Συνάντηση Πατριάρχη Βαρθολομαίου με Υπουργό Πολιτισμού Τουρκίας

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ. Βαρθολομαίος (Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ).

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Συνάντηση με τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Μεχμέτ Νουρί Ερσόι (Mehmet Nuri Ersoy), είχε στην Πόλη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.

Για περισσότερη από μια ώρα είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου, το οποίο χρήζει άμεσων αναστηλωτικών και σωστικών έργων, για την πορεία των ανακαινιστικών εργασιών στο Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά και την τέλεση της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας τον ερχόμενο Αύγουστο, καθώς και για την προστασία των Χριστιανικών μνημείων της Μικρά Ασίας.

Σημειώνεται ότι στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού υπήχθη πρόσφατα και η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων. Για τον λόγο αυτό ο Παναγιώτατος έθεσε στον Υπουργό το ζήτημα των εκλογών στα ιδρύματα (βακούφια) της Ομογένειας.

Στη συνάντηση παρέστησαν ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων Ατνάν Ερτέμ (Adnan Ertem) και το κορυφαίο στέλεχος της Ομογένειας της Κωνσταντινούπολης κ. Λάκης Βίγκας, ο οποίος διετέλεσε για πολλά χρόνια πρώτος εκπρόσωπος των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων στη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων. Στη συνάντηση παρέστησαν, επίσης, συνεργάτες του Υπουργού, ενώ εκ μέρους του Πατριαρχείου, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου π. Ιωακείμ και ο Δρ. Απόστολος Πορίδης.

Με την ευκαιρία της συναντήσεως δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιαστούν στον Υπουργό τα σχέδια ανακαινίσεως της Αστικής Σχολής Γαλατά, η οποία θα μετατραπεί σε Πολιτιστικό Κέντρο.

Ο Υπουργός ευχαρίστησε τον Πατριάρχη για την επίσκεψη και τη συνεργασία, για την οποία έκανε αναφορά και στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

Εξ άλλου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε πρόσφατα εν Φαναρίω για άλλη μία φορά για το ζήτημα της Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας σε ομάδα επισκεπτών από την Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς (Θεσσαλονίκη) με επικεφαλής τον Μητροπολίτη τους κ. Ιουστίνο.

«Αναφερθήκατε, μετά παρρησίας», σημείωσε ο Πατριάρχης απευθυνόμενος στον Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, «και στο επίκαιρο πρόβλημα της Ουκρανίας, το οποίον έγινε αφορμή να συγκρουστούμε με την αδελφήν Εκκλησίαν της Ρωσίας, η οποία δυσκολεύεται να κατανοήσει ότι όπως το Οικουμενικό Πατριαρχείο χειραφέτησε τόσους και τόσους λαούς εις τα Βαλκάνια – αποδυναμώθηκε το ίδιο το Πατριαρχείο, αλλά αναγνώρισε το δικαίωμά τους για εσωτερική αυτοδιοίκηση, ανεξαρτησία εκκλησιαστική, Αυτοκεφαλία, και εξέδωκε τους σχετικούς Πατριαρχικούς και Συνοδικούς Τόμους συστάσεως και δημιουργίας αυτών των τοπικών Αυτοκεφάλων Εκκλησιών – έτσι και η Μόσχα θα έπρεπε να παραδεχθεί ότι και ο Ουκρανικός λαός, ο οποίος κατά τρόπον όχι ορθόδοξον περιήλθε για μερικούς αιώνας εις την δικαιοδοσίαν της, ή εις την διοίκησίν της για την ακρίβειαν, αυτός ο λαός των σχεδόν πενήντα εκατομμυρίων δικαιούται και αυτός της εκκλησιαστικής του ανεξαρτησίας, της αυτοκεφαλίας, και η Μητέρα Εκκλησία με στοργή και με αγάπη θέλησε να θεραπεύσει το σχίσμα, το οποίο δημιουργήθηκε εκεί, όχι εξ υπαιτιότητός της αλλά εξ υπαιτιότητος άλλων, και να επαναφέρει τους Ουκρανούς Ορθοδόξους αδελφούς μας εις την κανονικότητα και εις την Κοινωνία μετά πασών των Αγίων Ορθοδόξων Εκκλησιών».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available