίας για όποια θέματα προκύψουν, οι Αμερικανοί το σημείωσαν για να απαντήσουν σχετικά».

Παράλληλα, ο κ. Δένδιας προσκάλεσε τον κ. Πομπέο στην Αθήνα για τη δεύτερη φάση του στρατηγικού διαλόγου μεταξύ των δυο χωρών, για το προσεχές φθινόπωρο.

«Ζήτησα από τον κ. Πομπέο να έρθει στην Αθήνα για τη δεύτερη φάση αυτού του διαλόγου. Η αμερικανική πλευρά θα το δει με πολύ θετικό τρόπο και είναι πολύ πιθανό αυτό να συμβεί το φθινόπωρο. Επίσης, είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για διάφορα θέματα αλλά κυρίαρχη σημασία είχε κι έχει πάντα το ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας. Τόσο έναντι της Κύπρου, της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και κατά των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου», ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Οι δηλώσεις μου μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo, στο State Department.

Οι δηλώσεις μου στους ανταποκριτές των ελληνικών ΜΜΕ στην Ουάσιγκτον μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Mike Pompeo, στο State Department.

Posted by Νίκος Δένδιας on Thursday, July 18, 2019

Ο κ. Δένδιας έχει διαμηνύσει ότι η Ελλάδα καταδικάζει τις παράνομες τουρκικές δραστηριότητες στα κυπριακά χωρικά ύδατα και στην κυπριακή ΑΟΖ και ότι οι σχέσεις μας με την Τουρκία θα πρέπει να βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο, στο Δίκαιο της Θάλασσας και στις σχέσεις καλής γειτονίας, όπως είχε δηλώσει και στον «Ε.Κ.».

Παράλληλα, ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε επίσης «τις θετικές προοπτικές που υπάρχουν στα θέματα ενέργειας και στα θέματα συνεργασίας με την Κύπρο και το Ισραήλ, στο πλαίσιο της τριμερούς αυτής σχέσης όπως επίσης και τα θέματα της συνεργασίας με την Αίγυπτο».

Πομπέο

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Δένδια, επεσήμανε ότι «η Ελλάδα αποτελεί έναν πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια και ένα σημαντικό σύμμαχο στο ΝΑΤΟ».

Ειδικότερα, ο κ. Πομπέο, ανέφερε σε σχετικό του tweet:

«Είχα μία καλή συζήτηση με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια. Η Ελλάδα αποτελεί έναν πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια και ένα σημαντικό σύμμαχο στο ΝΑΤΟ. Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στενά μαζί για να προωθήσουμε τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή».

Λίγο αργότερα, ανακοινωθέν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε πως:

Ο ΥΠΕΞ ΜάικΠομπέο συναντήθηκε με το νέο Ελληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Δένδια για να επανεπιβεβαιώσει τη σημασία των σχέσεων ΗΠΑ-Ελλάδας.

Ο ΥΠΕΞ Πομπέο υπογράμμισε την ισχυρή διμερή συνεργασία στην Αμυνα και τη συμμαχία στην Ασφάλεια, σημειώνοντας το ρόλο της Ελλάδας ως ενός πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Ο ΥΠΕΞ επικρότησε την πρόοδο της Ελλάδας στα ενεργειακά έργα για να επεκταθεί η περιφερειακή διασυνδεσιμότητα.

Ο Υπουργός Πομπέο και ο ΥΠΕΞ Δένδιας επανεπιβεβαίωσαν την κοινή τους δέσμευση για να προωθήσουν τη θρησκευτική ελευθερία και συμφώνησαν να συνεχίσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε τομείς-κλειδιά από το Στρατηγικό Διάλογο το Δεκεμβριο του 2018.

Δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, σε Έλληνες ανταποκριτές μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo (Ουάσιγκτον, 17 Ιουλίου 2019)

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Είμαι ευτυχής γιατί μια από τις πρώτες μου συναντήσεις ως νέου Υπουργού Εξωτερικών της νέας ελληνικής κυβέρνησης, της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν με τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Mike Pompeo. Ξέρουμε όλοι ότι η στενή σχέση Ελλάδος – Ηνωμένων Πολιτειών έχει μια μεγάλη ζωή, αλλά είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον κάθε φορά να επεκτείνουμε και να εμβαθύνουμε αυτή τη σχέση.

Μιλήσαμε για τον Στρατηγικό Διάλογο μεταξύ των δύο χωρών, για την εμβάθυνση του Διαλόγου αυτού και την περίληψη κι άλλων θεμάτων σε αυτόν. Επίσης, προσκάλεσα τον κ. Pompeo να έρθει στην Αθήνα για τη δεύτερη φάση του Διαλόγου. Η αμερικανική πλευρά θα το δει με πολύ θετικό τρόπο κι είναι αρκετά πιθανό αυτό να συμβεί το φθινόπωρο.

Επίσης, είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για διάφορα θέματα, αλλά κυρίαρχη σημασία είχε -και έχει πάντα- το ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας, τόσο έναντι της Κύπρου, της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και κατά των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Σημειώσαμε, επίσης, τις θετικές προοπτικές που υπάρχουν στα θέματα ενέργειας και στα θέματα συνεργασίας με την Κύπρο και το Ισραήλ στο πλαίσιο της τριμερούς αυτής σχέσης, όπως επίσης και στα θέματα συνεργασίας με την Αίγυπτο.

Τέλος, θα ήθελα να πω ζήτησα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, να έχουν μία ξεκάθαρη θέση, μία καθαρή στήριξη της Ελλάδας, όσον αφορά τα ζητήματα της τουρκικής επιθετικότητας.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Κύριε Υπουργέ, ποια ήταν η απάντηση στο αίτημά σας το τελευταίο;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ : Το σημείωσε. Ζητήσαμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να υπάρχει μία καθαρή γραμμή επικοινωνίας σε περίπτωση που υπάρχει οποιοδήποτε ζήτημα που αφορά τις σχέσεις μας με την Τουρκία, που θα μπορούσε να είναι χρήσιμη η σαφής και άμεση τοποθέτηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Το σημείωσαν και θα μας απαντήσουν σχετικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Ευχαριστούμε.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available