«Ο Διωγμός των Χριστιανών στους Αγ. Τόπους και στη Μ. Ανατολή: Συνέπειες και Λύσεις»

Από το Συνέδριο των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ουάσιγκτον για τις Θρησκευτικές ελευθερίες: Φωτογραφία Εθνικός Κήρυκας-Bill Petros.

Του Κωνσταντίνου Συρίγου.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Το 3ο Διεθνές Συνέδριο για τη Θρησκευτική Ελευθερία έγινε στην Ουάσιγκτον από τις 4 έως 6 Δεκεμβρίου, με θέμα «Ο Διωγμός των Χριστιανών στους Αγίους Τόπους και στη Μέση Ανατολή: Συνέπειες και Λύσεις».

Μέλη του Τάγματος των Αρχόντων του Αγίου Ανδρέα με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο και κορυφαία πολιτικά και θρησκευτικά στελέχη συγκεντρώθηκαν στο «Trump International Hotel», όπου πολλές φορές αναφέρθηκαν στην ομιλία του Αρχαγγέλου της Κοπτικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος είπε ότι η κατάσταση είναι επιδημική και κάλεσε σε κοινή προσπάθεια από τους πολιτικούς νομοθέτες και τους θρησκευτικούς αρχηγούς.

Από την αρχή στη συνέντευξη Τύπου τονίσθηκε η ανάγκη της ενημέρωσης της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, καθώς επίσης και των εκλεγμένων πολιτικών αντιπροσώπων του αμερικανικού λαού.

Ο δικαστής κ. Θεόδωρος Μποζονέλης σημείωσε πως «ο διωγμός απαιτεί και τα δύο, βία και πράξεις οικονομικής καταπίεσης, που εξωθούν τους ανθρώπους να εγκαταλείπουν τις πατρογονικές τους εστίες». Ο Αρχιεπίσκοπος Διονύσιος Kawaka της Συριακής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής είπε ότι «είναι σπουδαίο να γίνεται πληροφόρηση, αλλά επίσης να βρίσκονται και λύσεις».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος διαβάζει το γράμμα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στο Συνέδριο των Αρχόντων του Τάγματος του Αγίου Ανδρέα για τις Θρησκευτικές ελευθερίες. Φωτογραφία Εθνικός Κήρυκας- Bill Petros

Τους συνέδρους καλωσόρισαν με δεξίωση ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος και ο Δρ. Αντώνιος Λυμπεράκης Διοικητής του Τάγματος των Αρχόντων του Αγίου Ανδρέα. Ο Δρ. Λυμπεράκης είπε ότι «πρέπει να δημιουργήσουμε μία μόνιμη συνεργασία με τους Χριστιανούς αδελφούς μας όπου κι αν βρίσκονται». Ο πρόεδρος του συνεδρίου κ. Μάικ Μανάτος σύστησε τον υπουργό Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Wilbur Ross, ο οποίος ήταν ο πρώτος υψηλός κυβερνητικός αξιωματούχος που συμμετείχε.

Ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος διάβασε γράμμα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος έκανε λόγο για τη δημιουργία ενός θεσμού «μόνιμου διαύλου επικοινωνίας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση πράξεων βίας οι οποίοι προκαλούνται από θρησκευτικές πεποιθήσεις».

Στη διάρκεια του γεύματος μίλησε ο κορυφαίος Δημοκρατικός γερουσιαστής κ. Ben Cardin της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας. Τόνισε ανάμεσα στα άλλα, πως «έχετε δίκιο να τοποθετείτε το θέμα του διωγμού των Χριστιανών στην επικαιρότητα, το οποίο παραβιάζει κάθε αρχή της διεθνούς νομοθεσίας».

Από το Συνέδριο των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ουάσιγκτον για τις Θρησκευτικές ελευθερίες
Φωτογραφία Εθνικός Κήρυκας-Bill Petros

Οι βουλευτές Γκας Μπιλιράκης και Κάρολιν Μαλόνι οι οποίοι είναι συμπρόεδροι του Hellenic Caucus μίλησαν για τις ιδεαλιστικές και πραγματικές διαστάσεις των ζητημάτων. Ο κ. Μπιλιράκης τόνισε πως «αισθάνομαι υποχρέωση να προστατεύσω τους Χριστιανούς ανά τον Κόσμο».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *