Συνάντηση του Κουίκ με ομογενείς επιχειρηματίες στην ΔΕΘ παρουσία του Πάιατ

Ο κ. Τέρενς Κουίκ. Φωτογραφία αρχείου: ΓΤΠ.

Με Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες, συναντήθηκε στη Θεσσαλονίκη, παρουσία, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Τέρενς Κουίκ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, χωρίς πάντως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα ονόματα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ, με τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ και με συμμετέχοντα τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος συνεχάρη το υπουργείο Εξωτερικών για την πρωτοβουλία αυτής της συνάντησης Εργασίας.

Με το επιχειρείν της Διασποράς με την Ελλάδα στο επίκεντρο της συνάντησης, αναλύθηκαν οι προοπτικές και τα υφιστάμενα δεδομένα, στο πλαίσιο των οποίων οι ομογενείς μπορούν, είτε να επενδύσουν στην Ελλάδα, είτε να συμβάλουν στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, ενθαρρύνοντας την εισαγωγή ελληνικών προϊόντων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κ. Κουίκ, όλοι συμφώνησαν ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα που μπορεί να φέρει εξαιρετικές αποδώσεις σε επενδυτικούς τομείς, όπως ο τουρισμός, οι νέες τεχνολογίες κλπ, «πόσο μάλλον που η οικονομία της έχει ήδη αρχίσει να “ζεσταίνεται”, σε συνδυασμό με την έξοδο από τα μνημόνια και με την δεσπόζουσα θέση της σε μία περιοχή σημαντικής γεωπολιτικής σημασίας. Μία χώρα που βοηθά το επενδυτικό περιβάλλον επειδή αναμφισβήτητα είναι πυλώνας σταθερότητας ασφάλειας και ειρήνης».

Οι Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες, αναφέρθηκαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση στο ζήτημα της φορολογίας σημειώνοντας ότι «είναι σημαντικό, αλλά δεν είναι και το μείζον» και τόνισαν:

«Το μείζον είναι ότι δεν μπορούν τα φορολογικά δεδομένα να αλλάζουν συχνά και κατά το δοκούν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι επιχειρήσεις να βαδίζουν ομαλά στο προϋπολογισμένο πρόγραμμά τους».

Επίσης, διατυπώθηκε και η πρόταση, προκειμένου οι ομογενείς επιχειρηματίες να μην “χάνονται” σε διάφορους Ελληνικούς δημόσιους φορείς για να μάθουν για το πώς μπορούν να επενδύσουν στην Ελλάδα, να δημιουργηθεί ένα one stop shop, παράλληλα με μία ολοκληρωμένη ψηφιακή πλατφόρμα, όπου θα βρίσκουν όλα τα απαιτούμενα στοιχεία.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών επισήμανε: «Σε σχέση με άλλες μεσογειακές χώρες, η Ελλάδα είναι πολύ πίσω στην εξαγωγή δικών της προϊόντων στις ΗΠΑ. Όταν υπάρχουν 33 χιλιάδες σουπερ μάρκετ που καλύπτουν έναν πληθυσμό 310 εκατομμυρίων ανθρώπων, είναι κρίμα να μην υπάρχει το ενδιαφέρον από την ομογένεια με τη σύσταση ενός παναμερικανικού εισαγωγικού εμπορικού φορέα της, ώστε να υπάρχει το λάδι, το τυρί, το κρασί και ένα σωρό άλλα επίλεκτα προϊόντα στα ράφια των καταστημάτων και στην τελευταία πόλη των ΗΠΑ. Έχει δίκιο ένας φίλος μου στη Φλόριντα που τακτικά θέτει αυτό το θέμα στο δημόσιο διάλογο».

Αναφερόμενος δε στο γεγονός ότι δεν υπάρχει ένα Αμερικανοελληνικό Επιχειρηματικό και Εμπορικό Επιμελητήριο με έδρα τις ΗΠΑ, που θα συμβάλει στην εξωστρέφεια της Ελληνικής οικονομίας, εξέφρασε την απορία, «τα αντίστοιχα Επιμελητήρια ή οι φορείς που υπάρχουν στην Ελλάδα, όπως το Ελληνοαμερικανικό, ο ΕΒΕΑ, ο ΣΒΒΕ κτλ, ποιους έχουν ως ομολόγους και συνομιλητές τους στις Ηνωμένες Πολιτείες».

«Γιατί αν είναι σκόρπιες και εξειδικευμένες οι επαφές τους είτε στη Νέα Υόρκη, είτε στο Σικάγο είτε οπουδήποτε αλλού, και δεν έχουν έναν ομογενοποιημένο χαρακτήρα, τότε δεν θα διορθωθεί δραστικά το πρόβλημα στη βοήθεια της εξωστρέφειας των Ελληνικών προϊόντων», σημείωσε.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελάδα Τζέφρι Πάιατ, στην παρέμβασή του, αφού συνεχάρη το υπουργείο Εξωτερικών για την πρωτοβουλία αυτής της συνάντησης Εργασίας, πρότεινε να καθιερωθεί σε ετήσια βάση, είτε στην Ελλάδα, είτε στις ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι η δυναμική που έχει αναπτυχθεί στις σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ, επηρεάζει πολύ θετικά και τις οικονομικές δραστηριότητες.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης στην αίθουσα συσκέψεων.

Παραβρέθηκαν και προλόγισαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, η υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, «αναπτύσσοντας τα πλεονεκτήματα της Θεσσαλονίκης, αλλά και γενικότερα του βορειοελλαδικού χώρου για τις δραστηριότητες των Ελληνοαμερικανών επιχειρηματιών».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available